Müşfik Kenter kimdir? Ne zaman vefat etti? Nerelerde oynadı? Resimli Müşfik Kenter sözleri!

Müşfik Kenter kimdir? Aramızdan ayrılışının 6. yılında usta oyuncu Müşfik Kenter sevgi ve saygıyla anılıyor. Akciğer kanseri nedeniyle vefat eden usta oyuncu Müşfik Kenter'in hayatı vatandaşlar tarafından merak edilmeye başladı. Yurttaşlar usta oyuncu Müşfik Kenter'in oynadığı oyunları, sinema filmlerini ve kişisel bilgilerini araştırmaya başladı. Peki vefatının 6. yılında saygıyla anılan Müşfik Kenter kimdir? Ne zaman vefat etti? Nerelerde oynadı? Resimli Müşfik Kenter sözleri!

Müşfik Kenter kimdir? Aramızdan ayrılışının 6. yılında usta oyuncu Müşfik Kenter sevgi ve saygıyla anılıyor. Akciğer kanseri nedeniyle vefat eden usta oyuncu Müşfik Kenter'in hayatı yurttaşlar tarafından merak edilmeye başladı. Vatandaşlar usta oyuncu Müşfik Kenter'in oynadığı oyunları, sinema filmlerini ve kişisel bilgilerini araştırmaya başladı. Peki vefatının 6. yılında saygıyla anılan Müşfik Kenter kimdir? Ne zaman vefat etti? Nerelerde oynadı? Resimli Müşfik Kenter sözleri! Detaylar haberimizde...

Müşfik Kenter kimdir? Ne zaman vefat etti? Nerelerde oynadı? Resimli Müşfik Kenter sözleri!

MÜŞFİK KENTER KİMDİR?

Oyuncu Müşfik Kenter, 9 Eylül 1932'de İstanbul Üsküdar'da, diplomat Ahmet Naci Kenter ve İngiliz Olga Cynthia (Nadide) çiftinin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının Ankara'ya taşınmasıyla Cebeci semtinde oturdular. İltekin İlkokulu'ndan mezun olan Kenter, daha sonra Cebeci Kurtuluş Ortaokulu, ardından da birinci sınıfta terk edeceği Atatürk Lisesi'ne gitti. 1947'de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk Bölümü'nde tiyatroya başladı. Liseyi terk ederek, abisinin de teşviki ile 1950 senesinde konservatuvara girdi. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde gördüğü eğitimi 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı. Müşfik Kenter kendini işe o kadar verir ki, Ankaragücü ve Gençlerbirliği'nde lisanslı basketbol oyunculuğundan bile vazgeçer.

ÖDÜLLERİ

1966 – 3. Antalya Film Şenliği - En İyi Erkek Oyuncu – Bozuk Düzen
1993 - Olağanüstü Yorum Ödülü – Konken Partisi
1997 - 1. Afife Tiyatro Ödülleri - Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü
2002 - 6. Afife Tiyatro Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
2005 - 8. Uluslararası Kukla Festivali Onur Ödülü

OYNADIĞI BAZI TİYATRO OYUNLARI

Hür Adam
Nasrettin Hoca Birgün
Çözüm
Kuvayi Milliye
Huysuz İhtiyar
Anlat Şehrazat (Binbir Gece Hikâyeleri)
Martı
Helen Helen
Lütfen Kızımla Evlenir misiniz?
İvanov
Nükte
Ramiz İle Jülide
Ver Elini Brodvey
Konken Partisi
Görünmez Dostlar
Van Gogh
Kim Kimi Kiminle
Kökler
Kahramanlar ve Soytarılar
Arzu Tramvayı
Vanya Dayı
Çöl Faresi
Buzlar Çözülmeden
Ders
İnsan Denen Garip Hayvan
Ayak Takımı Arasında
Sanalyeler
İçerdekiler
Salıncakta İki Kişi
Bedel
Üç Kız Kardeş
Bir Garip Orhan Veli
Üç Kuruşluk Opera
Kapıcı
Yarın Cumartesi
Öfke
Nalınlar
Mary-Mary
Antigone
Mikadonun Çöpleri
Cyrano De Bergerac
Hamlet
On İkici Gece
Deli İbrahim
Kel Oğlan : Ziya Demirel - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1949

SİNEMA FİLMLERİ

Dişi Kurt (1960)
Sessiz Harp (1961)
Dişi Örümcek (1964)
Murtaza (1965)
Şeytanın Kurbanları (1965)
Sevmek Zamanı (1965)
Bozuk Düzen (1966)
O Kadın (1966)
Üç Arkadaş (1971)
Seni Kalbime Gömdüm (1982)
Hayallerim Aşkım ve Sen (1987)
Rumuz Goncagül (1987)
Piano Piano Bacaksız (1990) (sesiyle)
Kurtuluş (1991)
Lebewohl, Fremde (1991)
Moon Time (1994)
Dar Alanda Kısa Paslaşmalar (2000)
Amerikalılar Karadeniz'de 2 (2006)

OYNADIĞI TELEVİZYON DİZİLERİ

Avrupa Yakası (2009)
Mevlana Aşkı Dansı (2008)
Sessiz Gemiler (2007)
Kapıları Açmak (2005)
Zümrüt (2004)
Şapkadan Babam Çıktı (2003)
Yasemince (2000)
Hayat Bazen Tatlıdır (1996)
Kurtuluş (1994)
Elveda Yabancı (1993)
Geçmiş Bahar Mimozaları (1989)
Ateşten Günler (1988)
Gecenin Öteki Yüzü (1987)
Bir Ceza Avukatının Anıları: Emekli Başkan (1979)
Çöl Faresi (1977) 

''SİTE TİYATROSU''NU KURDU

Kendinden büyük 4 kardeşi daha olan usta oyuncu, 1959 yılında devlet tiyatrosundan ayrıldı, İstanbul'a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber ''Küçük Sahne''de oynamaya başladı. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde bir araya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar. 1960-1961 yılları arasında ''Site Tiyatrosu'nu kurdular. 1962'de adını ''Kent Oyuncuları'' olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968'de İstanbul Harbiye'deki ''Kenter Tiyatrosu'' binasının inşaatını tamamladılar. Açılışta da ''Kent Oyuncuları'' adlı bir dergi çıkardılar. Tiyatroyu yapmaları tüm paralarını ortaya koymalarını, büyük bir turne ile Anadolu'yu gezmelerini ve bir koltuk satma kampanyası ile destek toplamaları gerektirdi. İonesco'nun yazdığı, "Sandalyeler" gibi seyircinin pek de kolay anlayamayacağı düşünülen oyunları, kolaylıkla sahneleyip, aylarca kapalı gişe oynadılar.

OYUNCULUĞA ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Müşfik Kenter'in kurucusu olduğu ''Kent Oyuncuları'', bugün Türkiye'nin birçok sanatçısı tarafından ekol halini aldı. Yıldız ve Müşfik Kenter, meslek yaşamlarının başlangıcından bu yana sahne hocalığı da yaparak, bütün birikimlerini tiyatroya aktarmaya, tiyatroya katkılarını arttırmaya çalıştılar. Yaşamının sonuna kadar da Kenter, tiyatronun yanı sıra ''Akademi Kenter'' adıyla sanatçılık eğitimi verdi. İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi. Müşfik Kenter İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller`den burslar alarak Amerika ve İngiltere`de tiyatro araştırmaları yaptı ve incelemelerde bulundu.

''EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU''

Kenter, 100'ün üzerinde tiyatro oyununda oynamasının yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. 1966 Antalya Film Festivali'nde, ''Bozuk Düzen'' filmiyle "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı. Yerli ve yabancı TV filmlerinde seslendirme yaptı. Şimdiye kadar Vincent Van Gogh , Bir Garip Orhan Veli, Aziz Nesin'in Çiçu'su, Savunma, Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliye'si, Atatürk'ün Nutuk'u gibi tek kişilik oyunlar oynadı. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı'ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı'nı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu.

KANSER NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ

Hayatını oyunculuğa adayan Müşfik Kenter, 23 şubat 1963'de bir buçuk yıldır ayrı yaşadığı ilk eşi Oya Kenter'den boşandı. Ve iki yıl sonra Esin Şerbetçi ile evlendi. Elvan adında bir kızı olan Kenter'in bu evliliği de boşanmayla sonuçlandı. Ardından Mehlika Kenter ile evlenip ayrıldı. Melissa adında bir kızı ve Mahmut adında engelli bir oğlu oldu. Gülsüm Kamu ile kısa bir evlilik yapıp ayrıldıktan sonra Kadriye Kenter ile 1976 yılında evlendi ve çiftin Balam adında bir oğulları oldu. Dört çocuğu olan Kenter, akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle 7 Ağustos 2012 tarihinden beri tedavi gördüğü İstanbul Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi'nde 15 Ağustos 2012 tarihinde 80 yaşında hayatını kaybetti.

Müşfik Kenter kimdir? Ne zaman vefat etti? Nerelerde oynadı? Resimli Müşfik Kenter sözleri! ile ilgili etiketler vefat Akciğer Kanseri Müşfik Kenter usta oyuncu
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.