Yılanların kulakları var mıdır?

Uzuvları olmadan vücutlarıyla sürünerek hareket eden, sallanan dilleriyle koku alabilen ve avlarını bütün olarak yutabilme yeteneklerine sahip olan yılanlar doğanın eşsiz hayvanlardır. Ancak yılanlar kafa yapıları itibariyle gözle görünmeyen kulakları beraberinde bazı soruları getiriyor. Peki yılanların kulakları var mıdır? Yılanlar ses duyabilir mi? Yılanlar sağır mıdır? İşte yılanlar hakkında merak konusu olan o sorular ve cevapları...

Avlarını avlamak için çoğunlukla koku alma duyularına güvenen yılanlar, ancak görme ve işitme duyularını da kullanırlar. Ancak yılanlar kafa yapıları itibariyle gözle görünmeyen kulakları beraberinde bazı soruları getiriyor. Peki yılanların kulakları var mıdır? Yılanlar ses duyabilir mi? Yılanlar sağır mıdır? İşte yılanlar hakkında merak konusu olan o sorular ve cevapları...

YILANLARIN KULAĞI VAR MIDIR?

Yılanların kulağı var mıdır? sorusuna gelirsek, bir herpetolog olan Sara Ruane'ye göre hem evet ve hem de hayır. Birçok sürüngen gibi yılanların da dış kulak yapısı yoktur. Ancak kafalarında duymak için kullandıkları bazı kulak kemikleri vardır.

Ruane, "İster köpek ister tavşan olsun, hayvanları düşündüğünüzde, farklı bir yönde bir ses duyarlar ve tekrar olması durumunda bu sesi daha iyi yakalamak için dış kulaklarını hareket ettirirler. Bir iç kulak, gerçek işitmenin gerçekleştiği kısımdır. Yılanların kulağının sadece somun ve civata kısmı vardır." dedi.

Kulaklar tipik olarak üç ana bölümden oluşur. Dış kulak, sesi dış kulağı orta kulaktan ayıran kulak zarına odaklar. Orta kulak, sesi kulak zarından iç kulağa titreşimler yoluyla ileten üç kemik içerir. İç kulak bu titreşimleri beyne giden sinir uyarılarına çevirir.

2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yılanlarda hem dış kulak hem de orta kulak yoktur. Bununla birlikte, iç kulağı çeneye bağlayan bir orta kulak kemiğine sahiptirler. Bu kulak düzeninden dolayı yılanların özellikle üst frekanslarda çok hassas bir işitme duyusuna sahip değildi.

Daha önce, araştırmacılar yılanların yalnızca tespit edilebilir yer titreşimleri oluşturan düşük frekanslı ses dalgalarına tepki verdiğini düşünüyorlardı. Ancak 2023 yılında yapılan bir araştırma, beş yılan türünü test etti ve bunların 450 Hertz'e kadar işitme frekanslarındaki seslere tepki verdiklerini buldu.

Yılanların hassas işitmeye ihtiyaç duymamasının daha büyük nedeni, diğer duyularına güvenmeleridir. Koku alma duyuları özellikle yararlıdır. Ruane, "Yılanlar dillerini dışarı atıyorlar, civardaki havadaki tüm koku moleküllerini topluyorlar, bunu işlemek için sahip oldukları özel bir organa ve beyinlerine geri getiriyorlar" dedi. 

YILANLAR SAĞIR MIDIR?

Hayır yılanlar sağır değildir. Dış kulakları olmasa da iç kulak yapısına sahip olan yılanlar sesleri duyabilir.

İspanyollar'dan Kerem Aktürkoğlu için 17 milyon euro Erden Timur Sportif A.Ş. toplantısına katılarak kafaları karıştırdı A101'den gıda ve temizlik ürünlerinde çılgın indirim!
Sonraki Haber