Kediler koltukları neden tırmalar? Kedilerin koltuğu tırmalaması nasıl engellenir?

'Kediler koltukları neden tırmalar?' sorusunu cevabını arayan evcil hayvan sahipleri, kedilerinin yaptığı bu davranışı oldukça merak ediyor. Evlere varlıklarıyla bile eğlence ve sevgi katan kediler, tırmalama huyuyla eşyalara zarar verebilir. Peki kediler koltukları neden tırmalar? Kedilerin koltuğu tırmalaması nasıl engellenir? İşte kedilerin evdeki eşyaları tırmalamasını engellemek için alabileceğiniz önlemler...

'Kediler koltukları neden tırmalar?' diye soruyorsanız, bu durumun pek çok sebebi olabilir. Ancak kedi sahiplerinin ve kedi sahiplenmek isteyenlerinin oldukça muzdarip oldukları tırmalama huyu, bazen sinir bozabilir. Peki kediler koltukları neden tırmalar? Kedilerin koltuğu tırmalaması nasıl engellenir? İşte kedilerin evdeki eşyaları tırmalamasını engellemek için alabileceğiniz önlemler...

Kediler koltukları neden tırmalar? Kedilerin koltuğu tırmalaması nasıl engellenir?

Tüylü dostlarımızın koltukları tırmaladığına elbet şahit olmuşuzdur. Koltuk takımlarından sarkan ipler ve parçalanan kumaşlardan pek çok kedi sahibi şikayetçidir. Kedilerin neden koltukları tırmaladığını merak ediyorsanız bazı cevaplar bulabilirsiniz...

Kediler koltukları neden tırmalar?

Kedilerin koltukları tırmalama davranışlarının arkasında birkaç farklı neden yatar, bunlardan bazıları ise şu şekilde sıralayabiliriz.

Gerinme/Esneme

Kediler esneme ve omurgalarını uzatma hareketlerini yaparak gerinmeyi çok severler. Kediler, kol eklemlerini ve omurgasını esnetmek amaçlı tırnaklarını koltuklara geçirerek esneyebilirler.

Kediler koltukları neden tırmalar? Kedilerin koltuğu tırmalaması nasıl engellenir? - Resim : 2

Bölge işaretleme

Kediler, aynı çöllerde ve ormanlardaki akrabaları gibi çevrelerini veya bölgelerini işaretlemeyi davranış edinmişlerdir. Tüylü dostlarımız bu bölgeleri daha da görünür kılmak adına bölgeyi işaretler. Bu işaretleme bir nebze görsel olarak, koltukları tırmalayarak belirtmeye çalışabilirler. Ayrıca kimsayasal ve koku boyutu olan bu davranış, kedilerin patilerindeki küçük bezeler yardımıyla kokularını bırakabilirler. Biz insanların fark edemeyeceği koku molekülleri ile kendi kendilerine çizdikleri bölgeleri işaretlerler.

Tırnakları kaşınması/ Tırnakları bileme

Kediler, geceleri aktif olan ve avcılık yetenekleri gelişmiş sosyal canlılardır. Doğaları gereği kedilerin tırnakları hem savunma hem de yemek bakımından gerekli bir parçalarıdır. Kediler doğal hayatta ağaç gibi sert yüzeylerde tırnaklarını bileyerek sivriltirler. Ev ortamının gereği ağaç gibi yüzeyler bulamayan evcil kediler, koltuk, halı, yatak, kıyafet ve perde gibi yerlere tırnaklarını geçirerek sivriltirler/kaşırlar.

Kedilerin koltuğu tırmalaması nasıl engellenir?

Kedilerinizin koltuklarınızı tırmalamasını istemiyorsanız bunları deneyebilirsiniz;

- Veterinere danışın!

-Tırmalama tahtası satın alın.

-Kedinizin tırmalamasını istemediğiniz yüzeyi alüminyum folyo ile kaplayabilirsiniz.

-Son olarak kedinizin bir kedi olduğunu kabullenin.

Kediler koltukları neden tırmalar? Kedilerin koltuğu tırmalaması nasıl engellenir? ile ilgili etiketler kedi
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.