Pandemi bitti, endemi mi başlıyor? Maskesiz günlere dönülecek mi?

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında günlük vaka sayıları Türkiye'de 5 bin seviyesinin altına inerken, birçok ilde koronavirüs yoğun bakım üniteleri kapatıldı. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgının durumu ve tedbirlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, TRT Haber'de, Covid-19 salgınının durumu ve tedbirlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bu hafta yapılacak Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı için "Bilim Kurulu en önemli toplantılarından birisini yapmış olacak" demesi maske kullanımının tamamen kaldırılabileceği ihtimalini akıllara getirmişti.

PANDEMİ BİTTİ Mİ? ENDEMİ Mİ BAŞLIYOR?

Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Pandemi dediğimiz zaman küresel çapta bir tehditten söz ediyoruz. Coğrafi sınırlar dinlemeyen, kıtalar arası yayılan ve aynı anda birçok kişiyi hasta eden bir salgından söz ediyoruz. Endemi de de sınırlı bir bölgede, tek tük görülen enfeksiyon hastalıklarıdır. Epidemi ise belli bir alanda çok sayıda kişiyi etkileyen bir durumdur. Şu anki durumda pandemiyi yaşadık. Bu süreç nasıl bitecek öngörüleri var. Bana göre en kuvvetli öngörü, COVID-19 virüsünün de diğer virüsler gibi döngüsel bir hastalığa dönüşeceği şeklinde" diye konuştu.

Hastalığın ölüm riskinde azalma olduğunu ve Türkiye'de de iyiye doğru gittiğini belirten Prof. Dr. Özlü, "
“Pandemide yavaş yavaş sona yaklaşıyoruz. Sona yaklaşıyoruz deyince de bu virüsün hayatımızdan tamamen çıkacağını varsayamayız. Bu çok gerçekçi bir beklenti olmaz. Ama diğer solunum yolu enfeksiyonları gibi döngüsel, mevsimsel epidemiler yapacağı bir duruma girdiğimizi düşünüyorum.” açıklamasnı yaptı.

Pandemi bitti, endemi mi başlıyor? Maskesiz günlere dönülecek mi? ile ilgili etiketler pandemi endemi Koronavirüs Bilim Kurulu tevfik özlü
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.