Z kuşağının yeni istifa akımı: Quittok nedir?

Çalışanlar normal şartlarda resmi istifa e-postaları ya da belgelerle istifasını sunarken, sosyal medyada ortaya çıkan Quittok adı verilen bir akım başladı. Quittok ile çalışanlar işlerinden canlı yayın ya da videolarla istifa ediyor ve takipçilerinin de desteğini alıyor.

Son günlerde sosyal medyada birçok kişinin istifa videoları yayınladığını ya da istifalarını canlı yayında yaptıklarını görüyoruz. Temmuz 2021'de İngiltere'deki bir McDonald’s çalışanlarının mesai ortasında işten ayrıldığını gösteren videonun internette yayılmasıyla yeni bir akım başladı.

ZORLU KOŞULLARI TAKİPÇİLERİNE GÖSTERİYORLAR

BBC'nin haberine göre, Eylül 2022’de, Avustralya’da devlet memuru olan 31 yaşındaki Christina Zumbo, istifa e-postasın gödnerdiği anı sosyal medyada paylaştı ve patronunun görüntülü aramasını bekledi. Zumbo daha önce iş yerindeki zihinsel olarak insanları çok zorlayacak koşulları paylaşmıştı.

“Ayrılma kararını vermekte gerçekten zorlandım, ekibimi ve yöneticimi yüzüstü bırakıyormuşum gibi hissediyordum ve o sıralarda işsiz kalma korkum da vardı” diyen Zumbo’nun yayınladığı video 53 bin beğeninin yanı sıra yaklaşık 3 bin yorumla büyük bir destek topladı.

BİRÇOK ÖRNEĞİ VAR

TikTok'taki genç kullanıcılar artık dijital vatandaş olarak adlandırabileceğimiz bir yaşam tarzına sahipler ve tüm gelişmelerini burada paylaşıyorlar. California’da terapist ve koç olan Tess Brigham, gençlerin istifa kararlarını çevrim içi olarak paylaşmasını bir dereceye kadar doğal bulduğunu ifade ediyor.

Brigham konuyu şöyle detaylandırıyor; “Bu neslin deneyimleri böyle, böyle var olmayı öğrendiler. Bir şeyleri kaydetmeye ve paylaşmaya alışkınsanız, neden hayatınızdaki önemli olayları an zamanlı paylaşmayasınız?”

QUİTTOK'A DESTEK

COVİD-19'un hayatımıza getirdiği iş-yaşam dengesinde değişiklik bu durumu etkileyen önemli faktörlerden de oldu. Quittok'un hayatımıza girmesini destekleyen Zumbo, “Hayatımızın kontrolünü elimize almanın, yürümek istemediğimiz veya daha iyisini bilmediğimiz bir yolda ilerlemek yerine başka bir yol seçmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Çevrim içi işinizden ayrılışınızı yayınlamak ve büyük kariyer planları yapmak; mutluluğunuzun kontrolünün sizde olduğunu, hayatınız için kararlar verdiğinizi ve işin tüm kimliğiniz olmadığını göstermek için önemlidir.” dedi.

QUİTTOK NE GİBİ SONUÇLAR DOĞURUR?

Brigham, canlı yayından çıkmanın ve #quittok videoları yayınlamanın uzun vadeli sonuçlarının belirsiz olduğunu söylüyor. Örneğin, bu gönderilerin gelecekteki kariyer fırsatlarını nasıl etkileyeceğini tahmin etmenin bir yolu yok.

Bununla birlikte, hala öğreniyor olsak da, #quittok trendinin kurumsal dünyada şeffaflığı teşvik etme potansiyeline sahip olduğuna inanıyor.

O illerde kuvvetli yağış ve rüzgara dikkat! Galatasaray'da başkan adayı Süheyl Batum'un listesi belli oldu Mutant adam Jayden Oosterwolde! Sezonu kapattı derken, geri döndü!
Sonraki Haber