Emirgan'ın sembolü 'Muhtar Baki Kızgınkaya' ile oğlu arka arkaya vefat etti!

Sakıp Sabancı ailesinin özel fotoğrafçısı olan ve 25 yıl muhtarlık yaptığı Emirgan ile adını ölümsüzleştiren Baki Kızgınkaya, 91 yaşında hayatını kaybetti. Kızgınkaya'nın eşinin ilk evliliğinden olan oğlu Erdal Öneş’in de koronavirüs sebebiyle vefat etmesi büyük bir üzüntü yarattı.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Baki Kızgınkaya, boğazın güzel semti Emirgan'ın ününe ün katan efsane muhtarıydı. Sakıp Sabancı Ailesi'nin uzun yıllar özel fotoğrafçılığını yapan Kızgınkaya, Erzincanlı bir ailenin çocuğu olarak İstanbul'a gelerek Emirgan'a yerleşmişti. 

"PAPYONLU MUHTAR" OLARAK ÜN YAPTI

Kızıgınkaya, Emirgan'da halkın sevgisini kazanarak 3 dönem muhtarlık yapmıştı. Kızgınkaya, taktığı papyon ve Çınaraltı'nda zaman zaman vatandaşlara duyuru yapmak için kullandığı megafon ile ünlenmişti. Bu sebeple, "Pabyonlu muhtar" lakabıyla da haberlere konu olmuştu.

Emirgan'ın sembolü 'Muhtar Baki Kızgınkaya' ile oğlu arka arkaya vefat etti!
 
SAKIP SABANCI CADDESİ İÇİN İMZA KAMPANYASI DÜZENLEMİŞTİ
 
Emirgan’da 25 yıl muhtarlık yapan ve papyonuyla semtin simgesi haline gelen Kızgınkaya, eşi Sabriye Hanım’la evliliğinin 63 yılını geride bırakmıştı. Son seçimlerin ardından ise Balıkesir Akçay'a yerleşmişti .Efsane muhtar Kızgınkaya’yı yakından tanıyan, Sarıyer Gazetesi sahibi Bekir Batu ise SuperHaber’e yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

”Ben Sabah gazetesinde çalışırken Baki Kızgınkaya amcanın pek çok kez haberlerini yapmıştım. Sakıp Sabancı'nın ölümünden sonra, onun adını yaşatmak için beraber imza kampanyası başlatmıştık. Boğazdaki caddeye "Sakıp Sabancı Caddesi" adının verilmesini sağlamıştık. Çınaraltı'nda hazırladığımız dilekçeyi orada bulunan vatandaşlara imzalatmış, sonra bu imza kampanyasını Sabah gazetesinde haberleştirip kampanyayı tüm Türkiye'ye duyurarak ilçe ve Büyükşehir Belediye Meclisini harekete geçirmiştik. Böylece Baltalimanı'dan İstinye Tokmak Burnu'na kadar olan caddenin ismi "Sakıp Sabancı Caddesi" olarak kayıt olmuştu. Akçay'dan her Emirgan'a gelişinde fırsat buldukça hep birlikte kahvaltıda buluşup uzun uzun sohbet ederdik. Akçay'da da kendisini ziyaret etmiştim. En son yaklaşık 10 gün önce telefonla beni aramış, bir süre sohbet etmiştik. Telefon hatlarının azizliğine uğramış, ses ara sıra gidip gelmişti.”

Emirgan'ın sembolü 'Muhtar Baki Kızgınkaya' ile oğlu arka arkaya vefat etti! - Resim : 2

HAYATI ACILARLA GEÇTİ, YETİM KALDI TEYZESİ BAKTI!
 
Tarihi Emirgan semtinin unutulmaz muhtarı Kızgınkaya'nın, henüz çocuk yaştayken büyük acılarla karşı karşıya kaldığı öğrenildi. SuperHaber’in aldığı bilgilere göre, 1930 yılında Erzincan’da doğan Kızgınkaya, 1.5 yaşında babasını kaybetti. Bir yıl sonra da annesinin başka biriyle evlenmesi üzerine teyzesi bakımını üstlenmişti. Kızgınkaya, Erzincan Ortaokulunda ikinci sınıfta okurken öğretmeniyle tartışınca okuldan atıldı. Askerliğini bitirdiğinde ise teyzesinin maddi durumunun bozulması sebebiyle memleketini terk edip 23 yaşında İstanbul’a geldi. İki buçuk yıl Balat Köprübaşı Durağı’ndaki Mustafa’nın Kahvesi’nde gündüzleri çaycılık, geceleri ise temizlik karşılığında kahvehande yaşamaya başladı. Daha sonra pirinç fabrikasında hamallık yaptı ama rahatsızlanınca işten ayrılmak zorunda kaldı. Beyoğlu’nda çalışmaya başladığı bir fotoğraf stüdyosunda ise mesleği öğrenip fotoğrafçılık yapmaya başladı. Babasının ölümü üzerine de evlenip İstanbul’a yerleşen annesiyle karşılaşıp barıştı.

Emirgan'ın sembolü 'Muhtar Baki Kızgınkaya' ile oğlu arka arkaya vefat etti! - Resim : 3
 
EŞİ SABRİYE HANIMLA TAM 63 YIL EVLİ KALDI!

Kızgınkaya, 1958’de aşık olduğu Sabriye Hanım’ı ailesi vermeyince kaçırıp, annesinin Bostancı’daki evine götürdü. 11 Mayıs 1958’de aile içinde yapılan bir törenle evlendi. Evliliğin ikinci yılı Canan, dördüncü yılı Cahit, altıncı yılı da Erdal adındaki çocukları dünyaya geldi. 1985’te Emirgan Muhtarı seçildi. Son girdiği seçimi kaybedince Balıkesir Akçay'a yerleşti. 

Emirgan'ın sembolü 'Muhtar Baki Kızgınkaya' ile oğlu arka arkaya vefat etti! - Resim : 4

EMİRGAN’IN SEMBOLÜ MUHTAR BAKİ KIZGINKAYA İLE OĞLU ARKA ARKAYA YAŞAMINI YİTİRDİ!

Emirgan Eski Muhtarı Kızgınkaya'nın ardından eşinin ilk evliliğinden olan oğlu Erdal Öneş de yakalandığı koronavirüse yenik düştü. Babasının vefatından kısa bir süre sonra İstanbul’da  özel makam şoförlüğü yapan Öneş’in vefatı aileyi yasa boğdu. Öneş’in cenazesi Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Emirgan'ın sembolü 'Muhtar Baki Kızgınkaya' ile oğlu arka arkaya vefat etti! - Resim : 5

Emirgan'ın sembolü 'Muhtar Baki Kızgınkaya' ile oğlu arka arkaya vefat etti! ile ilgili etiketler ölüm Korona Koronavirüs mevlüt yüksel Erdal Öneş
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.