Meksika'da halk sandık başına gitti: AMLO dönemi sona mı eriyor?

Meksika tarihinde ilk kez bir Başkan, görev süresinin kalan 3 yılına devam etmesini isteyip istemediklerini halka soracak. Başkanın ısrarı ve tuhaf bir şekilde muhalefetin karşı çıkışları eşliğinde düzenlenen referandum ile halk, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un görevine devam edip etmeyeceğine karar vermek için oy veriyor.

Meksika’da düzenlenen referandum ile halk, 2018 yılında göreve gelen Başkan Andres Manuel Lopez Obrador’un kalan üç yıllık görev süresine devam edip etmeyeceği hakkında karar verecek.

BAŞKAN ISRAR ETTİ: DEVAM ETMESİNE İSTEYİP İSTEMEDİKLERİNİ SORACAK

Referandumda yerel saatle 08.00’de başlayan oy verme işlemi, 18.00’de sona erecek. Meksika Ulusal Seçim Enstitüsü’nün (INE) referandum sonucunu yerel saatle 21.00 ile 22.00 arasında açıklaması bekleniyor.

Meksika kanunlarında yer alan ve her devlet başkanının görev süresinin ortasında göreve devam edip etmeyeceğine karar verilen bu referandum ülkede hiç uygulanmamıştı.

Ancak bu yıl Obrador’un ısrarı ile ülke tarihinde ilk kez gerçekleştiriliyor.

MEKSİKA MUHALEFETİ: GEREKSİZ PARA HARCIYOR

Meksika’da muhalefet, yapılan referanduma açıkça karşı çıktığını belirtti. Ülkedeki bazı muhalefet liderleri bu referandumun gereksiz olduğunu savunarak seçmenlere boykot çağrısı yaparken, INE de Obrador’un referandum teklifine gereksiz bir harcama olur cevabını vermişti.

Referandum kararının geçerli olması için gereken yüzde 40 katılım sağlanmadığı takdirde Obrador’un göreve devam etmesi, ancak devlet bütçesini gereksiz harcamalarda kullandığı gerekçesiyle muhalefet ve INE tarafından eleştirilere maruz kalması bekleniyor.

 

SuperHaber

Kaynak: İHA

Meksika'da halk sandık başına gitti: AMLO dönemi sona mı eriyor? ile ilgili etiketler Meksika seçim amlo obrador referandum sandık
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.