Nobel Edebiyat Ödüllü Annie Ernaux kimdir? Kaç yaşında? Annie Ernaux kitapları...

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fransız yazar Annie Ernaux kazandı. Ernaux'un Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmasının ardından usta yazarın yaşamı ve kitapları büyük bir merakla araştırılmaya başlandı. Peki, Nobel Edebiyat Ödüllü Annie Ernaux kimdir? Kaç yaşında? Annie Ernaux kitapları! Ayrıntılar haberimizde.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Fransız yazar Annie Ernaux’ya verildiğini açıkladı. 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Annie Ernaux'un kazanmasının ardından usta yazarın hayatı ve eserleri heyecanla araştırılmaya başlandı.  Peki, Nobel Edebiyat Ödüllü Annie Ernaux kimdir? Kaç yaşında? Annie Ernaux kitapları! Detaylar haberimizde...

Nobel Edebiyat Ödüllü Annie Ernaux kimdir? Kaç yaşında? Annie Ernaux kitapları...

ANNIE ERNAUX KİMDİR?

Annie Ernaux, 1 Eylül 1940 tarihinde doğdu. Fransız yazar ve edebiyat profesörüdür. Çoğunlukla otobiyografik olan edebi eseri, sosyoloji ile yakın ilişkiler içindedir. Ernaux, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'ne, kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmalarını ve kolektif kısıtlamalarını ortaya çıkarmadaki cesareti sebebiyle uygun görüldü.

ORTA İŞÇİ SINIFI BİR AİLEYE SAHİPTİ

Ernaux , Normandiya'daki Yvetot'ta büyüdü . O işçi sınıfı bir geçmişe sahip, ama ailesi sonunda bir kafe-bakkal dükkânına sahipti. Rouen ve ardından Bordeaux Üniversitesinde okudu, okul öğretmeni olmaya hak kazandı.

TOPLUMSAL BELLEK YAZININI OLUŞTURAN ESERLERE İMZA ATTI

Kişisel deneyimle toplumsal tarihi birleştiren unsurları daha ilk romanı Armoires vides’le (Boş Dolaplar) ortaya koydu. Sınıf atlama, evlilik, kadın özgürlüğü, cinselllik, kürtaj, hastalık, yaşlılık ve ölüm gibi meseleleri kendi deneyimleri üzerinden aktarırken, arka planda daima toplumsal yaşam ve onu oluşturan kültürel, siyasi, tarihi olaylara yer vererek, "toplumsal bellek” yazınını oluşturan eserlere imza attı. Başta Renaudot Ödülü olmak üzere birçok ödüle değer görüldü. 

1984'te, babasıyla ilişkisine ve Fransa'da küçük bir kasabada büyüyen deneyimlerine ve sonraki taşınma sürecine odaklanan otobiyografik bir anlatı olan La Place (Bir Adamın Yeri) adlı otobiyografik çalışmalarından bir diğeri için Renaudot Ödülü'nü kazandı.

ANNIE ERNAUX KİTAPLARI (ESERLERİ)

Annie Ernaux'nun yukarıda verilen eserleri dışında New York Times tarafından kabul edilen en önemli eserleri ise şunlardır:

-Bir Kadının Öyküsü

-Bir Erkeğin Yeri

-Basit Tutku

-Utanç (1998) Publishers Weekly: En iyi kitap

-The possession (2008): En iyi on kitap

Nobel Edebiyat Ödüllü Annie Ernaux kimdir? Kaç yaşında? Annie Ernaux kitapları... ile ilgili etiketler nobel edebiyat Nobel Edebiyat Ödülü Annie Ernaux
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.