Dizüstü bilgisayarlara mavi ekran verdirten şarkı: Bu şarkıyı dinlerken iki kez düşünün

Windows işletim sistemiyle ilgili konuşan Microsoft temsilcilerinden Raymond Chen, dizüstü bilgisayarları çökerten bir şarkının hikayesini anlattı.

Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft'un baş yazılım geliştiricisi olan Raymond Chen, başlarından geçen ve inanması oldukça güç olan bir hikayeyi, şirketin blogu üzerinden kullanıcılarla paylaştı. Bu hikayenin konusu ise Windows XP işletim sistemi yüklü dizüstü biligsayarları çökerten bir şarkıydı.

Şarkı açılınca bilgisayarlar çöküyor!

Raymond Chen, geçmişte yaşadıkları çok ilginç bir sorunu anlattı. Buna göre, adını açıklamadığı oldukça büyük bir bilgisayar üreticisi, dizüstü bilgisayarlarında Janet Jacksıon'ın "Rhythm Nation" müzik videosunu oynatırken bilgisayarların çöktüğünü tespit etmişti. Sorun o kadar garipti ki, arıza sadece müzik videosunu oynayan dizüstü bilgisayarlarda değil, yakınlarda çalışan dizüstü bilgisayarlarda da yaşanıyordu. Ve kısa sürede sorun büyüyerek diğer üreticilerin de dizüstü bilgisayarlarında aynı sorun görülmeye başlamıştı.

Peki bir şarkı neden bilgisayarların çökmesine neden oluyordu?

Janet Jackson'ın Rhythm Nation adlı parçasının dizüstü bilgisayarların çökmesine neden oluşunun arkasındaki gizem ise o dönem ortaya çıkarıldı. Şarkının belirli bir sabit disk modeliyle rezonansa giren bir ses içerdiği ortaya çıkarıldı. Bu bağlamda, klip oynatılmaya başladığında, dizüstü bilgisayar hoparlörlerinden gelen ses dalgaları, 5400 rpm hızındaki bu sabit sürücünün titreşmesine neden olup, bilgisayarın çökmesine neden oluyordu.

Üretici firma yaşanan bu sorunun kaynağını buldu ve bu sorunu çözmek için basit bir yöntem geliştirdi: Bilgisayarlara eklenen basit bir filtre ile dizüstü bilgisayarın bu frekansı yeninden üretmesi engellendi.

Dizüstü bilgisayarlara mavi ekran verdirten şarkı: Bu şarkıyı dinlerken iki kez düşünün ile ilgili etiketler Windows klip Microsoft dizüstü bilgisayar janet jackson şarkı müzik videosu
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.