Dünyanın en büyük gölleri kurumaya başladı!

Dünyanın en büyük göllerinin yarısından fazlası kurumaya başladı. Göl kaybı, içme ve tarım sulama gibi ihtiyaçlar gibi nedenlerden dolayı bu su kaynaklarına güvenen insanlar için büyük bir sorundur...

Araştırmacıların Science dergisindeki son raporuna göre, dünyanın en büyük göllerinin yarısından fazlası son otuz yılda küçüldü.

Bu, içme suyu ve sulama için bu göllere bağımlı olan insanlar için büyük bir sorun. Kuruyan göller ayrıca yerel ekosistemleri ve göçmen kuşların hayatta kalma olasılıklarını tehdit eder ve hatta sağlıksız toz fırtınalarına yol açabilir.

Charlottesville'deki Virginia Üniversitesi'nden yüzey hidroloğu Fangfang Yao, "Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri, göl suyu kayıpları olan bu havzalarda yaşıyor" diyor.

1992'den 2020'ye kadar uydu gözlemlerini kullanan Yao, o zamanlar Colorado Boulder Üniversitesi'nde ve meslektaşları yaklaşık 2.000 tatlı su kütlesinin alanını ve su seviyelerini tahmin ettiler.

Çalışma, sürekli bir göl hacmi ölçümleri akışı sağladı. Göller, Dünya'nın toplam doğal göl deposunun yüzde 96'sını ve rezervuarların yüzde 83'ünü oluşturuyor. Ekip ayrıca, kuruyan göllerin yanında yaşayan insan sayısını tahmin etmek için nüfus verilerini kullandı.

Dünyanın en büyük gölleri kurumaya başladı!

Araştırmacılar, dünyadaki göllerin yaklaşık yüzde 53'ünün açıkça küçüldüğünü, yalnızca yüzde 22'sinin seviye olarak yükseldiğini buldu. Su kütlelerinden, 28 yıllık zaman diliminde yaklaşık 600 kilometreküp su kaybedildi. 

Araştırmacılar, dalgalanan su kütlelerini etkileyen süreçleri ortaya çıkarmak için hidrolojik ve iklim simülasyonlarını kullananan bilim insanları, doğal göllerdeki düşüşün ana nedeninin iklim değişikliği ve insan tüketimi olduğunu, rezervuarlarda ise depolama kaybının birincil nedeninin tortu birikmesi olduğunu buldu.

Dünyanın en büyük gölleri kurumaya başladı! ile ilgili etiketler araştırma bilim insanı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.