Yüksek kira isteyenlere ceza: "Zorunlu arabuluculuk" uygulaması 1 Eylül'de başlıyor!

Ev sahiplerinin ve kiracıların haklarını kapsayan "zorunlu arabuluculuk" dönemi 1 Eylül'de başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılacak uygulamayla birlikte, vatandaşlar yüksek kiraya mahkum edilmeyecek. Ev sahiplerinin yüksek kira baskılarına ise 'haksız kazanç' cezası uygulanacak. İşte, zorunlu arabuluculuk uygulamasıyla ilgili merak edilen sorular ve yanıtları...

Ev sahibi ve kiracıları kapsayan yeni dönem 1 Eylül'de başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan yasal çalışmayla vatandaş yüksek kiraya mahkûm edilmeyecek, tahliye zorbalığı son bulacak, yüksek kiraya ise 'haksız kazanç' cezası uygulanacak. Yaşanan olumsuzluklar sonrası hem kiracı hem de ev sahipleri arabulucuya gidebilecek.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, hem kiracı hem de ev sahiplerinin yasal hakları, kira sınırı, zorla tahliye, 1 Eylül'de başlayacak arabulucu uygulaması konusunda merak edilen soruların yanıtları şu şekilde:

Ev sahibi kiracıyı kontrat süresi bitmeden çıkarabilir mi?

Mülk sahibinin yasaya göre haklı bir nedeni yoksa kontrat süresi dolmadan tahliye mümkün değil. Kiranın ödenmemesi durumunda noterden ödeme için ihtar gönderilerek 30 gün beklenir. Bu sürenin sonunda tahliye davası veya icra takibi yoluyla tahliye talep edilebilir. 1 Eylül itibariyle dava açmadan tahliye talebiyle de arabulucuya gidilebilecek. Ev sahibi bilgisi dışında yıkım, esaslı tadilat, tamirat sözleşmeye esaslı bir aykırılık varsa süre dolmadan tahliye istenebilir. Senesi bitim süresi uzayan sözleşme kendini otomatik olarak yeniler.

Akaryakıta çifte zam! İşte güncel benzin motorin fiyatları ŞOK'a ucuz fiyatlı bahçe mobilyaları ve bitki bakım gereçleri geliyor! Galatasaray'ın Fenerbahçe 11'i belli oldu! Abdülkerim Bardakcı şoku... Fenerbahçe'nin derbi ilk 11'i belli oldu! Edin Dzeko için şok karar... Galatasaray evinde yıkıldı, Fenerbahçe şansını son maça taşıdı! Bugün kimin maçı var? 19 Mayıs 2024 maç programı!