Bakan Kurum açıkladı! İstanbul'da riskli binalar nereye taşınacak?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve binlerce vatandaşımızı yitirmemize neden olan depremlerin ardından beklenen İstanbul depremi için çalışmalar hızlandı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum 1.5 milyon konutun riskli olduğunu belirtirken rezerv alanı tespitlerinin yapıldığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde bunu açıklayacağını söyledi. Peki İstanbul'da riskli binalar nereye taşınacak? İşte detaylar...

Yıkıcı Kahramanmaraş depremlerinin ardından, beklenen İstanbul depremi için çalışmalar hızlandı.

Bakan Kurum açıkladı! İstanbul'da riskli binalar nereye taşınacak?

Bu doğrultuda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ‘deprem kurultayı’ düzenlerken vatandaşlara hasarlı binalarda oturmaması ve bina sağlamlığı konusunda ekiplerle iletişime geçme çağrısında bulundu.

OLASI DEPREME İSTANBUL HAZIRLANIYOR

Yerel yönetimin yanı sıra merkezi yönetim de olası İstanbul depremi için adımlar atmaya başladı. Bu doğrultuda kentsel dönüşüm için atılacak adımlar bir kez daha masaya yatırıldı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum 1994’te Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sosyal konut anlayışını başlattıklarını hatırlatırken tüm Türkiye genelinde 1 milyon 180 bin sosyal konutun yapımının yapıldığını ve teslim edildiğinin altını çizdi.

İSTANBUL'UN TAŞINACAĞI ALAN BELİRLENDİ! 

İstanbul’da 39 ilçede 695 bin konutun dönüşümünü tamamlandığını belirten Bakan Kurum 93 bin konutun devam ettiğini dile getirdi. 3.3 milyon konut yapılarak vatandaşların can ve mal kaybının emniyete alındığını söyleyen Bakan Kurum, "Yapıların yüzde 65'ini güvenli hale getirdik. 2035'e kadar dönüşüme girmemiş alan kalmasın istiyoruz. Cumartesi de Hazine ve Maliye Bakanlığımızla başka destekleri de açıklayacağız. Rezerv alanı tespitimizi yaptık. Detaylarını sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki günlerde açıklayacak." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum'un öne çıkan açıklamaları şu şekilde:

Esenler’de donatı yok. Bu binaların hepsi 99 öncesi yapılmış yapılar. Okul alanı yok, yeşil alanı yok. Şimdi yıkıp buraya aynısını yapamazsınız. Bunların sosyal donatı alanlarını, toplanma alanları, yeşil alanlarını yapacağız. Ulaşım akslarını açmak zorundayız. 1.5 milyon konutun 500 binini Anadolu yakasında 500 binini Avrupa yakasındaki rezerv alanda, 500 binini de olduğu yerde yapacağız. Kamu binalarıyla ilgili planlamamız var. Yeni yapılacaklara ilgili planlamamız var. Örnek vereyim bir tanesine. Esenler'de ki rezerv alanımızın hemen kuzeyindeki askeri alanı biz Milli Savunma Bakanlığımızla konuştuk, orası rezerv alanımız olacak. Büyük bir alan var. 70-80 bin konutluk alan var. Esenler'deki askeri alanın kuzeyini bir rezerv alan olarak kullanacağız. Yani konut yapacağız. Sultangazi, Bağcılar ve Başakşehir’i seyreltip oraya sosyal donatı alanları yapacağız. Oraya yapmak zorundayız. Niye yapmak zorundayız? Allah göstermesin herhangi bir afette toplanma alanı olacak. Hem binanızı güçlendirmek zorundasınız hem de o donatıları insanımıza sunmak zorundayız. Bu devletin görevidir.

İSTANBUL SANAYİSİ NE OLACAK?

İstanbul'un tek başına değerlendiremezsiniz. Ülkemizin milli güvenliğini, egemenliğini ilgilendiren bir konu bu. Terörle mücadele kadar önemli bir konu. Dolayısıyla burada İstanbul’u tek başına düşünmemek gerekir. İstanbul’u düşünürken batısında Edirne’yi Kırklareli’yi Tekirdağ’ı düşünmek zorundasınız Doğusuna Kocaeli’yi, Bolu’yu Düzce’yi de düşünmek zorundasınız. Yalova'yı, Bursa'yı da düşünmek zorundasınız. Dolayısıyla Marmara'yı bir bütün olarak düşünmek zorundasınız. Biz ulusal mekansal strateji planı hazırladık. 4 senedir çalışıyoruz. Bitirdik ve bu plan üzerinde lojistik güzergahları, hızlı tren güzergahlarını, sanayisini en doğru yerde lojistik hatlarının güzergahları üzerinde planlanacak şekliyle bir master ulusal mekansal plan hazırladık. 4 sene çalıştık üniversitelerimizle birlikte. Şimdi bu planı ortaya koyacağız. Bu plan çerçevesinde sanayinin nerede olması gerekiyorsa, tarımın nerede olması gerekiyorsa, sanayinin büyüme öngörüsü nerede olması gerekiyorsa ortaya koyacağız. İstanbul’daki sanayimizi de daha da büyütmeden güçlendirecek adımları atmak zorundayız.

 

 

 

Bakan Kurum açıkladı! İstanbul'da riskli binalar nereye taşınacak? ile ilgili etiketler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul emlak
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.