Sosyal medya, İngiltere’deki “sığınmacı” protestolarını nasıl körükledi?

Kalabalığı harekete geçirmek: Sosyal medya aşırı radikal, kötü niyetli söylentiler ve yanlış bilgilerle sığınma oteli isyanını nasıl körükledi?

İngiltere’de genç bir kızın taciz edildiğini gösteren viral bir videoyla birlikte yayılan 'yanlış bilgi ve söylenti' yüzlerce kişinin “mülteci” protestolarına başlamasına neden oldu. Suites Hotel'de kalan sığınmacılara yönelik protesto eylemlerinde çok sayıda kişi tutuklandı hatta protestocular polise ateş açtı.

7 Şubat'ta sosyal medyada 30 saniyelik bir video yayılmaya başladı. 25 yaşında olduğunu söyleyen bir adamın kız öğrenciden telefon numarasını istediğini gösteriyordu. Kız ona "Ben sadece 15 yaşındayım" dedi. "Bu ülkede bunu yapmazsan hapse girersin." Görüntüler, aşırı sağcı aktivistler tarafından, adamın sığınmacı olduğunu iddia etmek ve mültecileri beyaz kadınlara cinsel bir tehdit olarak sunmak için ele geçirildi.

“ÜLKE ÜÇÜNCÜ DÜNYA PİSLİKLERİYLE DOLDU!”

Sosyal medya, İngiltere’deki “sığınmacı” protestolarını nasıl körükledi?

Telegram'da yaklaşık 23.000 takipçisi olan bir figür, bunu şu başlıkla paylaştı: "Ülke genelindeki oteller aynı zihniyete sahip üçüncü dünya pislikleriyle dolu." Pek çok benzer gönderiden birinde, beyazların üstünlüğünü savunan biri, 16.000'den fazla Telegram takipçisine, adamın kıza "teklif eden" bir "göçmen" olduğunu yazdı ve ekledi: "Bunun gibi adamlar, İngiltere'nin dört bir yanındaki kasaba ve şehirlere gönderiliyor.

Polis, görüntüdeki adamın sığınmacı olup olmadığını veya Merseyside bölgesinde yaşayıp yaşamadığını tespit edemedi ve yerel kaygıların "yanlış bilgi ve söylenti" tarafından körüklendiğini ifade etti.

VİDEODAN SONRA GÖÇMENLERİN KALDIĞI OTELE LİNÇ GİRİŞİMİ DÜZENLENDİ

Ancak ardından gelen olaylar, Knowsley'de göçmenleri barındıran bir otelin önünde bir kalabalığın polis ve mülteci yanlısı protestocularla çatışmasıyla sonuçlandı. Bir polis minibüsü, protestocular tarafından çekiçlerle parçalanırken, içişleri bakanının kınamasına yol açan şiddetli sahnelerde ateşe verilmeden önce, polis memurlarına yanan havai fişekler atıldı.

İngiliz Kanalı'ndaki küçük tekne geçişleri, milliyetçilerin 2020'den beri düzenli olarak sığınmacıları barındıran otelleri bulması ve filme almasıyla aşırılık yanlısı grupların odak noktası haline geldi. İngilizler, Rusya kaynaklı yaşadıkları enerji sorununa dikkat çekerek “Biz burada donarken, sığınmacılar 5 yıldızlı otellerde kalıyor!” sözleriyle sığınmacılara yönelik protesto eylemlerine başladı.

Sosyal medya, İngiltere’deki “sığınmacı” protestolarını nasıl körükledi? ile ilgili etiketler İngiltere protesto Sosyal Medya
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.