Hacivat Karagöz neden öldürüldü? Hacivat ve Karagöz ölüm nedeni nedir?

Ne zaman nerede yaşadıkları kesin olarak bilinmeyen Hacivat ve Karagöz hakkında anlatılanlar rivayete dayanır. Birçok halkbilimci Karagöz'ün çingene olduğunu söyler. Bulgar gaydası çaldığı rivayet edilir. Peki Türk mizahı açısından son derece önemli Hacivat Karagöz neden öldü, ya da öldürüldü?

Geleneksel mizah denilince akıllara Hacivat ve Karagöz ikilisinden başka çift gelmez. Bu ikilinin gerçekte yaşayıp yaşamadığı dahi bilinmezken onlara dair bilgilerimiz rivayetten öteye geçmez. Çingene olduğu ileri sürülen Karagöz örneğin, Bulgar gaydası çaldığı ve Evliya Çelebi'ye göre de Sofyozlu Bali Çelebi olduğu iddia edilir. Peki Hacivat Karagöz neden öldürüldü?

HACİVAT KARAGÖZ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

İsimleri birçok rivayette geçen Karagöz ve Hacivat yüzyıllardır farklı eğlencelerde yerini almış kültürümüzde de derin izler bırakmıtır. Bu ikiliye dair atfedilen en önemli replik ise "Sürçü lisan ettiysek affola" sözleridir. Peki neden öldürülmüşlerdir?


Bir diğer rivayette Hacı İvaz Ağa ya da halka mal olan adıyla Hacivat ve Trakya'da bulunan Samakol Köyü’nden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış ve cami yapımında çalışan iki işçi oldukları anlatılır. Kendileri çalışmadıkları gibi diğer işçilerin de çalışmasını engellemektedirler. Orhan Gazi'nin 'cami vaktinde bitmez ise kelleni alırım' dediği cami mimarı, caminin vaktinde bitmemesine Karagöz ve Hacivat’ın sebep olduğunu söyler. Bunun üzerine bu ikili başları kesilerek idam edilir. Karagöz ve Hacivat'ı çok seven ve ölümlerine çok üzülen Şeyh Küşteri, ölümlerinin ardından ikilinin kuklalarını yaparak perde arkasından oynatmaya başlar. Bu sayede Karagöz ve Hacivat tanınmaya başlar.

Başka bir rivayette ise Eşrefoğlu Süleyman'ın beyliğinde yaşayan Hacivat adında bir adam beye elçilik ettiği söylenir. Hayatı krallıklar, beylikler arasında haber taşımakla geçen Hacivat, Gittiği yerlerde pek rahat durmaz, fırsat buldukça hatunlarla gönül eğlendirirmiş. Yine bir gün Eşrefoğlu’nun en has adamı Kadı Pervane’nin muhitinde eğlenirken beklemediği bir şey olmuş. Kadı Pervane oraya doğru gelmekteymiş. Haberi duyan Hacivat aceleyle toparlanmaya başlamış. Az sonra uyduracağı yalan da inandırıcı olsun diye kimse görmeden üzerine bir kase yoğurdu döküvermiş. Derken Pervane yardımcısı çoban efendi ve bir Arap köle ile odaya girmiş. Hacivat ne dediyse Pervane’yi ikna edememiş. Onu cezalandırmak isteyen Pervanenin elinden kurtulamamış.

Hacivat Karagöz neden öldürüldü? Hacivat ve Karagöz ölüm nedeni nedir? ile ilgili etiketler BMC hacivat ve karagöz neden öldürüldü
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.