Bir de dekanlık yapmış! 10 yıl boyunca herkesi kandırdı! Profesör sandılar kopyacı çıktı

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin eski dekanı ve rektör yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya’nın, intihal yaptığı ve yayınlanmamış makaleleri beyan ederek profesörlük kadrosuna atandığı ortaya çıktı. Üniversite yönetimi, Altunkaya’nın unvanını iptal etti ve karar YÖK’e iletildi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi'nin eski dekanı ve aynı zamanda rektör yardımcılığı yapmış olan Prof. Dr. Mehmet Altunkaya hakkında yürütülen akademik etik soruşturmasında çarpıcı bulgular ortaya çıktı. Üniversite tarafından oluşturulan bilirkişi heyetinin raporuna göre, Altunkaya’nın profesörlük başvurusunda sunduğu bazı makalelerin gerçekte hiç yayımlanmadığı, bazı çalışmalarının ise intihal içerdiği tespit edildi.

Üniversite Yönetim Kurulu, oybirliğiyle aldığı kararla Altunkaya’nın profesörlük kadrosunu iptal ederek, doçentlik derecesine düşürülmesine karar verdi. Karar, onay için Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) gönderildi.


Alman Kitaptan “Kötü Çeviri” ile Kitap Yazmış

Altunkaya hakkında yapılan şikâyette, 2015 yılında yayımladığı “Fitness Sözleşmesi” adlı kitabın, Hans Geisler’in 2008 yılında yayımlanan Almanca eserinden neredeyse birebir çevrildiği, kaynakçaların dahi aynen kopyalandığı ifade edildi. Kitabın büyük bölümünün kötü bir çeviriyle oluşturulduğu, Türk hukukuna ait bazı eklemelerin ise metnin %1’ini bile oluşturmadığı belirtildi.


Dipnot Skandalı ve Çeviri Programı İzleri

Şikâyet dilekçesinde, çeviri sırasında kullanılan yazılımın izlerinin kitapta açıkça görüldüğü örneklerle anlatıldı. Özellikle sayfa numarası ve dipnot tutarsızlıkları, metnin Almanca kaynaktan doğrudan çevrildiğini ve bu işlemin titiz akademik denetimlerden uzak yapıldığını ortaya koydu.


“Aşırı Yararlanma Var Ama İntihal Değil”

Soruşturma kapsamında yazılı ve sözlü savunma yapan Altunkaya, Almanca kaynaktan "aşırı yararlandığını" kabul etti. Ancak bunun intihal olmadığını savunarak, “Türk hukukunda daha önce bu konuyla ilgili çalışma yapılmadığı için o kaynağı esas aldım. Kusurum olabilir ama etik ihlal değildir” dedi.

Altunkaya, yayımlanmadığı anlaşılan bir makalesiyle ilgili olarak da “Basılmadığını şimdi öğrendim” diyerek kastı olmadığını belirtti.


10 Yıllık Profesörlük Maaşı ve Görevleri Tartışma Konusu

Altunkaya, profesörlük unvanını kazandığı 2015 yılından bu yana rektör yardımcılığı, fakülte dekanlığı, etik kurulu başkanlığı, FETÖ komisyonu başkanlığı gibi pek çok üst düzey görevde bulundu. Bu görevler karşılığında devletten profesör düzeyinde maaş aldı. Söz konusu süreçte aldığı maaşların iade edilip edilmeyeceği ya da kamu görevinden çıkarılıp çıkarılmayacağı konusunda üniversite yönetiminden henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

GÜNÜN VİDEOSU

Tüm dünya dört gözle bekliyordu: İran masaya oturdu!

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, üç Avrupa ülkesinin talebiyle bugün Cenevre’ye geldi. Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere, Fransa, Almanya dışişleri bakanlarıyla kritik bir görüşme yapacak.