Osman Müftüoğlu: Zamanından öne açılırsa vaka ve ölüm oranlarında patlamalar yaşanabilir

Koronavirüs salgını nedeniyle bir süredir kapalı olan restoran ve kafelerin yeniden açılacağı iddiaları tartışmaları da beraberinde getirdi. Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, restoran ve kafelerin zamanından önce açılmasının ölüm ve vaka sayılarında yeniden 'patlamalara' neden olacağını açıkladı.

Koronavirüs salgınının ortaya çıktığı günden bu yana yaklaşık bir yıldır eskisi gibi hizmet veremeyen restoran ve kafeler zor günlerden geçiyor. Devlet bu süreçte ekonomik destek paketleriyle destek olsa da kapanma tedbirleri nedeniyle işletmeler eski günlerine dönmeyi bekliyor. 

Sektör temsilcilerinin çağrısı, koronavirüs aşılarının büyük bir süratle vatandaşlara uygulanmasının ardından son günlerde restoran ve kafelerin açılacağına dair iddialar sık sık dillendiriliyor.

''VAKA VE ÖLÜMLER YENİDEN PATLAMALARA NEDEN OLUR''

Hürriyet gazetesindeki bugünkü köşe yazısında bu duruma değinen Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, “Eğer restoran ve kafelerin açılmasına zamanından önce izin verilecek olursa, alınacak önlemler ne kadar ciddi ve sert olursa olsun vaka sayıları ve ölüm oranlarında yakaladığımız bu olumlu gelişme trendi yerini yeniden sayısal patlamalara bırakabilecektir.” dedi.

Müftüoğlu yazısında, “Bilim Kurulu üyeleri de bu düşüncedeler. Dün Hürriyet’e yaptıkları açıklamalarda Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan Hoca, “Vaka sayısı 2 binin altına inmeden restoranları açmamız riskli olur” demiş. Diğer hocaların da görüşleri farklı değil. Mesela Prof. Dr. Levent Akın Hoca da “Lokanta ve kafelerin açılması ancak PCR testlerinde pozitiflik oranı yüzde 1’in altına indikten sonra değerlendirilmeli” görüşünü savunmuş. Konuştuğum uzmanların çoğu önemli bir başka soruna daha dikkati çekiyor: Onlara göre restoran ve kafelerin zamansız açılması okulların açılmasını da geciktirebilecek bir yanlış olabilir.” ifadelerini kullandı.

''ÖNCE OKULLAR MI LOKANTALAR MI AÇILMALI?''

Müftüoğlu, "Özetle çok ama çok önemli bir tercihle karşı karşıyayız: Açılımdaki önceliğimiz okullar mı, lokantalar mı olmalı? Önce lokantalar mı, yoksa okullar mı açılmalı? Kişisel kanaatim şu: Okulların açılması lokantaların açılmasından daha öncelikli ve önemli bir konudur. Unutmayalım ki ekonomi bugünün, eğitim ise yarının kurtarıcısı ve garanticisidir." ifadesini kullandı.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Osman Müftüoğlu: Zamanından öne açılırsa vaka ve ölüm oranlarında patlamalar yaşanabilir ile ilgili etiketler Korona Koronavirüs Hürriyet kafe restoran prof. dr. osman müftüoğlu
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.