Sağlıkta Yapay Zeka Devrimi: Dijital Dönüşüm Çalıştayında Ele Alındı
İstanbul’da sağlık sektörünün dijital dönüşümü ve yapay zekanın entegrasyonu üzerine önemli bir etkinlik gerçekleştirildi. "Hospital Manager Çalıştayları" kapsamında düzenlenen ilk toplantı, İstinye Üniversitesi Vadi Kampüs Ana Yerleşke Kongre Merkezi'nde yapıldı.
"Sağlıkta Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka Entegrasyonu" başlığıyla düzenlenen çalıştayda, sağlık alanındaki dijitalleşme süreçleri ve yapay zekanın bu dönüşüme katkıları ele alındı.
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, çalıştayda yaptığı konuşmada, sağlık yönetiminde korunma, tedavi ve maliyet etkinliği olmak üzere üç temel ilkenin ön planda olduğunu vurguladı. Son 15 yılda Türkiye’nin sağlık alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Birinci, bilgi yönetiminin giderek daha büyük bir önem kazandığını dile getirdi.
Dijital dönüşüm sürecine dikkat çeken Birinci, "12 yıl önce sağlık verisi sorgulayanların oranı yüzde 18 iken, bugün bu oran yüzde 54’e ulaştı. 90 yaşındaki bireylerin bile yüzde 45’i en az bir kez sağlık verilerine erişmiş durumda. Ülkemizde nüfusun yüzde 82’si sağlık verilerini aktif bir şekilde kullanıyor. Mevcut sistemimizi daha ileriye taşıyoruz ve hasta ile doktoru en doğru şekilde yönlendiren bir modele evriliyoruz. Bugüne kadar 12 milyon kişinin dahil olduğu bir sistem kurduk ve sağlam temeller atmayı başardık." ifadelerini kullandı.
Dijital teknolojilerin sağlık yönetiminde kritik bir rol oynadığını belirten Birinci, bireylerin kendi sağlıklarını daha bilinçli yönetebilmesi için dijital sistemlerin sağladığı olanaklardan faydalanması gerektiğini söyledi. "Dijitalleşme ve yapay zeka herkesin gündeminde ve bu süreçten en iyi şekilde yararlanmalıyız. Bilgiyi doğru yönetmek, yapay zekanın doğru çalışmasını sağlar. Hepimiz işimizi en iyi şekilde yaparsak, yapay zeka da bizim öğrettiklerimizi en doğru biçimde uygulayacaktır." dedi.
Çalıştay kapsamında çeşitli paneller düzenlenirken, ilk oturum Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci’nin moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelde, Acıbadem Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Tanzer Özdil, İstinye Üniversitesi’nden Dr. Şenol Pişkin, Koç Sistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, WisdomEra CEO’su Dr. Levent Korkmaz ve One Dose Health Genel Müdürü Tolga Tuncer, karar destek sistemlerinde yapay zekanın rolünü tartıştı.
Etkinlikte, Liv Hospital Grup Koordinatörü ve İstinye Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi Meri İstiroti, İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ve Hospital Manager Yayın Yönetmeni Oğuz Engiz’in de aralarında bulunduğu çok sayıda akademisyen, sektör temsilcisi ve uzman bir araya geldi.