CHP’nin şaibeli kurultayı yargıya taşındı! İmamoğlu dâhil 12 isme ceza istemi: Seçim kanununu çiğnediler mi?
CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin usulsüzlük iddiaları yargıya taşındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında Ekrem İmamoğlu’nun da yer aldığı 12 isim hakkında “Seçim Kanunu’na muhalefet” suçundan dava açılmasını talep etti. İddianamede, kurultayın gölge altında yapıldığına dair dikkat çeken deliller yer aldı.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin gündeme gelen şaibeli iddialar, hukuki sürece dönüştü. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından titizlikle yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 12 kişi hakkında cezai işlem talebinde bulunuldu.
Suçlama: Seçim Kanunu’na muhalefet
Hazırlanan iddianamede şüphelilere yöneltilen temel suçlama “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun”a aykırılık. Başsavcılık, kurultay sürecinde delege belirleme, oy kullanma ve sayım işlemlerinde ciddi usulsüzlükler tespit edildiğini belirtiyor.
Ekrem İmamoğlu’nun adı iddianamede yer aldı
İddianamede adı geçenler arasında yer alan en dikkat çekici isim ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. Parti içi güç dengelerinin yeniden belirlendiği bu kritik kurultayda, İmamoğlu'nun ekibiyle birlikte aktif şekilde süreci yönettiği ve usulsüzlüklerde rol oynadığı iddia ediliyor.
Delegeler nasıl yönlendirildi?
Soruşturma dosyasına giren bilgilere göre, bazı delegelerin seçim günü yerine öncesinde belirlenip fiili baskılarla yönlendirildiği, bazı delege listelerinin sahte imzalarla hazırlandığı ve bu süreçte kurultay sonuçlarının manipüle edildiği savunuluyor. İddianamede, delil olarak video kayıtları, tanık beyanları ve yazılı belgelerin yer aldığı öğrenildi.
12 isim yargı karşısına çıkacak
İddianamede, Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra, kurultay sürecinde aktif rol alan CHP yöneticilerinin de yer aldığı toplam 12 kişi hakkında cezalandırılma talebinde bulunuluyor. Söz konusu isimlerin tamamı hakkında kamu görevinin kötüye kullanılması, adil seçimi engelleme ve Seçim Kanunu’na aykırılık gibi suçlamalar yöneltiliyor.
Parti içi skandallar zincirine bir halka daha
CHP, son dönemde parti içi bölünmeler, troll hesap tartışmaları ve medya manipülasyonlarıyla sık sık gündeme gelirken, bu iddianameyle birlikte kurultayın meşruiyeti de tartışmaya açıldı. Parti içinde Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’e yakın ekiplerin, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu saf dışı bırakmak için hukuksuz yollarla operasyon yürüttüğü iddiaları bir kez daha gündeme geldi.
Yargı süreci ne zaman başlayacak?
İddianamenin kabul edilmesi durumunda, Ankara’da görülecek olan davada ilk duruşmanın önümüzdeki haftalarda yapılması bekleniyor. Kamuoyunun ve CHP tabanının gözü şimdi İmamoğlu ve ekibine yönelmiş durumda.
NE OLMUŞTU?
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, E.Ç'nin, CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda para karşılığı oy kullandırıldığına ilişkin şikayeti üzerine 19 Kasım 2023'te başvuruyu aldı, ancak yetkisizlik kararı vererek 22 Aralık 2023'te dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ocak 2024'te Siyasi Partiler Kanunu'nun 112. maddesinde düzenlenen "oylamaya hile karıştırılması" suçundan soruşturma başlattı.
Soruşturma kapsamında, olayla ilgili basın ve sosyal medya platformlarında yaptıkları açıklamalar nedeniyle eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eski TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi tanık sıfatıyla ifadeye çağrıldı.
Kurultayda oy kullanan CHP üyesi ve parti delegesi de başsavcılığa başvurarak usulsüzlük iddialarıyla ilgili tanık ve bilgi sahibi sıfatıyla ifade verdi. Bu ifadeler doğrultusunda 114 kişi şüpheli olarak kayıtlara geçti.
Başsavcılık, kurultay sürecinde bazı parti temsilcilerine menfaat sağlandığı ve usulsüzlükler yapıldığı yönündeki iddiaları titizlikle inceleyerek, Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) CHP delege listesini soruşturma dosyasına dahil etti.
Soruşturma kapsamında şüpheliler hakkında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından temin edilen rapor ve ekleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından bilgi ve belge talep eden başsavcılık, İstanbul'daki döviz bürolarından kurultay delegelerine para transferi yapıldığı iddialarına ilişkin de şirketlerin güvenlik kamera görüntülerini dosyaya ekledi.
Bu kapsamda, dosyada ismi geçen şirketler ve şüphelilerle ilgili olarak 1 Ağustos 2023 ile 1 Ağustos 2024 tarihleri arasındaki para transferleri, mal edinimleri gibi tüm mali hareketler incelendi. Ayrıca, şahıslar adına kayıtlı kripto varlık hesap bilgileri de soruşturma kapsamına alındı.
KURULTAY GÜNÜNE AİT GÖRÜNTÜLER DE İNCELENDİ
Soruşturmada, kurultay günü salonda çekim yapan medya kuruluşlarının kamera görüntüleri de incelendi; suç ve suç unsurlarının tespitine yönelik çalışmalar yapıldı. 38. Olağan Kurultay'a ilişkin tüm görüntüler (ham veriler ve canlı yayında paylaşılmayanlar dahil) dava dosyasına girdi.
Tanık beyanlarında geçen Ankara'daki delegelerin konakladığı otelin iç ve dış güvenlik kamera kayıtlarının da çıkarılarak emniyet birimlerine teslim edilmesi istendiği ancak otel yönetiminin kamera sisteminin görüntü kayıtlarını en fazla 1 ay süreyle saklayabildiği ve talep edilen tarihin eski olması nedeniyle görüntülerin arşivde bulunmadığı bildirildi.
Başsavcılık, deliller kapsamında eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu bu kez "mağdur" sıfatıyla yeniden ifadeye çağırdı.