Meclis’te kritik yasa geçti! Memur alımlarında yaş sınırı, TRT’ye şirket kurma yetkisi, BTK'da düzenleme... İşte yasanın detayları!

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri tamamlanan ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenlemeler, kamu personel sistemi, TRT, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kamu İhale Kanunu, uzman istihdamı gibi birçok başlığı içeriyor.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri tamamlanan ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifi kabul edildi. 

Kanun değişikliğinin temelinde, Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı KHK’nın bazı maddelerini iptal etmesi yer alıyor. Bu iptalin ardından kamu idarelerinin teşkilat yapısı, personel alımı ve kurumlara yönelik uygulamalarda yasal boşluk oluşmaması amacıyla düzenlemeye gidildi.

Memur alımlarında 35 yaş sınırı

Devlet Memurları Kanunu kapsamında yapılan değişiklikle birlikte, mesleğe özel yarışma sınavı ile alınacak memurlarda artık 35 yaş sınırı uygulanacak. Bu kural, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ya da kanunla kurulan kamu kurum, kurul ve kuruluşlarını da kapsıyor.

Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı artık Anayasa Mahkemesi’nden seçilecek

Uyuşmazlık Mahkemesi ile ilgili yapılan düzenlemeyle birlikte, mahkemenin başkanı, Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından seçilecek.

Vergi denetçilerine “3 yıl kuralı”

Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun kapsamında, görevden ayrılan vergi inceleme yetkilileri, ayrıldıkları tarihten itibaren son 3 yıl içinde denetledikleri mükelleflerin şirketlerinde veya bu şirketlerle bağlantılı kurumlarda 3 yıl süreyle herhangi bir görev alamayacak.

Ayrıca, bu kişiler mali müşavirlik kapsamında sözleşme de düzenleyemeyecek.

TRT’yle ilgili düzenlemeler

Genel Müdür maaşı ve ikramiyesi artıyor

Yeni yasayla TRT Genel Müdürü, en yüksek devlet memurunun maaşı, ikramiyesi ve sözleşme ücretine denk bir ücret alacak. Ayrıca personel yılda 4 aylık ücret tutarında ikramiye alabilecek.

Şirket kurabilecek, ortaklık yapabilecek

TRT, özel hukuk hükümlerine tabi şirketler kurabilecek, yerli ve yabancı kişi ve kurumlarla ortaklık kurabilecek ya da şirketleri satın alabilecek. Kurumun her türlü alım-satım, yapım, taşıma ve hizmet işleri ise Kamu İhale Kanunu’ndan muaf olacak. Ancak bu işlemler için saydamlık, rekabet, eşit muamele, gizlilik, verimlilik gibi ilkeler esas alınacak.

TRT personeline şirket yönetiminde görev yolu

TRT personeli, Genel Müdür onayıyla kurumun iştiraklerinde yönetim kurulu başkanı ya da üyesi olabilecek. Bu kişilerin maaşları görev yaptıkları şirket tarafından belirlenecek, kamu kadrolarıyla bağları da sürecek.

BTK ve Kamu İhale Kurumu’na siyasi tarafsızlık kriteri

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Kamu İhale Kurumu üyelerinin atanmasında siyasi parti ile bağının bulunmaması şartı getirildi. Üyelerin daha önce bir siyasi partide görev yapmamış olmaları ya da görevlerinden ayrılmış olmaları gerekecek.

Uzman ve uzman yardımcılığı sisteminde yenilik

Yeni yasayla birlikte kamu kurumları, Devlet Memurları Kanunu kapsamı dışında kalan alanlarda, idari hizmet sözleşmesiyle uzman ve uzman yardımcısı istihdam edebilecek.

Bu personeller için şu kurallar geçerli olacak:

  • Sözleşmeli ya da iş mevzuatına tabi istihdam mümkün olacak.

  • Tezini sunmayan, yabancı dil yeterliliğini karşılamayan uzman yardımcıları görevden alınabilecek.

  • Uzmanların çalışma şekli, unvanları, maaş ve özlük hakları ilgili kurumun çıkaracağı yönetmelikle belirlenecek.

  • İş mevzuatına tabi olanların uyuşmazlıkları iş mahkemelerinde görülecek.

Yabancı uzman çalıştırılabilecek

Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle teşkilatlanmış kurumlarda, özel bilgi ve uzmanlık gerektiren işlerde yabancı personel de dahil olmak üzere, kısmi süreli, tam zamanlı ya da proje bazlı olarak sözleşmeli uzman çalıştırılabilecek.

TRT’ye tahsisli kamu taşınmazları

Yasa kapsamında TRT’ye kamu idarelerine ait taşınmazlar da bedelsiz olarak tahsis edilebilecek. Böylece TRT’nin taşra teşkilatı ve yayın altyapısı güçlendirilecek.

Türkiye İş Kurumu’nda görev değişikliği

375 sayılı KHK’de yapılan değişiklikle, “İş Kurumu İl Müdürü” ifadesi “Türkiye İş Kurumu’nda il müdürü” olarak güncellendi. 24 Kasım 2023 itibarıyla bu görevde bulunanların görevden alınmaları halinde özlük hakları korunacak.

Meclis’te pusula krizi

Yasalaşan teklifin oylamasının ardından Başkanlık Divanı’nda milletvekillerinin verdiği pusula konusunda tartışma yaşandı. Bunun üzerine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş birleşime ara verdi. Aranın ardından teklif kabul edilerek yasalaştı.

Genel Kurul, 27 Mayıs Salı günü saat 15.00’te yeniden toplanacak.

GÜNÜN VİDEOSU

İran, MOSSAD ajanlarına düzenlediği operasyonun görüntülerini paylaştı

İsrail'in, İran'ın başkenti Tahran'a başlattığı saldırılar sonrası iki ülkenin karşılıklı saldırıları devam ederken, İran güvenlik güçlerinin Tahran’da MOSSAD ajanlarına düzenlediği operasyondan görüntüler paylaşıldı.