HDP ile görüşme trafiğinin arkasında hangi siyasi hesaplar var?

Hüseyin Gülerce: HDP eş başkanlarını kapılarda karşılamalarının, teşekkürlerinin arka planında; HDP'nin kapatılacağına kesin gözüyle bakmanın getirdiği hesaplar var!

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar Meclis'te 'erken seçim önerisi' verilmesi için muhalefet partilerine ziyaret turu gerçekleştirdi.

HDP bu kapsamda, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve CHP'yi ziyaret etti.

Bu ziyaretlerin arkasında siyasi aritmetik hesaplar bulunduğunu belirten Star yazarı Hüseyin Gülerce ise devam eden HDP kapatma davasını hatırlatarak, "İşte HDP ziyaretlerinde Kılıçdaroğlu'nun, Karamollaoğlu'nun, Davutoğlu'nun ve Babacan'ın, Akşener'in "yasal bir parti" diye HDP'ye sahip çıkmalarının, eş başkanlarını kapılarda karşılamalarının, teşekkürlerinin arka planında; HDP'nin kapatılacağına kesin gözüyle bakmanın getirdiği hesaplar var." dedi.

HDP'nin kapatılacağına muhalefetin de kesin gözüyle baktığını ve HDP tabanına olumlu mesajlar vermek istediğini dile getiren Gülerce, "Muhalefet, HDP'nin kapatılacağına oynuyor…" başlığını taşıyan yazısında şu ifadeleri kullandı;

"Bu ziyaretlerin üç amacı var.

1. Muhalefetin birlikte hareket ettiği, birlikte çözüm aradığı algısını oluşturmak.

Malum, muhalefet bloğu erken seçim diye tutturdu ama henüz ortada adayları yok. Her parti ayrı aday mı çıkaracak, ortak aday çıkarılacaksa parti tabanları nasıl ikna edilecek tam bir kakofoni var.

Belirsizlikten bunalan Zillet İttifakı, (Bölücü parti HDP ile birlikte hareket ettikleri için "zillet"i hak ediyorlar.) şimdi dostlar alışverişte görsün pozları veriyorlar.

2. HDP, kapatılmadan önce bir demokrasi oyunu sahneliyor.

PKK ile yürütülen kararlı, başarılı büyük mücadele, HDP'nin canını çok yakıyor. Bunaldılar.

Terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ın HDP'li yeğeni Ömer Öcalan, geçen hafta ne dedi? "Kürtlerin yaşadığı en büyük kent İstanbul'dur. İstanbul da bizim için 'Kürdistan'dır."

Hem diyalog için parti parti gezeceksiniz, hem de böyle alçakça laflar edeceksiniz?

İkincisi, HDP dâhil, bütün muhalefet partileri, Anayasa Mahkemesi'nin HDP için kapatma kararı vereceğine inanmış durumda.

HDP'nin kapatılması davası süreci işliyor. Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin parti kapatma ile ilgili içtihadını esas aldığı takdirde HDP'nin kapatılması kaçınılmazdır.

Bilindiği gibi 2003 yılında İspanya Anayasa Mahkemesi, solcu ayrılıkçı Batasuna Partisi'ni kapatmıştı. Batasuna AİHM'e başvurmuş, AİHM Batasuna'nın yasa dışı ilan edilmesini onaylamıştı.

AİHM tarafından 30 Haziran 2009'da yayınlanan kararda; partinin kapatılmasının, "temel bir toplumsal ihtiyaca" cevap verdiği, İspanya yargısının, terör örgütü ETA ile Batasuna arasında bağ bulunduğunu kanıtlamak için yeterli sonuçlara ulaştığı belirtildi.

AİHM, ayrıca terör saldırıları dikkate alındığında, ETA ve parti bağlantılarının "demokrasiye karşı bir tehdit oluşturduğu" hükmüne vardı.

Bu içtihadın HDP'yi ilgilendiren önemi, terörist eylemleri sadece övme değil, kınamama bile, partilerin kapatılmasında dikkate alınacak bir esastır.

HDP milletvekillerinin, yöneticilerinin; bırakınız PKK'yı kınamamayı, meydanlarda, Meclis kürsülerinde Kandil'deki terör ağalarını nasıl övdüklerinin yüzlerce belgesi var.

Bizim Anayasa Mahkemesi, AİHM içtihadını esas aldığında HDP mutlaka kapatılacaktır.

3. İşte HDP ziyaretlerinde Kılıçdaroğlu'nun, Karamollaoğlu'nun, Davutoğlu'nun ve Babacan'ın, Akşener'in "yasal bir parti" diye HDP'ye sahip çıkmalarının, eş başkanlarını kapılarda karşılamalarının, teşekkürlerinin arka planında; HDP'nin kapatılacağına kesin gözüyle bakmanın getirdiği hesaplar var.

HDP'nin kapatılacağına onlar da mutlak gözüyle bakıyorlar ve HDP tabanına şirinlik yarışına giriyorlar.

Zillet ittifakının işi gittikçe zorlaşıyor."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...

 

 

HDP ile görüşme trafiğinin arkasında hangi siyasi hesaplar var? ile ilgili etiketler HDP muhalefet kapatma davası hüseyin gülerce köşe yazarları
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.