İnşaat, Tarım ve Balıkçılıkta Robot Çağı Başlıyor
Küresel çapta basın bülteni dağıtım hizmeti sunan online PR platformu B2Press’in incelediği araştırmalara göre, insansı robotlar 2030 yılı itibarıyla iş gücünün yüzde 40’ını oluşturacak.
İŞ DÜNYASINDA ROBOTLARIN ETKİSİ BÜYÜYOR
50’den fazla ülkede faaliyet gösteren B2Press’in analiz ettiği verilere göre, dijital teknolojilerin iş dünyasındaki rolü giderek artarken, insansı robotlar da iş gücünde önemli bir yer edinmeye hazırlanıyor. 2030’a kadar iş dünyasının yüzde 40’ını oluşturması beklenen bu robotlar, mesleklerin yüzde 75’inde aktif rol oynayacak ve yaklaşık 3 trilyon dolarlık maaş bütçesinin yönetilmesinde etkili olacak.
İNŞAAT, TARIM VE BALIKÇILIKTA ROBOT DEVRİMİ
İnsansı robotların iş dünyasına adaptasyon sürecini araştıran B2Press, önümüzdeki yıllarda bu teknolojinin hızla yaygınlaşacağını belirtiyor. 2030 itibarıyla dünya genelinde 40 bin insansı robotun görev alacağı tahmin edilirken, bu sayının 2050’de 63 milyona ulaşması bekleniyor. Araştırmalara göre, yalnızca ABD’de inşaat sektöründeki işlerin yüzde 70’i, tarım, balıkçılık ve ormancılık faaliyetlerinin ise yüzde 67’si insansı robotlar tarafından yürütülecek. Özellikle Güney Kore, Japonya ve Almanya gibi ülkelerin bu alanda öncü olması beklenirken, önümüzdeki 20 yıl içinde insansı robotların her birinin işletmelere 500 bin ila 1 milyon dolar arasında maliyet tasarrufu sağlayacağı öngörülüyor.
DİJİTAL HİZMETLERDEN ROBOT TEKNOLOJİLERİNE GEÇİŞ
B2Press’in analiz ettiği Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) verilerine göre, dijital olarak sunulabilen bilişim tabanlı hizmetler, günümüzde küresel hizmet ihracatının yüzde 56’sını oluşturuyor. 4,5 trilyon dolarlık bu pazarın yarısı Avrupa ülkelerinden gelirken, Asya ve Amerika kıtaları da bu büyümeye önemli katkılar sağlıyor.
Araştırmalara göre, bilişim teknolojileri, medya akışı, Ar-Ge ve finansal hizmetler gibi geniş bir yelpazeye yayılan dijital hizmet ihracatında lider konumda bulunan ABD, yıllık 649 milyar dolarlık ticaret hacmiyle sektörün yüzde 15,3’ünü oluşturuyor. Onu, hizmet ihracatının yüzde 80’inden fazlasını dijital kanallar aracılığıyla gerçekleştiren Birleşik Krallık takip ediyor.
Türkiye’nin de yer aldığı gelişmekte olan ekonomiler ise 1 trilyon doları aşan dijital hizmet ihracatıyla dikkat çekiyor. Türkiye, 2023 yılında 265 milyar dolarlık ihracatla rekor kırarken, yüksek teknolojili ürün ihracatını 8,8 milyar dolara çıkarmayı başardı.