Putin'in Ukrayna planı değişiyor mu? Analistlerden dikkat çeken Donbas iddiası

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 1 aydır devam ederken başta Kiev olmak üzere büyük kentlerde kontrolü ele geçirememesi dikkat çektiyor. Analistler, Rusya'nın Ukrayna direnişine karşı şaşkına döndüğünü belirterek dikkat çeken bir iddia ortaya attı. Batılı yetkililer, Rusya'nın ayrılıkçı Donbas bölgesine odaklanmayı amaçladığını belirtiyor.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmeye başlaması ile birlikte ülkede kontrolü tamamen ele geçirmesi ve Zelenskiy yönetimini devirmesi olası görülüyordu. Ancak Rus güçlerinin geniş işgal harekatı geçen 1 ayda çıkmaza girdi ve büyük kentlerde kontrolü ele geçiremedi.

Rus askerlerinin bazı bölgelerden geri çekilmesi olası görülürken dikkat çeken bir iddia gündeme geldi. Batılı yetkililere göre Moskova yönetimi, Ukraynalı tamamını işgal etmek yerine Rus yanlısı ayrılıkçıların bulunduğu Donbas'a odaklanmayı amaçlıyor.

Times gazetesine konuşan bir yetkili Ukrayna'nın direnişinin Rusların işgal planına darbe vurduğuna dikkat çekerek Rusya'nın planının çok fazla savaşmadan işgali tamamlayabilecekleri varsayımı üzerine kurulduğunu söyledi.

Batılı yetkililer, Rus askerlerinin ele geçirebildiği tek büyük kent olan Herson'da hiç Rus helikopterinin bulunmamasına dikkat çekerek bu durumun Rus askerlerinin geniş bir işgalden vazgeçtiği anlamına gelebileceğinin altını çiziyor.

İngiliz Savunma İstihbarat Şefi Jim Hockenhull, Ukrayna'nın direnişi karşısında Rusya'nın şaşkına döndüğünü belirterek, Rus kuvvetlerinin kendi ürettiği sorunlarla 'deliye döndüğünü' söyledi. Hockenhull, Moskova yönetiminin plan değiştirerek 'Yıpratma harekatı' yapmaya yöneldiğini sözlerine ekledi.

Batılı istihbarat yetkilileri, Ukrayna kuvvetlerinin 10.000 kadar Rus askerini öldürdüğü iddialarının inandırıcı olduğuna inanıyor ve çatışmada altı üst düzey Rus subayının öldüğünü değerlendiriyor.

"RUSYA YEDEK BİRLİKLERİ CEPHEYE SÜRÜYOR"

Batılı istihbarat yetkilileri, Rus yönetiminin kayıpları azaltmak için yedek birlikleri sahaya sürdüğünü iddia ediyor. İstihbarat yetkilileri, söz konusu birliklerin Ukrayna'ya gönderilen ilk birliklere kıyasla daha az eğitimli ve yeterli donanıma sahip olmadıklarını belirtiyor.

Bir istihbarat yetkilisi, Putin'in, Ukraynalıların Rus askerlerini 'kurtarıcı' olarak göreceklerini tahmin ettiğini ancak bu yanlış hesaplamanın felaket sonuçlara neden olduğunu söyledi.

Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Rus askerlerin Kiev'den itildiğini belirterek, daha önce kentin dibine kadar gelen Rus güçlerinin, kentin 55 kilometre doğusuna çekildiğini ve burada savunma mevzileri kurduğunu söyledi.

RUS SALDIRILARI BÜYÜK YIKIMA NEDEN OLDU

Rusya'nın Ukrayna'da bir aydır devam ettirdiği işgal en çok sivilleri vurdu. Milyonlarca sivil evlerini terk ederek komşu ülkelere kaçarken, Harkov başta olmak üzere büyük kentler adeta harap oldu. Evlerinden çıkamayan siviller ise açılık ve susuzlukla mücadele etmek zorunda kalıyor. Analistler, savaşın sona ermesi için bir çıkış yolunun henüz görünmediğini savunuyor.

SuperHaber Özel / Serkan Talan

Putin'in Ukrayna planı değişiyor mu? Analistlerden dikkat çeken Donbas iddiası ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna işgal donbas
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.