Neden Donald Trump?
Gazeteci Ali Jean Çorakçı, ABD'de Trump'ın zaferini yorumladı
Hafta içi olamayacağım için pazartesi/salı yazımı bugün Donald Trump'a Ayırdım.. işte size kapsamlı bir Donald Trump - Ortadoğu ve neden Amerikalılar Trump'ı seçti yazısı..
Trump ile tarihin sonu sonu mu gelecek?
Sovyet Rusya ‘nın dağılmasından sonra ABD’li teorsinyen Fukuyama ‘ya göre kapitalizm ve sosyalizm savaşmış ve kapitalizm bu savaştan galip çıkmıştır. Bu tezine de tarih sonu ismini vermişti. Bu teoriyi bir adım ileri götüren samuel huntington ise dünyada savaşların bundan sonra sosyalist- kapatalist gibi ekonomik ideolojiler değil, medeniyetler arasında olacağını savunmuştu. Samuel Huntington ‘un çalışma arkadaşı ve obama’nın ortadoğu’daki kanlı politikalarının danışmanı Brzezinski ‘de bu düşünceyi savunmaktadır.
İşte bu teroiden yola çıkan ABD yönetim aklı medeniyetler arası çatışma yerine,
Medeniyetin medeniyetle çatışmasını sağlamak için var gücüyle çalışmaya başladı. Öyle ki Orta doğu da yaratılacak bir şii- suni çatışması İslam medeniyetinin İslam medeniyetiyle çatışması olacak ve burada batı medeniyeti hiçbir zarar görmeyecek. Bunun sonunda orta doğunun petrolü batılı şirketlere zahmetsizce akacak, silah şirketleri bu çatışmalara sattıkları silahlarla cirolarını tavan yapacklar.
Obama yönetimi bu planı son yıllarda oldukça iyi şekilde uygulamaya koydu. Öyle ki bir yandan Yemen’de sudi Arabistan ile sunni yönetimi desteklerken, Irak’ta ise İran ile birlikte üzerinden Irak’ın şii yönetimini destekledir. Bunun yanı sıra Obama yönetimi İran ile nükleer müzakerelere başladı ve İran ‘nın ambargosunu kaldırdı.
ABD seçimlerini kazanan Trump ise seçim vaatlerinde İran konusunda sert söylemlerde bulunmuş, İran a sert önlemler alınması gerektiğini vurgulamıştı. Trump yönetimi bu vaadini yerine getirirse, Obama döneminde orta doğuda oluşturulmak istenen şii- sunni geriliminde dengeler değişecek, ABD kışkırtmaları son bulacaktır. Yani Trump iran vaadini yerine getirirse, Müslüman karşıtı olarak bilinen Trump İslam dünyasını büyüğk bir mezhep savaşından korumuş olacak. Trump dönemi ABD açısından ise tarihin sonu olarak gördükleri bu dönemin de sonu gelebilir.
5 Şıkta neden Donald Trump kazandı?
1. Amerikalılar değişiklik istiyorlardı. Ondan başka kim sağlayabilirdi ki bunu? Oysa, önemsiz ve ihmal edilmiş bir aday durumundayken, 1 buçuk yıldan az bir zamanda hiç bir durumun olağan üstü bir şekilde Amerika Birleşik Devletleri 45. Başkanlığına giden yol olacağını tahmin edememişti. Amerikalılar geleneksel siyasi düzenin dışında oluşan birini istiyorlardı. Donald Trump aradıkları kişiydi, demokrat Bernie Sanders gibi.
2. Hillary Clinton’un kişiliği bu anlamda yardımcı olmuş olabilir. Uzun zamandır favori olan demokrat, devamlı Cumhuriyetçi aday tarafından temsil edilen değişime karşı mücadele ediyordu. Herkes Hillary Clinton’un Donalp Trump’a hem tecrübe anlamında hemde işlevini üstlenme anlamında hükmettiğini söyleme konusunda hem fikir olsa da, birçok seçmenin önceliğinin değişim olmasından dolayı (38%), bu duruma çok sıcak baktıkları söylenemez.
3. Amerika’nın düşük sosyal sınıfını kapsayan toplum Donald Trump dedi. Kaybedenlerin ve kaybeden olmaktan korkanların tarafında olup, aynı zamanda küreselleşme anlamında hassas olan bu toplum, göçün Amerikalıları tanınmaz hale getirdiğini düşünüyorlar. Donald Trump birkaç milyon kişiye suçlu muamelesi yapıp göndereceğini, veya Amerika Birleşik Devletleri ile Meksika arasına bir duvar yapacağını vaat ederken, birden gözde kişi haline geliyor. Bu toplum Trump’ı kendilerini asla yarı yolda bırakmayacak bir kurtarıcı gibi görüyor.
4. Her şeyden önce, seçmenleri başından sonuna kadar ona sadık kaldılar. Kampanyayı gölgelen polemikleri ile Donald Trump ne söylerse söylesin, ne yaparsa yapsın; bütün herşeyine kayıtsız kalan sağlam seçmenlere sahip oldu. Bu polemikler ona anketlerde birkaç puan kaybettirsede, sonrasında geri aldı. Seçmenler salı günü demokratların yanında önemli bir fark yarattı.
5. Tabi kişiliğininde önemli bir rolü var. Sıcak kanlı olması, iyi bir mizahının olması, kasıntı bir konuşmasının olmayışı, ve mitingleri boyunca taraftarlarını coşturması...Politika adamı ve seçmenleri bir ölçüde bütünleşmiş durumda Bir Amerikalı siyasi analist başkanlık seçimini şu şekilde yorumlamıştır: kazanan, bir barda birlikte bir şeyler içmek istediğiniz kişidir.