Kreatin nedir? Yararlı mıdır? Kreatin ne işe yarar?

Sporcuların 'güç veren' takviye gıdası olarak bilinen kreatin hakkındaki sorular bir çok kullanıcı tarafından araştırılıyor. Takviye ararken karşınıza sıkça çıkan kreatin nedir? Zararlı mı? Kreatin ne için kullanılır? Kreatin ne işe arıyor? İşte kreatin hakkında araştırılıp durulan o sorular ve cevapları...

Profesyonel ve amatör sporcular arasında oldukça popüler takviye gıdalar arasında başı çeken kreatin bir çok kullanıcı tarafından merak ediliyor Peki kreatin nedir? Zararlı mı? Kreatin ne için kullanılır? Kreatin ne işe arıyor? İşte kreatin hakkında araştırılıp durulan o sorular ve cevapları...

Kreatin nedir? Yararlı mıdır? Kreatin ne işe yarar?

KREATİN NEDİR? 

Kreatin, üç farklı amino asidin bir (glisin, arjinin ve metiyoninin) birleşimidir. Çoğu insan tarafından bir tür steroid olarak görülse de bu yanlıştır. Kreatin, sadece amino asitlerin bir kombinasyonudur.

Kreatin, steroidlerden tamamen farklı bir şekilde fonksiyon gösterir. Kreatin ayrıca, vücut tarafından üretilir. Balık ve kırmızı et gibi yüksek protein içeren gıdalarda bolca bulunur. Laboratuvarda sentezlenmiş bir bileşen veya kimyasal değildir. Piyasada, kapsül ve toz şeklinde erişilebilir ve en çok yaygın formu ise kreatin monohidrattır.

KREATİN YARARLI MIDIR?

Kreatin zararlı değildir, ancak kullanmaya başvuracaksanız bir diyetisyen veya doktora başvurmak sağlığınız için en iyisi olacaktır.

-Egzersiz performansını artırır.

-Kas büyümesini hızlandırır.

-Nörolojik hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur.

-Kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine ve diyabetle savaşmaya yardımcı olur.

-Kas hücrelerinin daha fazla enerji üretmesine yardımcı olur.

-Kaslardaki diğer birçok işlevin desteklenmesine yardımcı olur.

-Beyin işlevini geliştirebilir.

-Yorgunluğu ve bitkinliği azaltır.

KREATİN NE İŞE YARAR?

ATP (adenozin trifosfat) vücuda hareket enerjisi veren enerji kaynağıdır. Vücut ATP üretmek için karbonhidratı, proteini veya yağları oksitleme işlemini gerçekleştirir ve ATP vücuttaki her süreci yürütmekten sorumlu olan enerjidir. ATP, bir fosfat grubunu hidrolize ederek bu enerjiyi sağlar. 

 

Kreatin nedir? Yararlı mıdır? Kreatin ne işe yarar? ile ilgili etiketler Gıda
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.