Deprem sonrası bina güçlendirilmesine talep arttı! İşte maliyetine ilişkin tüm detaylar

Yapılarını güçlendirmek için sektörün uzman isimlerinden önemli açıklamalar geldi. Peki, yapıyı güçlendirmek mi yoksa yeniden yapmak mı daha az maliyetli? İşte detaylar…

Yaşanılan deprem felaketi, akıllara bir kez daha deprem gerçeğini getirmişken; Türkiye’nin pek çok kentinin deprem kuşakları ve aktif fay hatları üzerinde bulunuyor olması endişeyi artırdı. Bu kapsamda, binaların sağlamlığına güvenmeyen kişiler, bina sağlamlık testi yapan belediyeler ve şirketlerin yolunu tuttu. Bu noktada ise iki husus kafaları karıştırmaya başladı: binayı güçlendirmek mi yoksa yeniden yapmak mı daha ucuz?

Depremin ardından yeniden gündeme gelen bina güçlendirmeleri, binayı yeniden yaptırmanın maliyetinin çok altına kaldığı için de çok tercih ediliyor. Bu hususta bir haber hazırlayan Hürriyet’ten Gülistan Alagöz, uzman isimlerden görüş aldı. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, Hürriyet’e konuştu. Peki, yapıyı güçlendirmek mi yoksa yeniden yapmak mı daha az maliyetli? İşte detaylar…

MALİYETLER TESTE GÖRE DEĞİŞİYOR

Deprem sonrası bina güçlendirilmesine talep arttı! İşte maliyetine ilişkin tüm detaylar

Bina performans testi maliyetine ilişkin bilgi veren Gülistan Alagöz, “10 kattan az binalarda risk tespiti tek katta yapılıyor ve toplam 7-10 bin lira alınıyor. 10 kattan fazla ise her katta çalışılıyor ve kat başına 4-6 bin lira talep ediliyor. Özel sektörün yaptığı testlerde ise kat sayısına bakılmaksızın her hatta çalışılıyor ve yine her kat için ortalama 4-6 bin lira isteniyor” diye konuştu. Ardından riskli raporu alan kişilerin yapması gerekenlere değinen Alagöz, şu açıklamalarda bulundu:

“Riskli yapı kararı kesinleştikten sonra kat maliklerinin toplantıya çağırılması yasal zorunluluk. Güçlendirme yapılması için 4/5 çoğunluk aranıyor. Sonrasında teknik rapor ile güçlendirmenin mümkün olduğu kanıtlanıyor ve belediyeye ruhsat başvurusu yapılıyor. Rapor ve ruhsat sürecini, inşaatı yani güçlendirme çalışmasını yapacak mühendislik firmaları yönetiyor.”

UZMAN İSİMLER GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Gülistan Alagöz’ün haberinde uzman isimlerin görüşleri de yer aldı. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, karara katılmayanlar için uygulanacak hukuki sürece ilişkin; “Güçlendirme kararına katılmayan malik için Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre ödemesi gereken bedele her ay yüzde 5 yıllık yüzde 60 yasal faiz uygulanır. Örneğin 100 bin lira ödeyip güçlendirme yapabilecekken, 160 bin lira ve avukatlık masraflarını ödemek zorunda kalır” bilgilendirmesi gerçekleştirirken; DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan ise maliyet hesabı yaptı. Türkkan’ın açıklamalarında ise şu ifadeler yer aldı:

“Güçlendirme maliyeti en fazla yıkıp yapmanın yüzde 40’ı kadardır. Genel bir ortalama vermek gerekirse metrekare başına 3-4 bin lira diyebiliriz. Tespit sonrası binadan çıkıp tekrar dönmeniz ortalama 8-12 ay arasında. Hatta bazen evlerin boşaltılmasına da gerek kalmadan çalışıyoruz.”

Deprem sonrası bina güçlendirilmesine talep arttı! İşte maliyetine ilişkin tüm detaylar ile ilgili etiketler deprem bina
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.