Petrol fiyatı 7 ayın en düşük seviyesine geldi? Düşüş devam edecek mi?

Brent petrolün varili son 7 ayın en düşük seviyesine gerilerek 89 dolarda sabitlendi. Çin'den gelen ticaret verileri ve FED'in yükselen sıkılaşma mesajları fiyatların düşüşünde etkili oldu. Uzmanlar, petrol fiyatındaki düşüşün devam edip etmeyeceği yönünde görüşlerini söyledi.

Brent petrol vadeli işlemleri, bir önceki seansta yüzde 5'ten fazla düştükten sonra yedi ayın en düşük seviyesi olan 89 dolar yakınlarında sabitlendi. Fed’in yükselen sıkılaşma mesajları ve Çin'de hayal kırıklığı yaratan ticaret verileri son gerilemeleri getiren başlıca etkenler oldu.

Brent petrol, dün yükselen dolar karşısında gerileme trendine girerek teknik seviyeleri kırdı. Fiyatları aşağı çeken son gelişmeler Fed’den beklenen agresif faiz adımı ve Çin ticaret verileri oldu. Çin ihracatında yavaşlama görülürken Nomura da ülke ekonomisi için büyüme tahminini düşürdü.

YATIRIMCILARIN HAREKETLERİ NE YÖNDE?

Oanda kıdemli piyasa analisti Ed Moya, Bloomberg'e verdiği demeçte, "Enerji tüccarları, çok sayıda küresel ekonomik zorluğu, arz belirsizliğinin gazabını ve yaklaşan ham talep yıkımı korkularını sindirirken herhangi bir ralliye şüpheyle bakıyorlar" dedi.

YÜKSELİŞ İŞARETİ VAR MI?

Ek olarak, enerji analitiği sağlayıcısı OilX'e göre, Çin'in ağustos ayında ham petrol ithalatı bir önceki yıla göre günde 1,1 milyon varil daha düşüktü ve ihracatı beklenenden daha düşüktü. Aynı şekilde, OPEC+'nın Ekim ayı için sembolik 100.000 varillik üretim kesintisi, bu haftanın başlarında petrol fiyatlarında çok geçici bir yükselişe yol açtı.

Bu sırada, Putin, Rus petrolü için ABD liderliğinde planlanan bir fiyat üst sınırını destekleyen ülkelere enerji tedarik etmeyeceğini söyledi, bu nedenle de arz yönlü riskler devam etti. Putin, tavan fiyat hamlesi için “bir başka aptallık” ifadesini kullandı.

EIA ayrıca küresel petrol talebi görünümünü yükseltirken, ABD arzına ilişkin tahminleri de düşürdü. Brent petrol 90 doların altına düşerken ABD Batı Teksas Tipi (WTI) 82 dolara kadar geriledi.

Petrol fiyatı 7 ayın en düşük seviyesine geldi? Düşüş devam edecek mi? ile ilgili etiketler brent petrol fiyat düşüş
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.