Muharrem Ertaş kimdir? Kaç yaşında? Muharrem Ertaş neden öldü?

Abdallık geleneğinin en önemli temsilcilerinden olan Muharrem Ertaş’ı ölüm yıl dönümünde saygı ve özlemle anılıyor. Ölüm yıl dönümünde Ertaş'ın yaşamı büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, Muharrem Ertaş kimdir? Neden öldü? Ayrıntılar haberimizde...

Muharrem Ertaş, Abdallık geleneğinin ve bozlak türünün en önemli isimlerindendir. Hacı Taşan ve kendi oğlu Neşet Ertaş gibi çıraklar yetiştirmiştir. Muharrem Ertaş ölüm yıl dönümü sebebiyle saygı ve özlemle anılıyor. Bu çerçevede Ertaş'ın yaşamı büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, Muharrem Ertaş kimdir? Neden öldü? Detaylar haberimizde... 

Muharrem Ertaş kimdir? Kaç yaşında? Muharrem Ertaş neden öldü?

MUHARREM ERTAŞ KİMDİR?

Muharrem Ertaş, 1913 yılında Kırşehir’in Yağmurlu Büyükoba Köyü'nde doğdu. Annesi Ayşe Hanım, babası zurnacı Kara Ahmet'tir. Ailesi Abdallar diyarı Aksaray Ala Kilise'den gelip, Kırşehir ili Yağmurlubüyükoba köyüne yerleşmişti. Rivayete göre Ertaş’ın ataları asırlar önce Horasan'dan gelerek bu köye yerleşen "Deveci Kabilesi"nin bakiyeleri idi.

İlk saz hocaları dayıları Bulduk Usta ve Yusuf Usta 'dır. Yusuf Usta'dan yörenin önemli âşıklarından Âşık Sait'in şiirlerini, koşma ve deyişlerini öğrendi. ). Küçük yaşlardan itibaren gezgin âşıklık yapmaya başladı. Köylerde sünnet ve düğün törenlerinde, bayramlarda saz çalarak dolaştı.

Hatice Hanım’la ilk evliliğini yapan Muharrem Ertaş, eşinin vefatı üzerine Kırşehir’i terk ederek Çiçekdağı, Yerköy, Keskin ve Kırtıllar'da sanatını sürdürdü. Bu bölgenin usta aşığı olarak tanındı. Orta Anadolu geleneksel halk müziğinden geniş bir repertuvarı vardı. Bozlakların yanı sıra halay türünün de örneklerini çalıp söyledi; Karacaoğlan, Şeyh Galip, Pir Sultan Abdal, Dadaloğlu'nun deyişlerini seslendirdi. Bazen de "usandım şu yalan dünyadan Aydost çığırmasında olduğu gibi dinsel içerikli türkülerde söyledi.

3 Aralık 1984'te yaşamını yitirdi. Muharrem Ertaş'ın mezar taşında şu sözler yer alır: "İşte geldim, işte gittim. Güz çiçeği gibi bittim. Yalan dünyada ne iş tuttum. Ömrüceğim geçti, gitti."

MUHARREM ERTAŞ ALBÜMLERİ

Kalktı Göç Eyledi Avşar Elleri

Ela Gözlerini Sevdiğim Dilber

Gönül Ne Gezersin

Ağ Ellerin Sala Sala Gelen Yar

Mezar Arasında

Yağmur Yağdı Yine Bulandı Hava

Giderim Giderim

Kova Kova İndirdiler Yazıya

Ağ Odana Kara Taban Yatırdım

Bana Gül Diyorlar

Eğil Dağlar

Şu Yalan Dünyadan Usandım

Aldı Dert Beni

Biter Kırşehir'in Gülleri

Başımda Altın Tacım

Yeni Geldim Dinek Dağı

Deniz Dalgasız Olmaz

Kırat Bozlağı

Kısmet Kalktı

Şu Dağlar Ulu Dağlar

Tor Şahin Misali

Bülbül

Aşağıdan Kalktı

Yâ Rab Kime Yalvarayım

Bâd-ı Sabâ

Karanfil Suyu Neyler

Neyleyim Yalan Dünya

Evlerinin Önü Marul

Yüklendi Bahranım Çekildi Göçüm

Seher Vakti Bülbül Öter Ekseri

 

Muharrem Ertaş kimdir? Kaç yaşında? Muharrem Ertaş neden öldü? ile ilgili etiketler Muharrem Ertaş ölüm
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.