Mustafa Kemal Atatürk hangi okullarda okudu? Gittiği okulların isimleri nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün gittiği okullar vatandaşlar tarafından merak edilerek araştırılmaktadır. Haberimizde sırasıyla Mustafa Kemal Atatürk'ün gittiği okulları sıraladık. Peki Mustafa kemal Atatürk hangi okullarda eğitim gördü? Gittiği okullar nelerdir? İşte merak edilenler... Detaylar haberimizde...

Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı’nın önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Sadece ülkemizde değil dünyada saygı görülen kahraman bir isimdir.  Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili en çok merak edilerek araştırılan konulardan biri hangi okullara gittiği ve o okulların isimleridir. Bizde en çok merak edilen bu konu hakında sizler için Atatürk'ün eğitim sürecini sıraladık. İşte Başöğretmen Atatürk'ün gittiği okullar ve isimleri...

Mustafa Kemal Atatürk'ün gittiği okullar haberimize geçmeden önce kısaca hayatından bahsedelim.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI

Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik'te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi ise Zübeyde Hanım'dır. Atatürk'ün beş kardeşinden dördü küçük yaşlarda öldü, sadece Makbule 1956 yılına kadar yaşadı. Annesi Zübeyde Hanım dindar, geleneklerine bağlı bir ev kadınıydı. Babası Ali Rıza Efendi ise vakıflar kâtipliği ve gümrük memurluğu görevlerinde bulunmuş, kısa bir süre gönüllülerden kurulu Asakir-i Milliye taburuna üsteğmen olarak katılmıştı. Ali Rıza Efendi henüz 47 yaşındayken vefat etti. 1893 yılında Askeri Rüştiye’de okurken matematik öğretmeni tarafından adına “Kemal” ilave edilerek Mustafa Kemal adını aldı. Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılınca Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma uyarınca vatan topraklarının işgalinin başlaması üzerine Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlattı. 1934 yılında Gazi Mustafa Kemal’e meclis tarafından “Atatürk” soyadı verildi. Atatürk, gerçekleştirmiş olduğu inkılâplar ile Türkiye Cumhuriyeti’nin medeni ülkeler seviyesine çıkmasını sağladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu

Mustafa Kemal Atatürk hangi okullarda okudu? Gittiği okulların isimleri nelerdir?

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN GİTTİĞİ OKULLAR 

1- Mahalle Mektebi

Öğrenim çağına gelen Mustafa’nın hangi okula gideceği konusunda annesi ile babası arasında anlaşmazlık çıkmıştı.Annesi Mustafa’nın Hafız Mehmet Efendi’nin Mahalle Mektebine gitmesini istiyor, babası ise o dönemki yeni yöntemlerle eğitim yapan Şemsi İbtidai’nde (Şemsi Efendi Mektebi) okumasını istiyordu. En sonunda önce mahalle mektebine başlayan Mustafa, birkaç gün sonra Şemsi Efendi Mektebi‘ne geçti.

2- Şemsi Efendi Okulu

Selanik’in ilk özel Müslüman okuludur. Modern bir öğretim vermiştir. Bu okulda iken babası 1888 yılında vefat etmiştir. 

3- Selanik Mülkiye Rüştiyesi

Arapça Öğretmeni Hafız Efendi’den öğrenince,  zaten orada okumasını istemeyen annesi onu derhal okuldan aldırdı. O dönemde okul formasını çok beğendiği komşularının oğlu Askeri Rüştiye’ye gidiyordu.Ona özenen Atatürk, asker olmasını istemeyen annesinin karşı çıkmasına rağmen, gizlice Selanik Askeri Rüştiyesi‘nin sınavına girdi.Sınavı kazandığı haberini alan Atatürk 1893’te yine gizlice bu okula kaydını yaptırdı. 

4- Selanik Askeri Rüştiyesi

Matematik öğretmeni (Mustafa Sabri) Kemal adını verdi. Matematiğe olan ilgisi ilerde de devam etmiştir.’’Geometri’’ isimli bir kitap yazmış, bugün kullandığımız birçok matematik terimine isim vermiştir. Bu okulda okuduğu dönemde Osmanlı Devleti’nde eğitim birliği yoktu.(Dini eğitim veren medrese ve mektepler, askeri okullar, modern okullar, yabancı okulları, azınlık okulları)

5- Manastır Askeri İdadisi

Edebiyata ve tarihe merak saldı, Türk Tarihini iyi öğrendi. Manastır Askerî İdadisi’ndeki eğitimi sırasında, arkadaşlarından Ömer Naci, Atatürk’ün edebiyata ilgi duymasında rol oynadı. Şiir ve hitabet sanatıyla yakından ilgilenmeye başlayan Atatürk, Namık Kemal’den ve eserlerinden ciddi şekilde etkilendi.

Manastır Askerî İdadisi’ndeki eğitimi sırasında Atatürk’ü en çok etkileyen olay 1897 tarihli Türk-Yunan Savaşı olmuştu. Türk Ordusu’nun savaş meydanında parlak bir zafer kazanmasına rağmen barış masasında zararlı çıkmasına içerleyen Atatürk, coşkun bir vatan sevgisiyle dolmuştu. Bir arkadaşı ile gönüllü olarak savaşa katılmak için girişimde bulunsa da bu arzusunu gerçekleştirme imkânı bulamadı.

6-İstanbul Harp Okulu

Manastır Askeri İdadisi’ni başarıyla bitiren Mustafa Kemal, 1899 Yılında İstanbul’a giderek Harp Okulu’nun Piyade Bölümüne girdi. Harp Okulu’nun ilk sınıfında az çalışan Mustafa Kemal, diğer iki yılda var gücüyle derslerine sarıldı. 1902’de bu okulu teğmen rütbesiyle bitirdi ve öğrenimine Harp Akademisi’nde devam etti.

7-İstanbul Harp Akademisi

Bu okulda eğitim görürken, 1903 yılında Üsteğmen oldu. Okul Derslerinin yanında Fransızcasını ilerletti. Atatürk, bir yandan öğreniminde başarılı olmak için sürekli çalışıyor bir yandan da ülkenin kaderine kafa yoruyordu. Zira ülkenin siyasetinde yanlışlar olduğunu fark etmişti. Ülkedeki yanlışlar hakkında herkesin bilgi sahibi olmasını isteyen Atatürk, Harp Okulunda başladıkları el yazısı ile gazete hazırlama işine geri döndü ve gazete çıkarmaya başladı. 01 Ocak 1905 tarihinde de Harp Akademisi’nden mezun olan Kurmay Yüzbaşı Mustafa Kemal, staj yapması için Şam’daki orduya gönderildi.

 

GÜNÜN VİDEOSU

Rize'de dev dalgalar! Sahilde korkunç görüntü: İşletmelerde büyük hasar!

Şiddetli fırtınanın tetiklediği dev dalgalar Rize sahilinde bir işletmeyi yerle bir etti. Çalışanlar son anda canlarını kurtarırken, yetkililerden sahil bölgeleri için kritik uyarı geldi.