Yukarı Mazı köyü sakini: Yangının sebebi ormanda artık keçi olmaması!

Orman yangınlarının en sert vurduğu noktalardan biri olan Bodrum'daki Yukarı Mazı köyünün bir sakini olan Nurten Almaz, SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel'e konuştu. Arıcılık, mantar ve kekikle geçinen kadının gelirlerinden geriye bir şey kalmadı. Devletten bölge halkı için saman ve yem isteyen Almaz, daha önce de bölgede yangınların çıktığını ve uçak olmadan köylüler tarafından söndürüldüğünü ifade etti. Almaz'a göre bu yangının sönmemesinin sebebi, keçilerin artık ormanda olmaması.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan Yukarı Mazı köyünün 6 yıllık sakini 1957 doğumlu Nurten Almaz önemli noktalara parmak bastı. 6 yıldır her yaz evine gelip bal, zeytinyağlı sabun ve zeytinyağı üretip satan Nurten Almaz'a SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel ulaştı.

Mütevazı evi dışında 2 ineği, 4 parça zeytinliği ve 80 kovan arısı bulunan Nurten Almaz'ın zeytinlikleri ve arıları orman yangınında telef olmuş durumda.

'ÇOCUKLARIMI ARILARLA KEKİKLERLE MANTARLARLA BÜYÜTTÜM'

'45 kovan arımız telef oldu. Kalan 35 kovanı ise ormandaki yangına terk etmek zorunda kaldık. Arıları geri alacak maddi gücüm yok. Arıcılıkla geçiniyordum. 4 çocuğumu onlarla okuttum. Eksiğimi gediğimi onlarla kapatıyordum. Maddi manevi önemlilerdi. Mantar topladık, kekik topladık... Çocuklarımızı büyüttük. Ama şimdi ne kekik ne arı ne mantarımız kaldı. Çok üzgünüm.' diyen Nurten Almaz, gelir kaynaklarının çoğunu kaybetti.

EVİNİN ÖNÜNÜ YANGINLA MÜCADELE ETMEYE GİDENLERE TAHSİS ETTİ

Yangının ardından kendi bulunduğu yeri yangınla mücadeleye giden insanlara açtı. Oğulları, kızları ve gelinlerinin işlerinden izin alıp bölgeye geldiğini ve bu noktada yangına gideceklere destek verdiklerini belirtti.

Nurten Almaz şu ifadeleri kullandı: 'Burda insanlar toplanıp yangınla mücadeleye gidiyorlar. Çocuklarım kızlarım gelinlerim işe gitmediler sağolsun müdürleri izin verdi, onlar da yardım ediyorlar.'

'ORMANDAN TOPLAYACAK BİR ÇÖP BİLE KALMADI'

Yine de Nurten Almaz'ın devletten şahsi bir isteği bulunmuyor. O sadece, bölge halkının saman ve yem ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyor. 'Eskiden ormandan toplardık dalımızı yemimizi ama şimdi ormandan toplayacak bir çöp bile kalmadı' diyor ve ekliyor, 'Onun için saman ve yem desteği verirlerse bize sevinirim.'

YANGINLARIN BÜYÜMESİNİN SEBEBİ: KEÇİLERİN YOKLUĞU

Daha önce 1960'larda ve 2006'da aynı bölgede yangın çıktığını hatırlatan Nurten Almaz , o yangınların hemen söndürüldüğünü fakat bu seferkinin başka olduğunu açıkladı.

Nurten Almaz 'Bu dağların isimlerini çocuklarım gibi tek tek bilirim. 2006'da da 1960'lı yıllarda da yangın çıktı. Yangın söndürme uçakları ve dozer yoktu o zamanlar. Hemen giderdik tırmıkla süpürgeyle köylüler olarak söndürürdük. Bu kez öyle olmadı. Sebebi ise hayvancılığın bitmesi.' dedi.

'ORMANA HAYVAN SALINMAYACAK DENDİ HERKES TURİZME YÖNELDİ'

Keçilerin ormana salındıkları dönemlerde gezdiklerini ve ot ve toprakları ezerek yollar oluşturduklarını anlatan Nurten Almaz , bu yolların yangına müdahale eden köylünün işini kolaylaştırdığını hatırlattı.

Nurten Almaz 'Keçilerin olduğu yerde çam ağacı çok olur, tırnakları çapa gibi gezdikçe ormanda yol olur. Keçi yolu olur. Şimdi yol yok iz yok. Şurdan şuraya vatandaş yürüyemiyor. Ormana hayvan salınmayacak dendi ya, herkes sattı hayvanını. Turizme yöneldi.' ifadelerini kullandı.

Selçuk Bayraktar HÜRKUŞ ile uçtu! "Rabıtayı bozdular, beni cemaatten kovdular, hakkımı haram ediyorum!" Saadet Partisi'nde yeni dönem! Karamollaoğlu görevinden ayrılıyor Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nasıl saldıracaklarını çok iyi biliyoruz! Sezgin Baran Korkmaz'dan X sohbet odasında dikkat çeken açıklamalar "Dünyaya yeniden gelsem İlahiyat okumam"