Batı ülkeleri beklediğini bulamadı... Ekonomik savaşı Rusya mı kazanıyor?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Batı ülkeleri sert yaptırımlarla Putin yönetimini kıskaca almayı amaçladı. Ancak ortaya çıkan son veriler Rusya'nın 'ekonomik savaşı' kazanmaya yakın olduğu yorumlarına neden oldu. Yayınlanan bir rapora göre artan enerji fiyatlarının da etkisiyle Rusya petrol ve doğalgazdan günde 800 milyon dolar kazanabilir.

24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlattığı savaş sonrası ABD ve Avrupa'nın yaptırım kıskacına aldığı Rusya fiyatlarda yaşanan artış nedeni ile bu yıl enerji ihracatından elde edeceği karda büyük bir artış beklediğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Sırp televizyonuna yaptığı açıklamada, "Batı'nın politikaları sonucunda oluşan fiyat seviyesi nedeni ile şimdiye kadar herhangi bir kayıp yaşamadık. Aksine, bu yıl enerji ihracatından elde ettiğimiz kârı önemli ölçüde artıracağız" ifadelerini kullandı.

RUSYA'NIN KAZANCI 285 MİLYAR DOLARI BULABİLİR

Bloomberg Economics'in hazırladığı rapora göre Moskova, tüm yaptırımlara rağmen yükselen enerji fiyatları nedeniyle bu yıl Petrol ve gaz gelirlerinden günde 800 milyon Dolar kazanmaya devam edebilir. Bloomberg'in tahminine göre Rusya'nın petrol ve gaz satışları bu yıl toplam 285 milyar doları bulabilir. Bu rakam ülkenin 2021'de petrol ve gaz ihracatından kazandığı 235,6 milyar dolardan yüzde 20 daha yüksek.

Rusya'ya yönelik 6. yaptırım paketini geçtiğimiz günlerde açıklayan Avrupa Birliği Rus petrolünün yüzde 75'ine etki edecek bir yaptırım açıkladı. Ancak, Hürriyet'ten Birsen Ateş'in haberine göre rüzgar AB'nin istediği yönde esmiyor. Rusya AB'ye karşılık olarak enerji ihracatının 'Ruble' ile yapılması kararını aldı ve şimdiye kadar Ruble ile ödeme yapmayı reddeden birçok ülkenin gazını kesti. Bu ülkeler arasında Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden biri olan Almanya, Polonya, Bulgaristan, Finlandiya, Danimarka ve Hollanda yer alıyor.

'RUBLE' DAYATMASINA BOYUN EĞDİLER

Avrupa Rusya'ya yaptırım konusunda tam bir görüş birliği sağlamış değil. Rus petrolüne uygulanan yaptırımda Macaristan Slovakya ve Çekya'ya özel muafiyet verilirken Avrupa'daki pek çok firma Rusya'nın 'Ruble' dayatmasına boyun eğmiş görülüyor. Örneğin Almanya'ya yakıt sağlayan Shell, Ruble ile ödeme yapmayı reddederken ülkenin önde gelen doğal gaz ithalatçıları Uniper ve DWE, Moskova'nın istediği şekilde ödemelerini gerçekleştirdi. Öte yandan Çin ve Hindistan gibi ülkelerin indirimli Rus petrolü satın alması uluslararası yaptırımları daha da zayıflatıyor.

PUTİN KASASINI ŞİŞİRİYOR, AVRUPA KESİNTİLERE HAZIRLANIYOR

Rusya'nın Doğalgaz ihracatı Ocak ayından bu yana 4'te bir oranında düştü. Ancak Putin rejimi uygulanan tüm yaptırım ve kısıtlamalara rağmen petrol fiyatlarının bu yıl yaklaşık yüzde 50 artması ve talepteki güçlü toparlanma nedeniyle nedeniyle ayakta durmayı başarıyor. Petrol fiyatlarının 13 yılın en yüksek seviyesinde işlem görmesi ile Putin kasasını şişirmeye devam ederken Avrupa ülkeleri peş peşe gelen kesiniler arasında alternatif kaynaklar arıyor.

Putin kısa bir süre içerisinde kıtaya yapılan ihracatı tamamen bloke ederse, Avrupa ülkeleri tedarik için birbiri ile rekabet etmek zorunda kalacak. İngiltere konuya ilişkin yaptığı uyarıda önümüzdeki kız yaşanacak enerji krizi nedeni ile 6 milyon evin elektriğinin karneye bağlanabileceğini açıkladı.

Batı ülkeleri beklediğini bulamadı... Ekonomik savaşı Rusya mı kazanıyor? ile ilgili etiketler Rusya Yaptırım Ukrayna işgal gelir
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.