Bunları duyduktan sonra çilek yemekten vazgeçebilirsiniz! Çileği o şekilde tüketmek, ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor: Peki, çilek nasıl yenilmeli?

Yaz geldiği zaman en çok satın alınan meyvelerin başında çilek geliyor. Ancak bu meyve, sanıldığı kadar masum değil. Doğru biçimde tüketilmediği takdirde çilek, pek çok rahatsızlığa sebep oluyor. İşte detaylar…

Çilek, özellikle çocukların en sevdiği yiyecekler arasında yer alıyor. Çileğin içerisinde pek çok vitamin de bulunuyor. Ancak bu vitaminlerin ve diğer bileşenlerin faydalarından yararlanmak için çileğin doğru biçimde tüketilmesi gerekiyor.

Çilek sevenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer detay da yetiştirme koşulları oluyor. Doğru koşullarda yetişmeyen çilekler, hormonlu bir yapıya sahip oluyor. Bu da sağlık açısından pek çok zararı beraberinde getiriyor.

Çilek yemek isteyenlerin temizlik safhasına azami seviyede özen göstermesi gerekiyor. Yeterince temizlenmeyen çilekler, pek çok hastalığa yol açıyor. Çileği sadece yıkamak çoğu zaman yeterli olmuyor.

ÇİLEK NASIL YIKANMALI?

Bunları duyduktan sonra çilek yemekten vazgeçebilirsiniz! Çileği o şekilde tüketmek, ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor: Peki, çilek nasıl yenilmeli?

Çileği bol suda yıkamak gerekiyor. Ancak üzerindeki zararlıların ve tarım ilaçlarının etkisinden kurtulmak için çilekleri bir süre karbonatlı suda bekletmek gerekiyor. Karbonatlı su sayesinde zararlı ilaçların etkisi azalıyor. Ardından sirkeli su ile zararlı mikroorganizmaların etkilerinden kurtulmak mümkün oluyor.

Çilekleri yıkamadan önce saplarını çıkarmak gerekiyor. Suyun altına tutarken de ovalamaya özen göstermek gerekiyor. Bu sayede en hijyenik haliyle çileği tüketmek mümkün oluyor. Çilek, çok çabuk bozulan bir meyve olduğu için alındığı gün yenmesi gerekiyor. Yiyemeyeceğiniz çilekleri meyve suyu, marmelat ve reçel olarak değerlendirebilirsiniz.

ÇİLEK, HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR?

Çilek yedikten sonra acile koşan pek çok kişi bulunuyor. Buna meyvenin gözeneklerinde gizlenen zararlılar sebep oluyor. Kırmızı örümcek, çilekte bulunan zararlılardan biri olarak biliniyor. Ayrıca bu örümceği öldürmek için kullanılan kimyasallar da gözeneklerde birikiyor.

Çilekte eğer çok fazla likopen adı verilen maddeden varsa alerjiye yol açabiliyor. Aynı zamanda bulantı, kusma ve ishal de ortaya çıkıyor. Aşırı likopen bağışıklık sistemi hasarına da yol açıyor. Son zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri’nde çilek yedikten sonra Hepatit A vakalarına rastlandı. Çilek yedikten sonra rahatsızlanan 17 kişinin hepatit A olduğu anlaşıldı.

Bunları duyduktan sonra çilek yemekten vazgeçebilirsiniz! Çileği o şekilde tüketmek, ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor: Peki, çilek nasıl yenilmeli? ile ilgili etiketler meyve
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.