Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, en karmaşık siber suç soruşturmasını nasıl çözdü?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali FBI'nın en karmaşık siber suç soruşturmalarından birinin çözülmesine yardımcı oldu. Milyonlarca bilgisayar kullanıcısının kişisel verilerinin çalınmasına sebep lan yazılımın arkasındaki kilit isim olarak nitelenen Ukraynalı yazılımcı Mark Sokolovsky, savaştan kaçarken Amsterdam'da yakalandı. Sokolovsky'nin yakalanmasının arkasında film gibi bir operasyon hikayesi var.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 8 aydır devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Putin'in şubat ayının son haftasında 'özel askeri operasyon' olarak duyurduğu işgalin son derece karmaşık bir siber suç soruşturmasının çözülmesine yardımcı olduğu ortaya çıktı. Kullandığı yazılımla çok sayıda bilgisayar kullanıcısının kişisel verilerini ele geçiren ve bundan yüksek maddi kazanç sağlayan bilgisayar korsanı, Rusya'nın işgali sonrası yakalandı.

ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) yürüttüğü bir siber suç soruşturması, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası çözüldü. FBI'nın soruşturmasında, dünya çapında milyonlarca bilgisayara bulaşan kötü amaçlı yazılım Raccoon Infostealer'ın ardındaki kilit isim olduğu iddia edilen Ukraynalı yazılımcı Mark Sokolovsky tutuklandı. Genç yazılımcı, Ukrayna'daki savaştan kaçarak gittiği Amsterdam'da tutuklandı. ABD'li yetkililer, Sokolovsky'nin iadesi için talepte bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, en karmaşık siber suç soruşturmasını nasıl çözdü?

İŞTE FİLM GİBİ OPERASYONUN HİKAYESİ

Ukraynalı bilgisayar korsanı Mark Sokolovsky'nin tutuklanmasının ardında film gibi bir operasyon hikayesi var. FBI'ın yıllarca gözetim altında tuttuğu Ukraynalı yazılımcının işgal öncesi dönemde Harkov'dan Kiev'e seyahatleri takip edilmişti. Uzun süredir takipte olan Sokolovsky'nin yakalanması için Rusya'nın Ukrayna'yı işgali büyük bir fırsat oldu. Kız arkadaşı ile kara yoluyla Polonya üzerinden Almanya'ya geçen Ukraynalı bilgisayar korsanı adım adım takip edildi. Sokolovsky ile birlikte aynı araçta olan kız arkadaşının Instagram paylaşımı ise çiftin Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da olduğunu ortaya çıkardı. FBI'ın talebi ile birlikte harekete geçen Hollanda polisi, Ukraynalı bilgisayar korsanını tutukladı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, en karmaşık siber suç soruşturmasını nasıl çözdü? - Resim : 2

MİLYONLARCA ÇALINTI VERİ ELE GEÇİRİLDİ

Hakkında bilgisayar dolandırıcılığı, elektronik dolandırıcılık, kara para aklama ve kimlik hırsızlığı suçlamaları bulunan 26 yaşındaki Sokolovsky, mahkemede suçlu bulunması durumunda 20 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalacak.

Soruşturmayı yürüten müfettişler, milyonlarca e-posta ve ve kişisel bilgilerin içinde olduğu çalıntı verilerin ele geçirildiğini duyurdu. Savcılar ve FBI, veri hırsızlığı kurbanı olduğundan şüphelenen kişiler için bir web sitesi oluşturarak elde ettikleri verileri paylaştı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, en karmaşık siber suç soruşturmasını nasıl çözdü? - Resim : 3

MALİYETİ AYLIK 200 DOLAR

Hollanda'da tutuklanan Mark Sokolovsky'nin ardındaki kilit isim olduğu iddia edilen bilgisayar yazılımı Raccoon Infostealer, kimlik hırsızlarının, kişisel verileri ele geçirmeleri için kullanılıyor. Programcılar, veri hırsızlığını bizzat kendileri yapmak yerine yazılımı kullanılıyor. Kimlik hırsızlarının elde ettiği veriler Raccoon Infostealer'in veritabanında da tutuluyor. Siber suç uzmanları, her türlü meşru yazılım gibi Raccoon Infostealer'ın da 24 saat müşteri desteği sunduğunu ve sık sık programlama güncellemeleri yayınladığını söylüyor. Yazılımın ayılık maliyeti ise 200 dolar.

YAZILIM MART AYINDA KAPANDI

İlk olarak 2019 yılında ortaya çıkan kimlik hırsızlığı yazılımı Raccoon Infostealer, önce bilgisayar korsanlarının yaygın bir şekilde kullandığı Rusça ve İngilizce platformlarda yayıldı. Kısa sürede popüler olan yazılım siber suçlarla mücadele birimlerinin radarına girdi. "Biz çalıyoruz, siz anlaşıyorsunuz" sloganıyla çıkan yazılımla ilgili konuşan siber güvenlik şirketi Group-IB'den Oleg Skulkin, yazılımın ucuz olduğuna dikkat çekerek, çok sayıda siber suçlu ve tehdit grubu tarafından kullanıldığını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, en karmaşık siber suç soruşturmasını nasıl çözdü? - Resim : 4

Raccoon Infostealer'ın operatörleri mart ayında kullanıcılara gönderdiği mesajda Rusya'nın Ukrayna'daki işgalini gerekçe göstererek yazılımın kapandığını bildirdi. Ancak yazılımın kapanmasındaki asıl sebebin Sokolovsky'nin aynı dönemde tutuklanması olduğu belirtiliyor. Öte yandan bazı siber güvenlik uzmanları ise yazılımın fişi çekmesinin arkasında Rus işgalinde bazı kilit yazılımcıların öldürülmesi olduğunu iddia ediyor.

Uzmanlar, mart ayında kapanan yazılımın yeni bir versiyonunun devreye girdiğini söylüyor.

ABD'li makamlar, Teksas merkezli soruşturma için Sokolovsky'nin iadesini talep etti. Ukraynalı bilgisayar korsanının ABD'ye iadesi bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, en karmaşık siber suç soruşturmasını nasıl çözdü? ile ilgili etiketler Ukrayna Rusya FBI Hollanda
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.