En zengin 10 Rus milyarder yaptırım dışı kaldı: Batı ülkeleri neden hepsine yaptırım uygulamadı?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali bir aydan uzun zamandır devam ederken Batı ülkeleri Rus milyarderlere yaptırım uygulayarak Moskova yönetimini köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Ancak başta ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere'nin uyguladığı yaptırımlardan bazı Rus oligarkların etkilenmemesi dikkat çekti. En zengin 20 Rus milyarderin yarısı yaptırım dışı kaldı. Batı ülkelerinin söz konusu hamlesinin altında yatan neden ise merak konusu oldu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere Moskova yönetiminin yanı sıra bası Rus milyarderlere yönelik de yaptırımlar uyguladı. Yaptırımlar çerçevesinde Rus oligarkların mal varlıkları dondurulurken teknelerine bile el kondu. Ancak yapılan yaptırımların belli isimleri kapsaması dikkat çekti. Bloomberg'de yer alan habere göre Rusya'nın en zengin 20 iş adamından yarısı yaptırımlara maruz kalmadı. Öte yandan Rusya'nın en zengin 5 kişisinin sadece 1'i yaptırım listesinde yer aldı.

Yaptırım uygulanmayan Rus milyarderler listesinin başında ülkenin en zengin kişisi olan Metal devi Norilsk Nickel'in (NILSY) başkanı ve en büyük hissedarı Vladimir Potanin bulunuyor. Potanin'in serveti 20,7 milyar dolar tahmin ediliyor.

En zengin 10 Rus milyarder yaptırım dışı kaldı: Batı ülkeleri neden hepsine yaptırım uygulamadı?

NEDEN TÜM RUS MİLYARDERLERE YAPTIRIM UYGULANMADI?

Toplam servetleri 200 milyar doları bulan Rus oligarkların neden tamamına yaptırım uygulamadığı merak konusu oldu. Uzmanlar söz konusu kararın arkasında bazı Rus milyarderlerin enerji, metal ve gübre şirketleriyle bağlantılı olmasının yattığını savundu.

Mayıs 2018'e kadar ABD Hazinesi'nin yaptırım birimi olan Yabancı Varlık Kontrol Ofisi'nin (OFAC) başında bulunan John Smith, "Bunun nedeni, Kremlin'in karar alma mekanizmasına yakın olmadıklarına inanılmamaları ya da başlangıçta yaptırım uygulanmasının çok zor olması ve hükümetlerin bir anlaşma geliştirmek istemeleri olabilir" dedi.

Smith, “Gaz denilince Avrupa'nın hala Rusya'ya ihtiyacı var. ABD ve müttefikleri, Rusya'dan hangi ürünlerin bizim ve üçüncü ülke şirketleri için neredeyse gerekli olabileceğini görmek ve bu etkilerden kaçınmaya çalışmak için çok dikkatli bir şekilde bakacaklar" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası en zengin 20 Rus milyarderden sadece 3'üne yaptırım uygulayan ABD'nin geçmiş deneyimlerden ders çıkardığı belirtiliyor. Washington yönetimi 2018 yılında Çin dışındaki dünyanın en büyük alüminyum şirketinin sahibi Oleg Deripaska'ya yaptırım uygulamıştı. Söz konusu karar sonrası küresel fiyatlarda ciddi artış yaşanmıştı. Küresel fiyatlar, Rus milyarderin dev şirket Rusal'ın kontrolünden vazgeçmesi ve anlaşmanın sağlanması sonrası dengeye gelmişti.

En zengin 10 Rus milyarder yaptırım dışı kaldı: Batı ülkeleri neden hepsine yaptırım uygulamadı? ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna Yaptırım milyarder oligark
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.