Devletin birçok birimine sızan FETÖ, E-Nabız sistemine neden sızamadı?

Geçmişte devletin birçok birimine sızan FETÖ, E-Nabız sistemine sızamadı. Konuyu köşesine taşıyan Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, "Genellikle sistemlerin güvenliği, çalışanların güvenilirliği ile doğrudan bağlantılıdır. e-Nabız için şu iddialı cümleyi kullanıyorlar: “Sağlık bilgi sistemimizde güvenlik, çalışan teknik insanların güvenilirliğine bağımlı değildir.” dedi.

Fetulah Gülen'in talimatıyla devletin birçok yerine sızan FETÖ'nün milyonlarca vatandaşın sağlık bilgilerinin yer aldığı E-Nabız sistemine neden sızamadığı merak konusu oldu. FETÖ'cülerin E-Nabız gibi önemli bir sisteme sızmasının sonuçlarının korkunç olabileceğini belirten Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, yetkililerin, sistemin güvenliğinin çalışanlara bağımlı olmadığının altını çizdi.

Nedim Şener'in "Devletin kılcal damarlarına sızan FETÖ, e-Nabız’a sızabilir mi?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

Öyle ya, FETÖ elebaşının “Devletin kılcal damarlarına kadar sızacaksınız” talimatını yerine getiren örgüt üyeleri, hepimizin sağlık bilgilerinin bulunduğu e-Nabız’a sızıp bilgileri manipüle edemez mi?

Böyle bir olasılığın nasıl korkunç sonuçlara sebep olacağını tahmin dahi edemezsiniz.

FETÖ’CÜLER TEMİZLENDİ

Evet, Sağlık Bakanlığı’nda 2008’de devreye giren “Sağlıknet” uygulamasının içinde de FETÖ’cüler varmış. Öyle ki sistemin bakım ihalesini FETÖ’nün Sürat A.Ş. şirketi almış ve sistemi tam anlamıyla ele geçirmiş. 17/25 Aralık’tan sonra 2014 yılı ile birlikte durum değişmiş ve 2015’te dünyanın en güvenli sistemi olarak bilinen e-Nabız uygulamasına geçilmiş.

Peki e-Nabız sistemi güvenli mi?

Genellikle sistemlerin güvenliği, çalışanların güvenilirliği ile doğrudan bağlantılıdır. e-Nabız için şu iddialı cümleyi kullanıyorlar: “Sağlık bilgi sistemimizde güvenlik, çalışan teknik insanların güvenilirliğine bağımlı değildir.”

Bu demek değil ki FETÖ iltisaklı kimselere göz yumuluyor. Tam tersine, Sağlık Bakanlığı bilgi sistemlerinde sadece personelin değil, ailesinde de FETÖ iltisaklı birinin bulunmasına izin verilmediği söylendi. Yazılarımdan sonra hizmet alınan şirketlerde de KHK ile ihraç edilmiş ya da benzeri durumda olanlara karşı da ilgili kurumlardan araştırmalar yapılmış.

E-NABIZ NASIL ÇALIŞIYOR

Peki sistemin güvenliği...

Yetkililer onu şöyle cevaplandırdılar:

“e-Nabız sisteminde en merkezi ve en hassas alanda çalışan en üst düzeyde teknik kişinin dahi kendi verisine erişemeyeceği bir teknik model kurgulanmıştır. Sağlık verisinin bulunduğu kısımda vatandaşlık numarası, vatandaşlık numaralarının bulunduğu tarafta da sağlık verisi yoktur. İki sistem kendi aralarında şifrelenmiş özel protokollerle haberleşir.

Ülkemizin herhangi bir yerinde bir hekimin vatandaşlarımızın sağlık verisine erişimi de çok ciddi bir mekanizma ile kontrol edilmektedir.

Bir hekim, hastasının sağlık verisine ancak hastası izin vermiş ise ve elektronik imzasını kullanarak erişebilir. Doktor o hastanın verisine ne zaman bakmış ve hangi IP’den erişmiş, o dahi vatandaşın e-Nabız hesabında kayıtlıdır ve vatandaş tarafından görülebilir.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Devletin birçok birimine sızan FETÖ, E-Nabız sistemine neden sızamadı? ile ilgili etiketler e-Nabız FETÖ Nedim Şener
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.