Irak'ta neler oluyor? İşte çatışmaların perde arkası

Irak'ta bir süredir yaşanan çatışmalar bölgede tansiyonu yükseltti. İç çekişmeler ve siyasi krizle birlikte Şii lider Sadr'ın yanlılarının meclis binasını ve cumhurbaşkanlığı binasını basması tansiyonun daha da yükselmesine neden oldu. İşte Irak'ta yaşanan çatışmaların perde arkası...

Geçmiş dönemlerde yaşanan kargaşaların ardından bir süredir sükunetin korunduğu Irak'ta yeniden ortalık karıştı.

İç çekişmeler ve siyasi kriz nedeniyle hükümetin kurulamadığı ülkede yaşanan gerilimin yerini şiddetli çatışmalar aldı.

İran'a yakın Şii gruplarla anlaşmazlık yaşayan ve hükümet kuramayan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, önce geçtiğimiz haziran ayında Meclis'teki 74 milletvekilini istifa ettirdi.

Son olarak kendisi de siyasetten çekilme kararı alan Sadr, açlık grevine başladı.

Irak'ta neler oluyor? İşte çatışmaların perde arkası

SADR YANLILARI DEVLET BİNALARINI BASTI

Sadr'ın kararı, özellikle Bağdat'ta Şii siyasetçinin destekçilerini ayağa kaldırdı. Eylemciler, hükümet ve cumhurbaşkanlığı saraylarına baskın düzenledi.

Akşam saatlerinde ise Sadr yanlıları ile güvenlik güçleri arasında çıkan ve saatler süren çatışmalarda hayatını kaybedenler ve yaralananlar oldu.

KAZIMİ GEÇİCİ BAŞBAKAN OLDU

Ülkede gerilim sürerken Sadr'ın, kendisini tansiyonu düşürme çağrısı yapmak üzere arayanların telefonlarına çıkmadığı belirtiliyor.

Uzun bir süredir hükümet kurulamaması nedeniyle Mustafa el-Kazımi, geçici başbakan olarak görevde bulunuyor.

YATIRIMLAR SEKTEYE UĞRADI

Öte yandan Irak siyasetinde yaşanan durağanlık, altyapı yatırımları ve ekonomi alanında yapılması planlanan düzenlemeleri de sekteye uğrattı.

Irak'ta neler oluyor? İşte çatışmaların perde arkası - Resim : 2

Analistler, Sadr yanlılarının sokaklara dökülmesiyle başlayan olaylar sebebiyle, ülkedeki mevcut durumun içinden çıkılmaz bir hal aldığını düşünüyor.

BAĞDAT'TA ŞİDDETLİ PATLAMALAR YAŞANIYOR

Bağdat sakinleri, şiddet görüntülerinin yaşandığı bir gecenin ardından aralıklı silah sesleri ve patlama sesleriyle uyandı.

Irak güvenlik güçleri, Sadr yanlılarını başbakanlık binasının bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve çevredeki bölgelerden dışarı çıkmaya zorladı.

Al Jazeera'ye konuşan bir kaynak, hükümet yetkilileri ile Sadr yanlılarının liderleri ve muhalifleri arasında müzakerelerin yürütüldüğünü söyledi.

Irak'ta neler oluyor? İşte çatışmaların perde arkası - Resim : 3

TÜRKİYE'DEN SEYAHAT UYARISI

Bağdat'ta bozulan güvenlik durumuna işaret eden Dışişleri Bakanlığı'ndan, "Vatandaşlarımızın zorunlu haller dışında anılan şehre seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye olunmaktadır." denildi.

Açıklamada, "Halihazırda Irak'ta bulunan vatandaşlarımızın ise Bağdat'ta kitlesel gösterilerin gerçekleştirildiği mahallerden uzak durmaları, bakanlığımızca ve Bağdat Büyükelçiliğimizce yapılabilecek ilave uyarı ve duyuruları takip etmeleri ve kişisel güvenlikleri bakımından müteyakkız olmaları faydalı olacaktır." ifadesi kullanıldı.

Irak'ta neler oluyor? İşte çatışmaların perde arkası - Resim : 4

ABD'DEN DİYALOG ÇAĞRISI

Washington yönetimi, Irak'taki karışıklığa ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamayı, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby yaptı.

Kirby, "Şimdi gerginlik değil, diyalog zamanı. Bu şiddet olaylarının yatıştırılması ve barışçıl göstericilere saygı duyulması çağrısı yapıyoruz." dedi.

Irak'ta neler oluyor? İşte çatışmaların perde arkası ile ilgili etiketler Irak Çatışma Bağdat sadr
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.