Ebu Hanzala kimdir? Neden tutuklu? Halis Bayancuk ne kadar ceza aldı?

'Ebu Hanzala' kod adlı Halis Bayancuk, IŞİD' davasında hapis cezası almıştı. Twitter'da paylaşılan mesajlarla Top Trends listesine giren Bayancuk, en çok aranan konulardan biri oldu. Ebu Hanzala kimdir? Neden tutuklu? Halis Bayancuk ne kadar ceza aldı? Detaylar haberimizde yer alıyor.

IŞİD davasında ceza alan 'Ebu Hanzala' kod adlı Halis Bayancuk, ceza almasından bir ay sonra Twitter'da Top Trends oldu. Sosyal medya kullanıcıları merak ettikleri Bayancuk'la ilgili aramalar yaptı. Ebu Hanzala kimdir? Neden tutuklu? Halis Bayancuk ne kadar ceza aldı? Sizler için derledik.

Ebu Hanzala kimdir? Neden tutuklu? Halis Bayancuk ne kadar ceza aldı?

EBU HANZALA / HALİS BAYANCUK KİMDİR?
Halis Bayancuk (takma adıyla Ebu Hanzala) 1984, Diyarbakır doğumludur. Çeşitli zamanlarda El-Kaide ve IŞİD soruşturmalarında göz altına alınmasıyla gündeme gelmiştir.

Erken yaşamı ve eğitimi
Aslen Bingöl Zazalarındandır. Babası Hizbullah'tan hüküm giymiş, halen hapiste olan Hacı Bayancuk'tur. Diyarbakır'da doğmuş ve lise eğitimini Diyarbakır İmam Hatip Lisesi'nde tamamlamıştır. Doğu'da medreselerde başladığı dini eğitiminin ardından Mısır'a giderek El-Ezher Üniversitesi'ne kaydolmuştur. Ancak üniversitede eğitim almayarak çeşitli hocalardan dersler almıştır. Mısır'da yaklaşık 5 yıl kaldıktan sonra Türkiye'ye dönmüştür. Türkiye'de 2006 yılında İstanbul, Fatih ve Bayrampaşa'da sohbetlere başlayarak Selefi anlayışa sahip insanları etrafında toplamaya başladı ve bir yandan da sosyal medya aracılığıyla geniş kitlelere ulaşabilmek için tevhiddersleri.tv sitesini kurdu ve Tevhid Dergisi'ni çıkardı.

IŞİD Mesajı
Kendisi sosyal medyada paylaştığı videosunda IŞİD hakkında; "IŞİD bizim Müslüman kardeşimizdir. Onlara yönelik her bir saldırıyı bize yapılmış sayarız. Ben inanıyorum ki o savaş akide savaşıdır. Ben o kardeşlerimin yanındayım." demiştir. IŞİD'in İstanbul lideri olduğu iddia edilen Ebu Ubeyde kod adlı İlyas Aydın ile ilişki içinde olduğu ve IŞİD'ın yerel örgütlenmesiyle ise kendi faaliyetleri ile irtibat kurduğu iddia edilmiştir. IŞİD'e üye kazandırmak için gizli mescit açtığı ve piknik organizasyonları düzenlediği belirtilmiştir. 2017'nin Haziran ayında tutuklandıktan sonra verdiği ifadesinde; "...DEAŞ'ı desteklemem, eleman temin etmem veya böyle bir faaliyete yardımcı olmam düşünülemez." demiştir.

Tutuklanmaları
İlk defa 2008 yılında lideri olduğu grubun sinagoga eylem düzenleyeceği iddiasıyla 35 kişi ile beraber gözaltına alındı ve ardından tutuklandı. Bir yıl cezaevinde kaldıktan sonra 15 Mayıs 2009'da tahliye edildi. 12 Nisan 2011'de ikinci kez tutuklandı ve yaklaşık iki yıl hapis yattıktan sonra 24 Ocak 2013’te delil kifayetsizliği sebebiyle tekrar tahliye edildi. 14 Ocak 2014'te El-Kaide operasyonunda üçüncü kez tutuklandı ancak sonrasında Irak ve Şam İslam Devleti'nin Türkiye lideri olduğu iddia edildi. 9 Ekim 2014 tekrar serbest bırakıldı. Ardından Star Gazetesi kendisiyle bir röportaj gerçekleştirdi ve bu röportajda kendisine Gülen Cemaati'nin komplo kurduğunu iddia etti.

23 Temmuz 2015'te dördüncü kez IŞİD operasyonu kapsamında gözaltına alındı ve ardından tutuklandı. 24 Mart 2016'da tekrar tahliye edildi. Beşinci kez 26 Ağustos 2016'da gözaltına alındı ve ardından serbest bırakıldı. 8 Mart 2017'de Ankara'da konuşmacı olarak katılacağı panelin valilik tarafından iptal edilmesinden ötürü valilik çalışanlarına "müşrik" deyip tehdit savurduğu için altıncı kez gözaltına alındı. Beş gün sonra serbest bırakıldı. 30 Mayıs 2017'de IŞİD'in üst düzey yöneticisi olduğu iddiasıyla yedinci kez göz altına alındı, 7 Haziran 2017'de tutuklandı.

IŞİD'in Türkiye sorumlusu olduğu belirtilen, birçok kez gözaltına alınıp serbest bırakılmasıyla gündeme gelen 'Ebu Hanzala' kod adlı Halis Bayancuk hakkında açılan dava karara bağlandı. Mahkeme heyeti,Bayancuk’a ‘silahlı terör örgütü kurma ve yönetme’ suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Ebu Hanzala kimdir? Neden tutuklu? Halis Bayancuk ne kadar ceza aldı? ile ilgili etiketler ebu hanzala halis bayancuk kimdir neden tutuklu ne kadar ceza aldı
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.