Çin dediğini yaptı! Tayvan'ı tamamen kuşattı! " Bugüne kadar yapılanların en büyüğü!"

Pasifik'te Pelosi ziyareti gerilimi tırmanıyor. Yerel saatle 12.00'de savaş uçakları havalandı, füzeler ateşlendi. BBC, Çin'in bugüne kadar Tayvan'ın çevresindeki en büyük gövde gösterisine giriştiğini bildirdi. Çin medyası ise bu kuşatmayı, 'Yeniden birleşmenin provası' olarak nitelendirdi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti krizi alevlendi. 

Uluslararası medya tarafından 'yeryüzünün en tehlikeli noktası' olarak tanımlanan Tayvan Boğazı'nda ve adanın çevresinde Çin gerçek mermilerle tatbikatlara başladı.

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'dan ayrılmasından saatler sonra jetler, savaş gemileri ve uçak gemilerinin yanı sıra füzelerle gözdağı veriyor.

 Çin dediğini yaptı! Tayvan'ı tamamen kuşattı! " Bugüne kadar yapılanların en büyüğü!"

ABD'den son çeyrek asırda en yüksek düzey ziyaretin gerçekleştiği Tayvan'ın Çin ordusu tarafından tamamen kuşatıldığı görülüyor.

Çin medyasının yayınladığı haritada, Tayvan'ın çevresindeki altı bölgede askeri faaliyetin olduğu göze çarpıyor. BBC, yerel saatle 12.00'de başlayan tatbikatların Tayvan çevresinde gerçekleşen en büyük gövde gösterisi olduğunu bildiriyor.

 Çin dediğini yaptı! Tayvan'ı tamamen kuşattı! " Bugüne kadar yapılanların en büyüğü!" - Resim : 2

ABD UÇAĞI YAKLAŞIYOR

Çin ordusu, Tayvan'a bazı noktalarda 12 mil kadar yaklaşmış durumda. BBC Tayvan muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, "Bu tatbikatların eşi benzeri görülmedi" deyip ekliyor:

"Çin'in ateşlediği balistik füzeleri havada takip edebilen bir ABD uçağı Japonya'dan havalandı ve Tayvan'a doğru geliyor. Analistler, Çin'in Tayvan kıyılarına oldukça yakın yasak noktalara balistik füzeler fırlatmaya hazırlandığını söylüyor. Pekin-Taipei hattında iplerin bu kadar gerildiği 1996 yılında, Çin ordusu bunu yapmıştı. Ancak bu sefer yasak bölgeler Tayvan'a fazlasıyla yakın. Analistlere göre, Çin'in Tayvan'ın doğusunda ilan edilen tatbikat bölgesine bir füze ateşleyebileceğini ve söz konusu füzenin adanın üstünden geçerek hedefe ulaşacağını da aktarıyor. Böyle bir atış, Tayvan hava sahasının büyük bir ihlali olur."


Uluslararası haber ajansı AFP, Çin ana karasının Tayvan'a en yakın noktası olan Pingtan Adası'ndan fotoğrafları dünyaya servis ediyor. Turistlerin de girdiği kadrajda gökyüzünde uçan Çin helikopterleri var.

 

'ÇATIŞMA RİSKİ VAR'

İnsansız hava araçları olduğu düşünülen tanımlanamayan hava araçları ise, Çin'e sadece birkaç kilometre mesafedeki Tayvan'a bağlı Kinmen adaları üzerinde uçuyor. Tayvan ordusu, hava aracını uzaklaştırmak için işaret fişeği attı.

Dört gün sürecek gövde gösterisi henüz başlamadan tansiyon yükseldi bile. Tayvan Çarşamba günü Çin'e ait 27 savaş uçağının hava sahasına girdiğini açıkladı. Çin savaş uçaklarına karşılık Tayvan jetleri de havalandı.

 

ABD'DEN UYARI: ÇİN ORDUSU KONTROLDEN ÇIKABİLİR

ABD, Çin ordusunun tatbikatlarının kontrolden çıkabileceği uyarısını yapıyor.

BBC'ye konuşan analist Bonnie Lin, Tayvan'ın ihtiyatlı tepki göstereceğini ancak yine de çatışma riski bulunduğunu söylüyor. Lin, "Örneğin, Çin Tayvan hava sahasında savaş uçaklarını uçurmaya karar verirse, Tayvan'ın söz konusu jetlerin önünü kesme şansı var. Ve gökyüzünde bir çarpışma görebiliriz, birçok farklı senaryonun vuku bulduğunu görebiliriz" diyor.

 

"ÇİN'İN TATBİKATI TAYVAN'I İŞGAL ETMESİNE YARDIMCI OLABİLİR"

Amerikan New York Times gazetesi ise, 'Bir gösteriden daha fazlası: Çin'in tatbikatları Tayvan'ı işgal etmesine yardımcı olabilir' başlığını kullandı.

Çin Komünist Partisi'nin İngilizce yayın organı Global Times gazetesi, Çin ordusunun gövde gösterisini 'Yeniden birleşme hârekatının bir parçası' başlığıyla okurlarına sundu. Tayvan çevresindeki altı bölgeye hiçbir gemi ya da uçağın girmesine izin verilmeyeceğini kaydeden Global Times ayrıca, fırlatılan füzeler, gece ateşlenen hava savunma sistemleri, kalkış yapan savaş uçaklarının görüntülerini yayınlıyor.

TAYVAN, TATBİKATTAN KAÇINMAK İÇİN FARKLI ROTALAR ARIYOR

Çin, tatbikatların dünyanın en işlek su yollarından bazılarında gerçekleştirileceğini ve 'uzun menzilli atışları' içereceğini söylüyor. Tayvan, tatbikatlardan kaçınmaları için gemilerden alternatif rotalar bulmasını istedi ve komşu Japonya ve Filipinler ile alternatif uçuş rotaları bulmak için görüşüyor.

 

Çin dediğini yaptı! Tayvan'ı tamamen kuşattı! " Bugüne kadar yapılanların en büyüğü!" ile ilgili etiketler Çin tayvan pasifik pelosi
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.