İster Acılı İster Acısız! Van Mutfağının Muhteşem Yemeği Keledoş Nasıl Yapılır?

Van'ın kahvaltı menüsü dışınıda muhteşem bir yemeği daha var. İster acılı ister acısız tüketebileceğiniz bu muhteşem lezzetin adı Keledoş yemeği. Dövülmüş buğday ile yapılan Keledoş Türkiye'nin doğusunu tadıyla adeta kuşatmış durumda. Peki Keledoş yemeği nasıl yapılır? Keledoş malzemeleri nelerdir?

Nohut ve buğdayı buluşturan Keledoş yemeği, Van, Ağrı ve Bitlis mutfaklarında kendine yer buluyor. Baharat ağırlıklı olan Keledoş'un lezzeti ise dillere destan. Mutfağınızda her daim bulunan malzemelerle yapabileceğiniz bu eşsiz yemeğin tarifini sizler için araştırdık.

Keledoş yemeği döğülmüş buğdayla yapılıyor. Baharat ise Doğu mutfağının olmazsa olmazı. Vazgeçemeyeceğiniz lezzet Keledoş yaklaşan kış mevsiminde sofralarınızı süsleyecek. Peki Keledoş yemeği tarifi nasıl?

KELEDOŞ TARİFİ

Keledoş Nasıl Yapılır?

Öncelikle Nohut ve döğme uygun bir tencerede haşlanır. Bu ikilinin pişmesine yakın yeşil mercimek ilave edilir. Tüm bunlar piştikten sonra içine akpancar ve kavurma eti ilave edilir.

15 dakikaya yakın kaynatılır. Malzemenin iyice pişmesiyle birlikte kurut tencereye dökülür ve muhallebi kıvamı alana dek pişirilir. Ocaktan indirilir ve üzerine tereyağı konulur. Bu yağ yemeğin sıcağıyla eridkten sonra servis yapılır.

İster Acılı İster Acısız! Van Mutfağının Muhteşem Yemeği Keledoş Nasıl Yapılır?

Keledoş (Yöresel Van Yemeği) Tarifi İçin Malzemeler
200-250 gr. kuşbaşı dana/kuzu eti
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı den (buğday)
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 orta boy kuru soğan
2 su bardağı çökelek (bulamazsanız, süzme yoğurt)
3 yemek kaşığı tereyağı sıvı yağ
Pazı otu (pazik)
3 diş sarımsak
Tuz, karabiber, pul biber

İster Acılı İster Acısız! Van Mutfağının Muhteşem Yemeği Keledoş Nasıl Yapılır? ile ilgili etiketler Keledoş Yemeği Yemek
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.