Bakan Nebati, TÜSİAD'a sert çıktı: Ne oluyor da böyle bir açıklama yapıyorsun?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TRT ortak canlı yayınında yeni ekonomi modeli ile ilgili soruları yanıtladı. Bakan Nebati, muhalefet partisinin gazına gelmemesi çağrısı yaptığı TÜSİAD'a yaptığı açıklamadan yine onların zarar gördüğünü hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün duyurduğu yeni ekonomik tedbirlerin ardından dolarda rekor düşüş yaşanmış, açıklanan kur korumalı TL mevduat sisteminin detayları bugün belli olmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TRT1 ve TRT Haber özel yayınına katılarak son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Yeni ekonomi modelini detaylarıyla anlatan Bakan Nebati, döviz kurundan sosyal medyadaki manipülasyonlara, ileri fiyatlandırma yapanlardan, TÜSİAD'a, yastık altı birikimlere, KDV ve stopaja kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

TÜSİAD'A 'MUHALEFETİN GAZINA GELMEYİN' ÇAĞRISI

Bir ana muhalefet partisi 20 yılda oy oranını yüzde 25'ten 25.3'e çıkardığı için kendini iktidarda zannetmeye başladı ve seçim olmayacağını bile bile her gün 'erken seçim' teranesiyle iş dünyasının önünü kapattı ve yurtdışına 'Gelmeyin' diye tavsiyede bulundu. TÜSİAD bir açıklamada bulundu. TÜSİAD, sen toplantımızdaydın, iletişimimiz gayet iyiydi. Ne oluyor da böyle bir açıklama yapıyorsun? Sevgili TÜSİAD sakın sakın muhalefet partisinin gazına gelmeyin. Siz bize tavır takınırsanız bu millet size tavır takınır. Siz bizim gideceğimizi sanıyorsanız son 2002'den bugüne kadar olan seçimlerin neticesine bakın. Size akıl veren, 'Biz geliyoruz' diyenler sizi her seçim gününün ertesinde sizi yalnız bıraktı. Biz yine birlikte çalışacağız, bizim sizinle derdimiz yok. Gelin hep beraber çalışalım. Yahu siz ne yapıyorsunuz. Bu geminin en ist katında oturuyorsunuz, havuzlu vilalarınız var, kamaralarınız çok şık. Bu kamaralarda yaşıyorsunuz. Döviz kurundaki değişimden dolayı en fazla etkilenen sizlersiniz. Öyle bir bağırıyorsunuz ki dövizle işi olmayan aşağıdaki insanlar koşa koşa döviz alıyorlar sonra da ellerinde patlatıyorsunuz. Ya sen zarar görüyrosun, vatandaş zarar görüyor. Ülke 3 aya yakın bir süredir bu tartışmalarla gidiyor. Yazık değil mi kaybımıza, sen kaybediyorsun en başta.

Bakan Nebati'nin açıklamalarından önemli bölümler şöyle sıralandı:

2013 yılında 12 bin 500 dolar kişi başına gelen gelire ulaştık. Türk lirasının değeri tarihi olarak çok yüksek fakat ithalatın ihracata oranı fazlaydı. Son 1 yılda bir büyüme değil bir sıçrama var. Her alanda tarihi bir sıçrama var.

Amacımız cari açığın sıfırlandığı fakat büyümenin de gerçekleşeceği bir imkanlar silsilesini gerçekleştirmek. Bunu da yapılabilmesi için enflasyonun dengelenmesi. Biz büyümeyi geçen ve bu yıl farklılaştırdık dünyadan. Türkiye kapanmaya rağmen, öngörülebilirliğin hiç olmadığı dönemde, ekonomilerin daraldığı ortamda bütün dünya küçülürken biz aldığımız tedbirlerle Çin'den sonra dünyada büyüyen ikinci ülke olduk. Büyümede çift haneye doğru gidiyoruz, beklenen de fazlaya gidiyoruz.

Biz psikolojiyi iyi yönettik ama birileri kötüye gidiyor dedi. Kötüye giden bir ülkede işletme sayısı azalır değil mi? İşletme sayısı 85 binden 25 bin artıyor.  2021 yılında da biz büyüyoruz, umudumuz var.

Sosyal medyada 'öldük, bittik, yandık' diyorlar. Türkiye'de ihracatta ülke çeşitliliği 1 milyar doların üzerine çıkan 46 ülkeden biri. Bundan sonra katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Avrupa, ABD yüzde 14’lere çıkmış bir bütçe açığıyla uğraşırken, Türkiye yüzde 3,5’in altında bir bütçe açığıyla gidiyor.

Bakan Nebati, TÜSİAD'a sert çıktı:  Ne oluyor da böyle bir açıklama yapıyorsun?

DURMUŞ YILMAZ'A TEPKİ: "MANİPÜLASYONDUR"

Cumhurbaşkanımızın açıklaması piyasa deyimiyle ‘satın alındı’. Büyük bir heyecan var, bazı internet siteleri kilitlendi. Çünkü doğruların ve gerçeklerin olduğu ana geldik. Cumhurbaşkanımızın söylediği bir şey mutlaka karşılık buluyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nde Merkez Bankası'nda başkanlık yapmış bir beyefendi çıkıp diyor ki ‘Bu bir müdahaleyle yapılmıştır.’ Kesinlikle, hiçbir şekilde müdahale olmadı. ‘Bireyler saldırmaya başladı’ ifadesini kullanıyor. Bu spekülatif değil de nedir?

Diyor ki ‘Bu bir alım fırsatıdır. Piyasa Erdoğan'ın bu söylemlerini 'satın almadı'. Anında aldılar, kürsüden indiğinde fiyatlar düşmeye başladı. Bir köpüktü, bu köpüğün gitmesinin zamanı dün akşamdı.

Bir başkası çıkmış diyor ki ‘Bir kamu bankası yöneticisi sistemin nasıl çalışacağını açıklamış. Sistem çalışması ocakta tamamlanacak.’ Bugün başladı sistem. Bu beyefendi hesap verecek. Türk Lirası'na karşı yapılmış haince bir saldırıdır.

Döviz alım satım işlemleri kambiyo işlemidir, yüzde 18 KDV nasıl gelir? Bizim dövizle, alım satan yapanlarla işimiz yok. Bugüne kadar sermaye kontrolüne gidilmedi Türkiye'de. Türkiye'de can, mal, ırz, inanç güvenliği sağlanmıştır. Kambiyo kısıtlaması veya serbest piyasaya ilişkin söylenmiş her bir laf spekülasyon, manipülasyon değil, ihanettir.

SOSYAL MEDYADA DÖVİZ MANÜPİLASYONU

Sosyal medya üzerinden yalan yanlış propaganda yapanların canına okuyacağız. Kimsenin Türk lirası ile özellikle de başta küçük yatırımcılar olmak üzere bireylere ve Türkiye’ye zarar verme hakkı ve yetkisi yoktur. Bu tür ihanetlere asla izin vermeyeceğiz.

Türkiye modeli güçlü şekilde geliyor. Dünyanın en büyük havalimanlarından birini yaptık. Daha havalimanı yapmayacağız. Eksikleri gidereceğiz, onaracağız. Türkiye sağlık alanında dünyanın en güçlü ülkelerinden biri oldu ve bu salgında dünyaya örnek teşkil etti. Sosyal medyadaki her türlü yalan dolanla, trol/bot hesaplarla 'Yandık, bittik' demekle olmaz. Türkiye şu anda altyapısını bitirdi. Bir köprümüz var: Çanakkale Köprüsü. Bitirdik” dedi.

"KUR İYİ BİR YERDE DENGEYE GELECEK"

 

Paket açıklandı. Hızlı bir şekilde uygulandı. Kim tarafından açıklandı, güven duyulan Cumhurbaşkanımız tarafından. Dolarda hem de ne çözülme yaşanıyor. Bireyseller yarışıyor. Bu daha da devam edecek. Bireysellerdeki likidite talebi 4'te 1'e düştü geçen cumaya göre. Normalleşme sınırlarına salı itibarıyla geldi. Parasını çekmeye gidenler kapıdan geri döndü. Çünkü güven geldi.

Türkiye'de birileri bu ülkedeki kaosla iktidar değişimini hedeflediği için bazen bir yalpalama, neticesinde de bireylerin etkilenmesi söz konusu olabiliyor. Makroekonomik göstergelerin doları dün gündüz ki noktalara getirecek hiçbir karşılığı yoktu.

Özellikle son bir aydır muhalefetin, sosyal medyanın destekleriyle ve birtakım STK'ların davranışlarıyla öngörülebilirliği ve istikrarı zedeleyen açıklamalarla bu noktaya gelindi. Dolar 13 liraya geldi, piyasada 14 lirayla fiyatlama yapıldı, hep bir üst seviyeden yapıldı. Çünkü önünü göremiyor fiyatlandıran.

Kurda köpüklerin gittiği, gerçek fiyatlamanın oluştuğu bir noktaya doğru gidiyoruz. Kur iyi bir yerlerde dengeye gelecektir.

YENİ EKONOMİ MODELİ

Ekonomi modelimizin temeli yüksek büyüme, düşük cari açık. Biz 1960'lardaki Çin, Güney Kore değiliz. Biz 2021'in Türkiyesiyiz. Tüm altyapı yatırımlarını gerçekleştirmiş, dünya pazarının tam göbeğinde olan, pandemide kimsenin beklemediği sağlık sektöründe mucizeler ortaya koyan bir ülkenin bu yeni modeli ortaya koyma süresi Çin ve Güney Kore'deki kadar uzun değildir.

Döviz tevdiat hesaplarının TL vadeli mevduata dönüşümü halinde vade sonu kuru üzerinden hesaplanacak fark TCMB tarafından karşılanacak.

Diyelim ki döviz hesabınız var, 10 bin dolar. 10 bin dolarınız varsa getir 10 bin dolarını, bugünkü kurdan çevir diyoruz. Bozuyorsunuz dövizinizi, 3 ay sonra 'Ben dövizimi istiyorum' derseniz paranızın karşılığını dolar bazında o günkü fiyatlarla. Nemanız 10 bin dolardan fazlaysa güle güle harcayın, biz size yatırdığınız 10 bin doların garantisini veriyoruz. En kötü senaryoda bile bireyler kârlı çıkıyor. Ortalama mevduat süresini yukarıya çekiyoruz ve bozarsan ceza veririz diyoruz. Ceza ne? Elde edeceğin nemayı kaybetmiş olursun. Vadeleri olabildiğince uzatmaya çalışıyoruz. Böylece bankalar öngörülebilirliği sağlamış olacak.

Bankalar çok hızlı, çok mutlular. Döviz artışı en çok bankaları etkiliyor. Ekonomi aktörleri bu saatten sonra muhalefetin veya sosyal medyada birtakım trollerin yalan dolan ifadelerine çok sert tepki gösterecektir.

İLERİ FİYATLAMA - FAHİŞ ZAMLAR

Türkiye'de döviz borcu olanların yüzde 75'i 1000 tane firma. Bireyler, kurumlar borçlu değil. Peki siz bu dövizin köpüklü bir şekilde, makroekonomik göstergelere uymayan bir sonuca nasıl oluyor da katlanıyorsunuz, sonra bir telefonla iktidara ayar çekmeye çalışıyorsunuz?

Asgari ücretliye biz yüzde 50'nin üstünde, enflasyonun çok çok üstünde bir artış yaptık. Bir işçinin evine üzgün suratla gitmesine katlanamayız, Sayın Cumhurbaşkanımız hiç katlanamaz. Dün tüm ücretlerden damga vergisini kaldırdık, memurları da ekledik. Bu, ‘Seni ezdirmeyeceğim’ demek. Enflasyonun üstesinden geliriz, net söyleyeyim.

Buradan bir çağrıda bulunacağım. Döviz fiyatları yükselirken fiyatlamayı bir ötesiyle yaptılar. Şimdi fiyatlar toparlanırken fiyatları çekmeyenler, kazancın senin, biz senin ortağın değiliz, ama fırsatçılık yaparsan, ülkeye zarar verecek adımlar atarsan bundan sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın nasıl bir bakanlık olduğunu anlayacaksın.

Hızlı bir toparlanma olacak. Allah'ın izni, milletimizin desteği ve Cumhurbaşkanımızın güveni ile biz bu işi bitirdik. Biz risk alıyoruz, vatandaş almıyor. En kötü senaryoda bile bireyler karlı çıkıyor. Dolarizasyonu aldığımız tedbirlerle en düşük seviyeye indiriyoruz.

3 aydır biz bir müsibet yaşadık şimdi topladık eh bir rahat durun. Düşük faize vatandaşımız da alışıyor, bankalarımız da alışıyor. Yüzde 14'le faize yatırıyorlar. Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır. Benim gözlerimdeki ışıltıyı arkadaşlarım görüyor. Sisteme 3 ay girdiniz mevduatınızı alıp çıktınız tekrar girebilirsiniz.

YASTIK ALTI ALTIN - PARA

Yastık altında herhangi bir paranın, altını istiflemenin hiçbir anlamı yoktur. İster altın günü ile ister bankalar aracılığı ile. Bankalardan altın ile çok özgün çalışmalar gelecek. Yeter ki sen altınını getir diyoruz. Yakında pırlantanızı da getirin diyeceğiz. Yastık altında güven çok önemli. Yastık altında para tutmanın riskleri çok açık. Ekonomiye kaldırılması şart.

BES

Bireysel Emeklilik'te çok büyük bir hareketlenme var. Devlet katkı payını yüzde 25'ten 30'a çıkardık. 250-300 milyar liraya gidiyor fon büyüklüğü. İvmesi çok hızlı olacak, katlanarak gidecek.

KDV

Kurumlar Vergisi'nde yüzde 1'lik önemli bir indirim var. Temettüyü yüzde 15'ten 10'a düşürdük. KDV'nin sadeleştirilmesi, bir hayali gerçekleştiriyoruz. Gelire endeksli senetleme ihracı geliyor. Bunun ciddi şekilde alan bulacağına ilişkin beklentimiz çok yüksek. Kredi ve kefalet imkanı getiriyoruz. Yatırım kredileriyle yeni istihdam imkanları sağlıyoruz.

 

 

 

 

 

 

Bakan Nebati, TÜSİAD'a sert çıktı: Ne oluyor da böyle bir açıklama yapıyorsun? ile ilgili etiketler Hazine ve Maliye Bakanı canlı yayın Dolar nureddin nebati
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.