SuperHaber soruyor! TOBB'a çamur mu atıldı yoksa TOBB bataklıkta mı geziyor?

TOBB'un ve TÜSİAD'ın bağış yaptığı ABD kuruluşunun skandal bağışçıları ve Türkiye analizlerini ortaya koyan SuperHaber, TOBB tarafından 'çamur atmakla' suçlandı. Oysa ki, SuperHaber sadece TÜSİAD ve German Marshall Fund'un resmi websitelerindeki belgelerin ekran görüntülerini okuyucuya sunmuş, noktaları birleştirildiğinde ortaya tuhaf bir resmin çıktığını ifade etmekten öteye gitmemişti. TOBB, açıklamasında 'Türkiye'nin lehine lobi yaptıklarını' açıklasa da, hala açıklamaya değer şeyler var.

SuperHaber çamur mu atıyor? Yoksa kirin sebebi başka mı? 

TÜSİAD VE TOBB, BU ARAŞTIRMANIN BAŞI DEĞİL, ORTASI

SuperHaber'in, Türkiye hakkında yazılan yabancı dildeki analizleri incelerken karşılaştığı (ve okuyucusuyla da paylaştığı) dikkat çeken ve ABD ve Batı'ya iktidar değişiminde yapması gereken hamleler önererek adeta tavsiyeler veren; 'ABD ve AB'nin sessizce plan yapmalarının önünde bir engel olmadığını' ifade eden bir analizle karşılaşmıştı.

ANALİZ, GMF'NİN ANKARA DİREKTÖRÜ TARAFINDAN KALEME ALINMIŞ

Söz konusu tartışmalı makalenin yazarı olan Özgür Ünlühisarcıklıoğlu'nu araştırmaya başlayan SuperHaber, Ünlühisarcıklıoğlunun 1972 yılında Soğuk Savaş'ta, ABD'nin Batı Almanya'ya yaptığı Marshall yardımları için kurulmuş; Washington D.C. merkezli (Almanya tarafından da fonlanan) ve Başkanlığını ABD Dışişleri Bakanlığı Eski Müsteşar Yardımcısının yaptığı köklü bir ABD Düşünce ve Fon kuruluşu olan German Marshall Fund of the United States'in 'Ankara Direktörü' olduğunu fark etti.

GMF'YE İSE TÜSİAD VE TOBB BAĞIŞ YAPTI

German Marshall Fund of the United States'e odaklanan gazeteciler, söz konusu Amerikan kuruluşunun websitesnde Our Donors (Bağışçılarımız) başlığı altında yüzlerce ABD ve Batı  yanlısı devlet ve özel kurumlar olduğunu gördü. 

RAND CORPORATION VE ABD SAVUNMA SANAYİSİ ŞİRKETLERİ İLE AYNI DÜŞÜNCE KURULUŞUNA BAĞIŞ YAPTI

Arasında Lockheed Martin, Raytheon gibi ABD merkezli savunma sanayisi devlerinin yanısıra RAND Corporation gibi ismi CIA ile sık sık yan yana gelen kurumların yanı sıra TÜSİAD ve TOBB'un da GMF'nin 'BAĞIŞÇILAR' listesinde olduğu fark edildi.

SuperHaber soruyor! TOBB'a çamur mu atıldı yoksa TOBB bataklıkta mı geziyor?

SuperHaber soruyor! TOBB'a çamur mu atıldı yoksa TOBB bataklıkta mı geziyor? - Resim : 2

SuperHaber soruyor! TOBB'a çamur mu atıldı yoksa TOBB bataklıkta mı geziyor? - Resim : 3

SuperHaber soruyor! TOBB'a çamur mu atıldı yoksa TOBB bataklıkta mı geziyor? - Resim : 4

Skandal Türkiye analizinin yazarının (tüm yabancı ve dikkat çekici kuruluşların dışında) TÜSİAD ve TOBB tarafından da bağış yapılan German Marshall Fund of the US için çalıştığı; TÜSİAD'ın skandal analizin yazarının maaşını veren kuruma (GMF) 100.000 ila 250.000 Dolar; TOBB'un ise 100.000 dolardan az bir bağış yaptığı, 'GMF'nin kendi websitesinde' görülebiliyor.

Özetle, Türkiye'den hiçbir kurumun olmasının -iyi niyetle- beklenmediği bağışçı listesinde, şaşkınlıkla TÜSİAD VE TOBB'un isimleri ile karşılaşılması kendiliğinden ortaya çıkan bir süreç.

TAMAMEN HALKA AÇIK VERİLER; KAYNAK: KENDİ WEBSİTELERİ!

SuperHaber, halka açık verileri, üstelik bahsi geçen yerli ve yabancı kuruluşlarının kendi websitelerini ve basın açıklamalarını kullanarak bulduğu belgeleri; RAND Corporation ile aynı ABD kurumuna yapılan söz konusu bağışların ekran görüntülerini okuyucusuyla paylaştı. Ardından da bu kurumun Ankara Direktörünün skandal Türkiye analizini...

TOBB'un yaptığı 'Türkiye lehine lobi yapıyoruz' açıklaması ise (yukarıda bahsedilen sebeplerin yanında) -kendi deyimleriyle- lobi yapmak için bağış yaptıkları GMF'nin Ankara direktörünün skandal analizi ile çelişiyor.

Muhatapların bu tuhaf duruma bir açıklık getirmesi beklenirken; yani neden ABD Savunma Sanayisi devleri ve CIA bağlantılı RAND Corporation ile aynı yere bağış yaptıklarını; Bağış yaptıkları kurumun Ankara direktörünün 'ABD'ye ve AB'ye Türkiye'de iktidar değişimi konusunda öneriler verdiği' Türkiye analizi hakkında finansal bir sorumluluk hissedip hissetmediğini anlatması gerekirken, TOBB'dan 'Çamur at izi kalsın' yorumu yapıldı. 

SUPERHABER'İN HABERİ TAMAMEN OBJEKTİF VERİLERE DAYANIYOR

Zira SuperHaber, var olan verileri endişeli ve meraklı bir şekilde sunmak dışında TÜSİAD VE TOBB hakkında en küçük bir iddiada bile bulunmamıştı.

SuperHaber, bahse konu haberinde hiçbir kişi ve kurumu, hiçbir şeyle suçlamadı. Sadece -yapılan araştırma sürecinde TÜSİAD ve TOBB ile karşılaşılan- araştırmada var olan verileri takip ederek ve GMF'nin kendi websitesindeki belgelere işaret ederek TÜSİAD VE TOBB'dan yaptıkları bağışlara -eğer isterlerse- bir açıklama bekledi. Bunu araştırmayı tamamen  gazetecilik mesleği adına ve onun çerçevesinde gerçekleştirdi.

TOBB KENDİNİ SAVUNDU: 'SUPERHABER ÇAMUR ATIYOR; BİZ TÜRKİYE LEHİNE LOBİ YAPIYORUZ'

TOBB kendini agresifçe savundu ve SuperHaber'i çamur atmakla suçladı.

'RAND CORPORATION İLE AYNI YERE BAĞIŞ YAPMIYORUZ' DİYEMEDİLER!

CIA ile ismi anılan RAND Corporation'un ve ABD Savunma sanayi devlerinin de bağışçılarının arasında olduğu, üstelik Türkiye hakkında skandal analizler yazan bir Ankara direktörü olan, Başkanlığını Eski ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısının yaptığı Washington DC merkezli kuruma bağış yapmaları konusunda TOBB açıklama yaptı: 'SuperHaber çamur atıyor, biz Türkiye lehine lobi yapıyoruz.' 

TUHAF SAVUNMA REFLEKSİ: SUPERHABER ZATEN 'TÜRKİYE ALEYHİNDE LOBİ YAPIYORSUNUZ' DEMEMİŞTİ

SuperHaber, TOBB'u veya TÜSİAD'ı Türkiye alehinde lobi yapmakla suçlamadı. Lehinde lobi yaptığını da iddia etmedi. SuperHaber, sadece bahsi geçen skandal analizi takip ederken karşılaştığı tuhaf bağışçı listesinde TÜSİAD ve TOBB'un bulunduğunu haberleştirdi. 

 

 

SuperHaber soruyor! TOBB'a çamur mu atıldı yoksa TOBB bataklıkta mı geziyor? ile ilgili etiketler TOBB TÜSİAD CIA ABD SuperHaber Rand usa üs gmf german marshall fund Özgür ünlühisarcıklıoğlu
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.