Dünya basını Erdoğan'ın yeni kabinesini konuşuyor! İki isim öne çıkarıldı: Uluslararası prestiji var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanlığına seçilmesi ve yemin etmesinin ardından açıklanan yeni kabine, dünya basınında geniş yer buldu. Uluslararası yayın organları, özellikle Mehmet Şimşek ve Hakan Fidan'ı öne çıkardı. Şimşek'in uluslararası prestijiyle güven veren bir isim olduğundan bahsedilirken Fidan'ın 'yıllardır Erdoğan'ın güvenilir adamı' olduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin töreni ve yeni kabine, dünyada yankı buldu. Uluslararası haber ajanslarının yanı sıra büyük yayın organları, 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa edecek ekibi dünyaya tanıttı.

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), 'Erdoğan yemin töreninden sonra yeni kabineyi açıkladı' başlığını kullandı, kabinede güçlü istihbarat şefi Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı, piyasa dostu Mehmet Şimşek'in ise Maliye Bakanı olarak atandığını vurguladı.

Erdoğan'ın tarihi bir ikinci tur seçimini kazandığını hatırlatan AFP, Türk liderin mecliste yemin ettiğini ve yemin törenine ise onlarca dünya liderinin katıldığını yazdı. Cumhurbaşkanı'nın yeni dönemde dargınlıkların bir kenara konulması ve birlik çağrısı yaptığını belirten ajans, Türkiye tarihinin en uzun süre hizmet veren lideri olarak tanımladığı Erdoğan'ın yeni kabinesine odaklandı.

İKİ BAKANIN İSMİ ÖNE ÇIKARILDI

İki bakan dışında tüm kabinenin değiştiğini aktaran AFP, Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek'i uluslararası prestijiyle güven veren bir isim olarak tanıttı.

MİT Başkanı Hakan Fidan'ın ise Dışişleri Bakanlığı koltuğunun yeni sahibi olduğunu dile getiren AFP, 55 yaşındaki istihbaratçı için Erdoğan'ın geçmiş yıllarda 'sırdaşım' dediğini kaydetti.

AFP, Ankara'daki törene Azerbaycan, Venezuela, Macaristan ve Ermenistan devlet başkanları/başbakanlarının katıldığı bilgisini verdi, yanı sıra Rusya ve İran'dan da üst düzey temsilcilerin yer aldığını bildirdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç'in eski başbakanı Carl Bildt'in Ankara'daki törende dikkat çeken isimler olduğu yorumunu yapan ajans, NATO müttefiklerinin endişeli bir şekilde Türkiye'nin İsveç'e yeşil ışık yakmasını beklediklerini de vurguladı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Türkiye'de üçüncü Erdoğan döneminin başladığını, uluslararası saygınlığa sahip eski bankacı Mehmet Şimşek'in yeni Hazine ve Maliye Bakanı olduğunu yazdı. Söz konusu atamanın Ankara'nın daha geleneksel ekonomi politikaları takip edebileceğinin bir işareti olduğu
nu kaydeden AP, 2010'dan bu yana MİT Başkanlığı'nı yürüten Hakan Fidan'ın ise Mevlüt Çavuşoğlu'nun yerine Dışişleri Bakanı olduğunu bildirdi.

'ŞİMŞEK'İN GERİ DÖNÜŞÜ...'

'Erdoğan beş yıl daha cumhurbaşkanı olmak için yemin ediyor' diyen Bloomberg haber ajansı, yemin törenine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in yanı sıra Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın da katıldığını aktardı.

İngiliz The Guardian gazetesi, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi açıkladı' başlığını seçti, "Atamalar, liderin görevdeki üçüncü on yılının ortodoks ekonomi politikasına doğru ilerleyebileceğini ima ediyor" yorumunu yaptı. The Guardian yanı sıra, yeni kabinenin güçlü diplomasi vurgusu yaptığını da belirtti:

"Kabine değişikliği ve geniş çapta saygı duyulan iktisatçı Mehmet Şimşek'in geri dönüşü, Erdoğan'ın önceki beş yıllık görev süresinin giderek daha alışılmışın dışında bir ekonomi politikasıyla damgalanmasının ardından iktidarı için potansiyel yeni bir yönün işaretlerini verdi."

'Erdoğan, tarihi zaferin ardından yemin etti' başlığıyla okurlarının karşısına çıkan Al Jazeera, Türk liderin eski ekonomi bakanı ve uluslararası saygınlığa sahip Mehmet Şimşek'i Hazine ve Maliye bakanı olarak atadığını vurguladı.

 The Wall Street Journal, 'Erdoğan, ekonomik değişim sinyali vererek yeni kabineyi atadı' başlığını tercih etti, "Yeniden seçilen Cumhurbaşkanı, dış politika ve savunma bakanlarını da değiştirdi" dedi.

"Erdoğan, dış politika ve savunma alanlarındaki liderliği değiştirmesinin yanı sıra, ekonomi politikalarında değişikliğin sinyallerini veren yeni kabineyi tanıttı."

Çin gazetesi South Morning Post, 'Erdoğan yemin töreninde daha güçlü, daha kapsayıcı Türkiye sözü verdi' başlığını kullandı. Haberde, "Erdoğan, konuşmasında Türkiye'nin dünya çapındaki diplomatik yeteneğini güçlendirme sözü verirken, evinde yeni, kapsayıcı bir anayasa ve ekonomide iyileştirmeler sözü verdi" denildi.

'Erdoğan tarihi üçüncü dönem için cumhurbaşkanı olarak yemin ederek yeni kabineyi belirledi' başlığını seçen Euronews de, Mehmet Şimşek'i öne çıkardı. Yayın organı, "..Recep Tayyip Erdoğan, yeni hükümetinin daha geleneksel ekonomi politikaları izleyebileceğinin bir işareti olarak, uluslararası alanda saygın eski bir bankacıyı yeniden Hazine ve Maliye Bakanı olarak atadı" dedi.

'YILLARDIR ERDOĞAN'IN GÜVENİLİR ADAMI'

Fransız Le Figaro gazetesi, 'Erdoğan yeni hükümeti seçti' başlıklı haberinde "Cumartesi günü üçüncü dönem için yemin eden Cumhurbaşkanı, dikkate değer şekilde piyasaları rahatlatmak için bir ekonomist atadı" yorumunu yaptı.

Gazeteye göre, daha önce Maliye Bakanı, ardından da ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olarak görev yapan, Amerikan bankası Merrill Lynch'te eski bir ekonomist olan Mehmet Şimşek, ülkenin maliyesinde ortodoksiyi yeniden tesis etme görevine sahip olacak.

MİT Başkanı Hakan Fidan'ın da Dışişleri Bakanı olarak atandığını kaydeden Le Figaro'ya konuşan Batılı bir diplomatik kaynak, Fidan, 'yıllardır Erdoğan'ın güvenilir adamı' ve Arap dünyası, Mısır, BAE, Libya'nın yanı sıra; Erdoğan'ın Moskova üzerinden yeniden bağlantı kurmaya çalıştığı Suriye ile müzakereleri yöneten isim.

'Erdoğan üçüncü dönemi için yemin etti ve Ekonomi Bakanlığı'na bir uzman atadı' diyen Fransız Le Monde'a göre ise, 56 yaşındaki Mehmet Şimşek Türkiye'nin ekonomi politikasında ortodoksiyi yeniden tesis etme görevini üstlenecek.

Dünya basını Erdoğan'ın yeni kabinesini konuşuyor! İki isim öne çıkarıldı: Uluslararası prestiji var ile ilgili etiketler Mehmet Şimşek Hakan Fidan
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.