Soğan doğrarken neden ağlıyoruz?

Soğan doğrarken neden ağlıyoruz? Hemen hemen yemek yapan herkesin karşılaştığı bu soruna karşı sizin için nasıl önlemler alabiliceğinizi araştırdık.

İnsanlar birçok nedenden dolayı ağlayabilir. Soğan doğrarken soğanın sistemine zarar vermeye çalıştığımız için enzim sağlar.Soğan 3 katmandan oluşur: Kahverengi olan dış katman, beyaz ve sert yapıdaki yenebilir kısım ve soğanın kökü olarak bilinen baş kısmı. Soğan, başı kesildiği zaman bir enzim salgılar.

ABD'nin Cleveland kentindeki Case Western Reserve Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, bu enzimler, soğandaki sülfidleri parçalayarak sülfür oksite dönüştürüyor.

Sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor. Bunun sonucunda da göz kanalları tıkanıyor.

Soğan doğrarken neden ağlıyoruz?

SOĞAN DOĞRARKEN AĞLAMAYI NASIL ÖNLERİZ?

Keskin bir bıçak kullanın. Enzimler, soğan hücreleri parçalandığında ya da ezildiğinde salgılanır.

Bazı aşçılar soğanı kesmeden önce ıslatmayı, keserken de ıslak tutmayı veya soğanı çeşmeden akan suyun altında kesmeyi öneriyorlar.

Bir başka görüş ise soğan doğrarken ağızdan nefes almayı tavsiye ediyor. Bu görüşe göre gaz nefesimizle birlikte burnumuza girip gözümüze yaklaşmak yerine doğrudan ciğerlerimize girer ve çıkarmış. Bunu sağlamak için de dişlerimizin arasına bir metal kaşık koymak yeterliymiş.

Soğan doğrarken gözlerin yaşlanmasını önlemek için, dudaklar arasında bir limon dilimi, dişler arasında bir kesme şeker veya dörtte bir dilim ekmek bulundurmayı önerenler de var. Böylece ağzımıza alacağımız bu gibi şeylerin, aldığımız nefesteki sülfür gazını emdiğini iddia ediyorlar.

Diğer görüşler ise, soğanın doğranılmasına tepesinden başlanılması ve cücüğünün en sona bırakılması veya soğanın doğramadan önce yarım saat buzdolabında tutulması şeklinde.

Soğan doğrarken deniz gözlüğü veya kontakt lens takılmasının faydalı olacağını ileri sürenler de var.

Soğan doğrarken neden ağlıyoruz? ile ilgili etiketler soğan doğramak ağlamak nasıl önlenir
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.