'Asıl soru Afganların can havliyle doldurduğu o uçaklar nereye gidiyor?'

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir, SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sorularını yanıtladı...

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir’in SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sıcak gündeme ilişkin sorularını cevapladığı ‘Metehan Demir ile Gündem’in yeni bölümünde, Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesi sonucu yüz binlerce Afganlı'nın ülkeyi terk etmesi ve kaosun Türkiye'ye yansımaları tartışıldı.

"YAŞAMLA ÖLÜM ARASINDAKİ İNCE ÇİZGİYE TUTUNUP KURTULMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Metehan Demir, "Öyle bir can havli var ki, hayat korkusuyla bir kaçış var ki, yüksek tepkimeli motorların olduğu uçakların altındaki iniş takımlarına tam kalkışta yapışıp kurtulmaya çalışıyor. Uçakların iniş takımlarına tutunup, yeter ki orada kalmasın düşüncesiyle hayatla ölüm arasında ince cizgiye tutunuyorlar. Allah kimseye yaşatmasın. Asıl soru 'O uçaklar nereye inecek? Pakistan'a mı, İran'a mı nereye gidiyor?'. Yürüyen kaotik bir durum var. 2001'den 2021'e kadar ABD'nin Afganistan'a harcadığı rakam 1 trilyon doların üzerinde. Bugüne kadar hayatını kaybeden NATO güçlerinde 3500 asker hayatını kaybetti. 2014-2019 arasında 45 bin Afgan askeri hayatını kaybetti. Gayri resmi rakamlara bakıldığında, 110 binin üzerinde sivil hayatını kaybetti. Son yıllardaki kayıplar bu rakamlara dahil değil. Gelinen noktada, Taliban güçlendirildi ve daha kuvvetli olarak iktidara gelmesi bu rakamlara rağmen sağlandı. Taliban 20 yıl sonra çok daha kuvvetli gücünü pekiştirerek geldi.

'Asıl soru Afganların can havliyle doldurduğu o uçaklar nereye gidiyor?'

"TALİBAN HER BİR ADIMINI İLMEK İLMEK DOKUYARAK BU NOKTAYA ULAŞTI"

Taliban psikolojik harekatlar yapabilen, siyasi ve diplomatik uzantılarını yurt dışında açarak müzakereler gerçekleştirilen, Rusya, Çin ve İran'ı yanına alarak ABD'yi rahatlıkla köşeye sıkıştıran, batı ülkelerini parmağında oynatan, Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirme sistematiğine bakarak her bir adımı ilmek ilmek dokuyarak bu sürece geldi. Hatta bazı yerlerde el sıkışarak teslim edildi, bir tören yapmadıkları kaldı. Bundan sonra Taliban'ın geldiği noktada Rusya, Çin ve İran istedikleri pozisyona da oturdu. Endişeliyiz diyorlardı ama o da ülkede bir iç savaş çıkabileceği yönündeydi. Bu saatten sonra Taliban'da iç savaş hareketi başlayacağı da sanmıyorum. Çünkü küçük karşı koymalar haricinde bir şey ile karşılaşmadık dedi. Taliban Afgan yönetimine gelmeden açıklamalarda mı bulundu nedir. ABD ve Batı dünyası eseriyle övünsün. Burada insanlık dramı var. Bu dramlara üzülürken ülkenizin milli menfaatleri açısından göz ardı etmemek lazım. Bu mevzu bizi de ilgilendiriyor.

"YAKIN DÖNEMDE ANLAŞMA SAĞLANMAZSA TÜRK ASKERİNİN BÖLGEDEN AYRILMASI SÜRPRİZ OLMAYABİLİR"

Avrupası'ndan ABD'sine kadar 'Türkiye Afganlar için önemlidir, orada toplansın' diyor. Bu cümlede iyi bir niyet var mı? Oradaki havalimanındaki panik acaba sınırlara doğru da aynı dalga yansır mı? Ki yansıyabilir. O dalga İran üzerinden bize daha önceden ulaştı, şimdi de ulaşabilir. Taliban hepsinin alt yapısını hazırladı. Herkes Taliban ile bu süreç nasıl ilerler diye pozisyon alıyor. Taliban'ın mutlak bir zaferi var. Şu an herkes Taliban ne yapacak diye bekliyor. Afganistan İslam Emirliği'ni ilan edecek. Ondan sonra da kurallarını açıklayacak. Bu çerçevede bizim açımızdan ne olacak? Kritik unsur Kabil Havalimanı. Neredeyse şehrin içinde kabul edilebilecek bu havalimanının statüsü, bizim orada askeri işletmemizin devam ettirilmesi söz konusu. Türkiye burayı işletsin der mi? Hangi kuralları koyar? Hangi konularda uzlaşacağız? Taliban adına mı işletilecek? Ki böyle bir durum söz konusu olmaz. Pılını pırtını toplayıp gittiler. Tamamen kaçış görüntüsüydü. ABD 5 bin artı bin asker gönderme kararı aldı. Bu saatten sonra bizim havalimanında kalmamız hangi şartlarda olacak? Bizim askerlerimizin yakın dönemde anlaşma sağlanmazsa ayrılması sürpriz olmayabilir." şeklinde konuştu.

Metehan Demir’in açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN 

'Asıl soru Afganların can havliyle doldurduğu o uçaklar nereye gidiyor?' ile ilgili etiketler Metehan Demir Kabil Taliban metehan demir ile gündem

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.