Sofraların vazgeçilmezi o riski artırıyor! Bu yiyeceklerden uzak duranlar sağlıklı bir hayat sürüyor! Diyabeti tetikleyen tehlikeli gıdalar neler?

Global çapta yaygın bir hastalık olan diyabetin ne yazık ki diyabetin tedavisi yoktur ve bu hastalığa sahip kişilerin durumlarını yönetebilmek için diyetlerine çok dikkat etmeleri gerekir. Araştırmalar, bazı gıdaların hastalığın en yaygın şekli olan tip 2 diyabet gelişme riskini artırabileceğini ortaya koymuştur. İşte riski azaltmak için kaçınmanız gereken o yiyecekler…

Tip 2 diyabet vakalarının sayısı dünya genelinde artmaktadır ve bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi beklenmektedir. Nature Medicine'de yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, kötü beslenme tahmini 14 milyon tip 2 diyabet vakasından sorumludur. Bu, bireyler, aileler ve sağlık sistemleri üzerinde önemli bir yük oluşturan endişe verici bir eğilimdir.

DİYABET RİSKİNİ ARTIRAN GIDALAR

Aynı çalışma, tam tahıllardan yoksun ve çok fazla rafine pirinç, buğday veya işlenmiş et içeren diyetlerin hastalıkla bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur. Aşırı meyve suyu tüketimi veya yetersiz miktarda nişastalı olmayan sebze, fındık veya tohum tüketimi de teşhisler üzerinde bir miktar etkiye sahipti.

Ayrıca, araştırmacılar dünya çapında 184 ülkenin diyetlerini analiz etmiş ve diyabet teşhislerinin artışını etkileyen 11 diyet faktörü belirlemiştir. Bu 11 faktörden üçü tip 2 diyabetin artışında önemli bir etkiye sahipti: düşük karbonhidrat kalitesi, tam tahıl eksikliği ve şekerle tatlandırılmış içeceklerin yüksek alımı.

TİP 2 DİYABET RİSKİNİZİ NASIL AZALTABİLİRSİNİZ?

Sofraların vazgeçilmezi o riski artırıyor! Bu yiyeceklerden uzak duranlar sağlıklı bir hayat sürüyor! Diyabeti tetikleyen tehlikeli gıdalar neler?

Diyabetin tedavisi olmasa da, durumu yönetmeye yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişiklikleri vardır. Kilo vermek, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek tip 2 diyabet gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Özellikle, işlenmiş gıdalar, rafine karbonhidratlar ve şekerle tatlandırılmış içeceklerin alımını sınırlandırırken daha fazla tam tahıl, nişastalı olmayan sebze, fındık ve tohum tüketmeyi hedeflemelisiniz.

Ayrıca, kötü beslenme erkekler, gençler ve kentlerde yaşayanlar arasında daha fazla kronik hastalık teşhisine yol açmıştır. Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Asya, muhtemelen yüksek kırmızı et, işlenmiş et ve patates tüketimi nedeniyle diyetle ilişkili en yüksek tip 2 diyabet vakalarına sahip ülkeler olarak bulunmuştur.

Sofraların vazgeçilmezi o riski artırıyor! Bu yiyeceklerden uzak duranlar sağlıklı bir hayat sürüyor! Diyabeti tetikleyen tehlikeli gıdalar neler? ile ilgili etiketler Diyabet Beslenme
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.