Deprem sonrası başlayan kan seferberliğine katılmadan önce okuyun: kimler kan verebilir?

Deprem sonrası başlayan kan bağışı seferberliğine katılmak isteyenlerin kan verip veremeyeceğini bilmesi gerekiyor. Peki, kimler kan verebilir? Kan verme şartları nelerdir? İşte detaylar…

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen iki büyük depremden etkilenen 10 ildeki enkazlardan yaralı bir şekilde kurtulan vatandaşların sayısı 70 bini çoktan aştı. Bu nedenle her ihtimale karşı kan bulunması gereken hastaneler için tüm Türkiye genelinde bir kan verme seferberliği başladı. Pek çok vatandaş kan vermek için sıraya girmişken; uzmanlar, herkesten kan alınamayacağını bir kez daha hatırlattı.

Deprem sonrası daha çok ezilmelere karşı bir tedavi yöntemi izlense de olası bir ameliyata karşı kan stoğunun olması gereken Türk Kızılay için kan bağışı seferberliği başlatıldı. E-Devlet Kapısı üzerinden kendilerine en yakın kan bağışı noktasını görebilecek olan vatandaşların, kan bağış merkezlerinin çalışma saatlerine ilişkin de bilgi alabilmeleri mümkün hale geldi. Peki, kimler kan verebilir? Kan verme şartları nelerdir? İşte detaylar…

KAN VERME ŞARTLARI NELER?

Deprem sonrası başlayan kan seferberliğine katılmadan önce okuyun: kimler kan verebilir?

18 yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almış olmayan kişilerden kan almayan Kızılay, aynı zamanda 66 yaşına gelmemiş olan kişilerin kan bağışında bulunmasını talep ediyor. Kan bağışını ilk kez yapacak olanlar için yaş sınırını daha da aşağıya çeken Kızılay, bu gibi durumlarda 60 yaşını doldurmamış olan kişilerden kan alıyor. Üstelik Kızılay’ın tek şartı yaş da değil.

Vücut ağırlığı 50 kilogramın üzerinde olan kişilerden kan alan Kızılay, son bir yıl içinde ameliyat olan ve dövme, piercing veya akupunktur gibi uygulamalar yaptıran kişilerden kan alımı gerçekleştirmiyor. Herhangi bir bulaşıcı hastalığa sahip olan kişilerden de kan almayan Kızılay, Bağışçı Sorgulama Formu’nu doğru ve eksiksiz bir şekilde dolduran kişilerden kan bağışı alımını gerçekleştiriyor.

KİMLER KAN VEREBİLİR?

Bazı kişilerin kan bağışı reddedebiliyor. Hem kan veren hem de kanı alacak kişinin sağlığı için önemli olan bu reddin pek çok sebebi olabilir. Örneğin; Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi hastalıklar geçirmiş olan kişilerden bulaş riskine karşı Kızılay kan alımı gerçekleştirmiyor. Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına neden olan otoimmün hastalıklara sahip olanlar ile kanama eğilimine sahip olanlar da kan veremiyor.

Ayrıca, epilepsi hastası olanlar ya da kronik bronşit hastası olanların da kan vermesi uzmanlarca mümkün değil. Doku ya da organ nakli olmuş kişilerin kan bağışı yapması önerilmezken, kalp hastalıklarına sahip olan kişiler ile kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer yetmezliği ya da siroz hastası ile diyabet hastası olduğu için insülin kullananlar da kan bağışında bulunamıyor.

Deprem sonrası başlayan kan seferberliğine katılmadan önce okuyun: kimler kan verebilir? ile ilgili etiketler kan bağışı Kızılay deprem
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.