Norveç'te asgari ücret ne kadar 2023?

2023 yılına girmemize az bir zaman kala, dünyanın neredeyse her ülkesinden daha fazla asgari ücret veren ülkesi Norveç'in 2023 yılında ne kadar asgari ücret vereceği merak ediliyor. Peki Norveç asgari ücret ne kadar 2023? Ayrıntılar haberimizde...

Norveç ya da resmî adıyla Norveç Krallığı, Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısında bir ülke. Norveç'te 2023 yılında asgari ücret miktarının ne kadar olduğu merak edilerek araştırılmaktadır. Peki, Norveç asgari ücret ne kadar 2023? İşte detaylar...Norveç'te asgari ücret ne kadar 2023?

NORVEÇ ASGARİ ÜCRET NE KADAR 2023? 

Norveç dünyada en yüksek asgari ücret ve yaşam standartlarına sahip ülkelerden bir tanesidir. Aslında ülkede resmi bir asgari ücret bulunmuyor. Ancak iş sözleşmelerinin çoğunda işçiler ve iş verenler yerel yönetimler tarafından müzakere edilen ulusal bir ölçekte bir rakamda buluşuyor. Ayrıca bazı sektörlerin toplu sözleşmeleri için asgari ücret uygulaması getirilmiş durumda.  Buna göre; haftada ortalama 40 saat çalışan bir işçi vergi kesintisinden önceki Ocak 2022 itibariyle aylık brüt maaşı yaklaşık 35.000 NOK oluyor. Euro’ya çevrildiğinde ise Norveç’te aylık brüt asgari ücret 3500 Euro’ya denk geliyor.

NORVEÇ'TE ALIM GÜCÜ 

Norveç, Avrupa'da kişi başına düşen gelirin ve alım gücünün en yüksek olduğu ülkelerden biridir. Ülkenin en temel geçim kaynakları balıkçılık, petrol ve turizmdir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve fiyort bakımından oldukça zengin olan Norveç balık ihracatında dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. 

NORVEÇ EV FİYATLARI

Dünyadaki birçok şehirde olduğu gibi çok sayıda faktör Norveç’te kiralama maliyetlerini etkilemektedir. Şehir merkezine yakınlık, iş yerlerine yakınlık, park yeri, toplu taşıma erişilebilirliği, konum (örneğin deniz kıyısı) ve bir şehirdeki öğrenci sayısı Norveç’te ev kira ücretlerini belirleyen etkenlerdir. Örneğin Norveç'te şehir merkezine yakın 1 yatak odalı daire 10.415 Norveç kronu (11 337,47 dolar) olduğu gibi, şehir merkezine uzak 1 yatak odalı daire 8.401 Norveç kronu (862,62 dolar)'dır. 

Norveç’te kiraların en yüksek olduğu yerler Oslo, Bærum, Bergen iken en düşük olduğu yerler Trondheim ve Stavanger‘dır.

Norveç'te asgari ücret ne kadar 2023? ile ilgili etiketler asgari ücret Norveç
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.