Deprem bölgesindeki çiftçiler dikkat! Bakan Nebati Duyurdu: 3.4 milyar TL hesaplara yattı!

Türkiye'de meydana gelen deprem sonrası alınan kararlarla ilgili açıklamalarda bulunan Nebati, "Deprem bölgesindeki çiftçilerimizin mazot ve gübre desteklerini ayni yerine nakdi olarak gerçekleştirdik. Toplam 3.4 milyar liralık destek çiftçilerimizin hesabına yatırılmıştır." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati'nin konuşmasından satır başları;

"Öncelikle depremden yoğun bir şekilde etkilenen 10 ilimize deprem tarihi itibarıyla mücbir sebep ilan ettik. Böylece bu bölgede faaliyet gösteren 671 bin aktif mükellefimizin temmuz ayı sonuna kadar vergi ile ilgili yükümlülüklerini ertelemiş olduk.Konteyner kentler dışında barınacak olanlara aylık 3 ila 5 bin lira kira yardımı sağlıyoruz.

Mükelleflerin vergi dairelerine mart, mayıs, temmuz aylarında ödemesi gereken taksitlerini mücbir sebeple ağustos, ekim ve aralık 2023 tarihlerine erteledik.

Bölgedeki vergi dairelerine olan borçlar 24 aya kadar faizsiz şekilde taksitlendirebilecek.

Deprem bölgesinde geçici barınma ihtiyacının giderilmesini desteklemek üzere vergisel kolaylaştırmaları aldık. Prefabrik yapılar nerede olursa olsun bu yılın sonuna kadar teslimindeki KDV oranını yüzde 1'e indirdik.

Prefabrik yapı ile konteynerlerin indirimli teslimlerinden kaynaklı KDV alacağını 2023 yılı içerisinde nakden talep edilme imkanı geldi.

Bölgedeki olağanüstü koşulları dikkate alarak akaryakıt satışında belge düzenini kolaylaştırıcı tedbirleri de ivedilikle aldık. Temmuz sonuna kadar taksitlendirilen borçların yüzde 10'unu ödemeden borcu yoktur yazısı almalarını sağladık.

Kamu kuruluşlarında temmuz ayı sonuna kadar vadesi geçmiş borcun bulunmadığı belge zorunluluğunu kaldırdık. AFAD'ın yönlendirdiği kurum ve kuruluşlara işlemelerin bulunan mallardan, satın aldıkları ayni yardımların tamamı vergi matrahından indirilebiliyor.

KDV yönünden ise AFAD ve kamu kurumlarına bedelsiz yapılan bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacak. Bağışa konu olan mallardaki yüklenilen KDV'ler işletmeler tarafından indirim konusu yapılabilecektir.

AFAD'a yaklaşık 17 milyar lira nakit aktarımı gerçekleştirdik.

Yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağış ve yardımların tamamı vergi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınmaktadır.

Kamu ihalelerinde de kolaylıklar sağlıyoruz. Bu anlayışla depremzede vatandaşların ihtiyaçlarının aciliyetini gözeterek kamu ihalelerinde kolaylıklar sağladık. Deprem afetinin kamu ihale sözleşmeleri bakımından mücbir sebep hali olarak değerlendirilmesine imkan tanıyarak vakit kaybı yaşamasının önüne geçtik.

Yaklaşık 150.000 esnaf ve sanatkarların Halk Bankası'nca kullandırılan Hazine faiz destekli kredi ödemeleri 6 aylığına faizsiz şekilde ertelendi.

Deprem bölgesi işletme giderleri destek paketi ve deprem bölgesi yatırım destek paketi ile işletmelerimize ek destekler sunuyoruz.

Deprem bölgesindeki çiftçilerimizin mazot ve gübre desteklerini ayni yerine nakdi olarak gerçekleştirdik. Toplam 3.4 milyar liralık destek çiftçilerimizin hesabına yatırılmıştır.

Bankalara vadesi gelmiş veya 6 ay içerisinde vadesi gelecek borçların vatandaşın talebi halinde 6 ay sonraya ötelenmesine imkan sağlıyoruz. 250 milyar liralık kredi hacmine sahip KGF paketlerinde 100 milyar lira artışa giderek toplam kredi hacmini 350 milyar liraya çıkardık.

TÜKETİCİ VE TAŞIT KREDİLERİ HAKKINDA

10'ar milyar lira ile toplam 20 milyar kefalet limitine haiz deprem bölgesi işletme giderleri destek paketi ve deprem bölgesi yatırım destek paketi ile işletmelerimize ek destekler sunuyoruz.

Tüketici ve taşıt kredilerinde vade sınırlarının dikkate alınmamasına karar verdik. Bankalarımızın daha uzun vadeli kredi kullandırabilmesine imkan tanıdık. 1 Ocak 2024 tarihine kadar kredi kartlarına uygulanan taksitlendirme sürelerini deprem bölgesindeki yerleşik vatandaşlar için 2 katına çıkarırken asgari ödeme düzeyini yüzde 20'ye düşürdük.

Tüm bunların yanı sıra şirketlerden kredi kullanımında istenen belgelerin temin edilmesini kolaylaştırdık. 6 Şubat-30 Nisan 2023 tarihi arasındaki ihracat, reeskont kredileri geri ödemelerinde ile Merkez Banka'mız tarafından 180 güne kadar faizsiz vade uzatım tanınmıştır.

Sigortalı çalışan vatandaşlarımızın da gözeterek bölgesel kriz sebepli kısa çalışma başvurularının alınması için hazırlıklar tamamlandı. OHAL ilan edilen iller çerçevesinde nakdi ücret desteği verilecektir. OHAL süresince sınırlı haller dışında iş akdi fesih yasağı getirilmiştir.

Doğal afet sigortası kapsamında ödemelere başladık. 8 bin 612 hasar dosyası için 1 milyar liralık ödeme gerçekleşmiş olup ödemeler devam etmektedir. Trafik sigortası zorunlu deprem sigortası poliçelerinin prim ödemelerinde çeşitli kolaylıklar getirdik.

Yenilenemeyen poliçelerin teminatını 8 Mayıs 2023'e kadar uzattık. Trafik sigortası poliçelerinde yenilenemeyen poliçeler için ilave prim talep edilememesine karar verdik."

Deprem bölgesindeki çiftçiler dikkat! Bakan Nebati Duyurdu: 3.4 milyar TL hesaplara yattı! ile ilgili etiketler Nureddin Nebati Çiftçi
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.