Pandemi ücretsiz izin kıdem tazminatında dikkate alınır mı?

1 Temmuz tarihi itibariyle yeni bir dönem başlarken kısa çalışma, fesih yasağı, tek taraflı ücretsiz izin gibi düzenlemeler son buldu. Normalleşme döneminde çalışma hayatında yeni bir döneme girilmiş oldu. Peki, pandemi dönemindeki ücretsiz izin kıdem tazminatında dikkate alınacak mı?

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge doğrultusunda 1 Temmuz tarihinden itibaren kademeli normalleşme dönemi içerisine girildi. Buna göre de; pandemi dönemindeki bazı yasaklar tamamen kaldırılırken kısa çalışma, fesih yasağı, tek taraflı ücretsiz izin düzenlemeleri de sona ermiş oldu. Buna bağlı olarak pek çok çalışan da bu sürecin hakları, kıdemleri ve emekliliklerine etki edip etmeyeceği konusunda araştırmalarına yoğunluk verdi.

Ücretsiz izin kıdemden sayılacak mı?

Kıdem tazminatının kazanılmasında ve hesaplanmasında başlangıç olarak; işçinin, işvereninden işiyle ilgili emir ve talimat almaya hazır bulunduğu andan itibaren işlemeye başlayarak iş sözleşmesinin devamınca geçen süre dikkate alınmaktadır. Kıdemin sonu ise, işçinin ölüm tarihi veya fesih bildirim süresinin bittiği tarih veya haklı sebeple derhal fesihlerde feshin bildirildiği tarih olarak bilinmektedir.

Kıdem tazminatına ilişkin bu süre hesaplanırken, iş sözleşmesinin sürdüğü tüm dönemler dikkate alınır. Kıdem döneminde çalışarak geçirdiği günler yanında, hizmet sözleşmesinin devam etmesine karşın çalışmadığı süreler de kıdeme dahildir. Örneğin; işçinin çalışmaksızın ücrete hak kazandığı hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil, ücretli yıllık izin, iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle izinli geçen süreler, vb.. süreler kıdem hesabında dikkate alınır.

Çalışma hayatında ücretsiz izin süreleri uygulamasında iş sözleşmelerinin askıda olduğu kabul edilmektedir. Dolayısıyla söz konusu bu sürelerde çalışma sürelerinden kabul edilmemektedir.

Pandemi ücretsiz izin kıdem tazminatında dikkate alınır mı? ile ilgili etiketler kıdem tazminatı pandemi ücretsiz izin
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.