Hunga Ha'apai Adası nerede? Denizde yanardağ patlaması hangi ülkede?

Pasifik Okyanusu içerisinde yaklaşık olarak 170 adadan oluşan Tonga'nın Hunga Ha'apai Adası'nda bulunan yanardağdaki patlama sonrasında verilen tsunami alarmı dünyayı ayağa kaldırdı. Dalga boylarının yaklaşık 3 metreye kadar ulaşabileceğinden söz edildi.

Büyük Okyanus'ta yer alan ada ülkesi Tonga'nın Hunga Ha'apai Adası'ndaki yanardağda yaşanan patlama sonrasında Japonya Meteoroloji Ajansı, Kagoshima'nın güneybatısındaki Amami Adaları ve Tokara Adaları için tsunami uyarısı bulununca dünya alarma geçti.

Dalga boylarının 3 metre yüksekliğe kadar ulaşılabileceğinden söz edilerek Japonya saatiyle 23.55'te Amami Ohshima Adası'nın Kominato bölgesinde bir tsunami gözlemlendiğini ve dalga boyunun 1,2 metre olduğu uyarısı yapılan birçok bölgede ise halk anonslar yapılarak uyarılarak, kıyı bölgelerini terk etmeleri ve yüksek yerlere çıkmaları istendi.

ABD Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi, ABD'nin Kaliforniya'dan Alaska'ya kadar olan batı kıyısı ile Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaleti için tsunami uyarısı yayınlamış, "Bir tsunami doğrulandı ve bazı etkiler bekleniyor" ifadelerini kullanmıştı.

Hunga Ha'apai Adası nerede? Denizde yanardağ patlaması hangi ülkede?

Pasifik Okyanusu'nun güneyinde bulunan Fiji'de de alarm verilmiş, yetkililer halkı güçlü akıntılar ve tehlikeli dalgalar nedeniyle kıyı şeridinden uzak durmaları konusunda uyarmıştı.

Tonga'nın başkenti Nuku'alofa'nın yaklaşık 65 kilometre kuzeyinde yer alan Hunga Ha'apai Adası'ndaki yanardağında meydana gelen patlamanın ardından Nuku'alofa'da dev dalgalar kıyıya vurmuş, birçok yerleşim alanı sular altında kalmıştı.

Tonga Nerede?

Büyük Okyanus'ta Polinezya ada öbeği içerisinde yer alan ve coğrafi olarak Okyanusya kıtasına dahil edilen bir ada ülkesidir. Tonga Krallığı adı konulan 172 ada ve mercan adasından (toplamda 177 ada) oluşmakta olup, bu adalardan sadece 36 tanesinde nüfus yaşamaktadır. Tonga aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğunun bir üyesidir. Ülkenin başkenti Nuku'alofa'dur.

Hunga Ha'apai Adası nerede? Denizde yanardağ patlaması hangi ülkede? ile ilgili etiketler Yanardağ Tsunami tonga Hunga Ha'apai Adası
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.