Yeni Rakı 'Ala' kaldırılıyor mu? Diyanet'ten flaş açıklama...

Yeni Rakı 'Ala' kaldırılıyor mu? Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur'an-ı Kerim'de bir surenin ismi olan Ala'nın bir rakı markası olarak kullanılmasının hoş olmadığını belirterek bu rakı markasının iptalini istedi. Bu gelişmenin ardından konu hakkında detaylı bir araştırma başlatan vatandaşlar Yeni Rakı 'Ala' kaldırılıyor mu, neden kaldırılıyor gibi sorulara yanıt aramaya başladı. Biz de bu konuyu sizler için inceledik ve haberimize ekledik. Peki Yeni Rakı 'Ala' yasaklanıyor mu? Detaylar haberimizde.

Yeni Rakı 'Ala' kaldırılıyor mu? Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan bu konuda görüş istendiğini belirten Diyanet İşleri Başkanlığı, kurulun "Dinen haram kılınan bir nesne için Allah'ın sıfatlarından birinin marka olarak kullanılmasının doğru olmadığını" bildirdiği kaydedildi. Peki Yeni Rakı 'Ala' kaldırılıyor mu? Neden kaldırılıyor? İşte tüm ayrıntılar...

YENİ RAKI 'ALA' KALDIRILIYOR MU?

Diyanet İşleri Başkanlığı dava dilekçesinde, 'ala' sözcüğü için Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan görüş istendiğini, kurulun da "Dinen haram kılınan bir nesne için Allah'ın sıfatlarından birinin marka olarak kullanılmasının doğru olmadığını" bildirdiğini kaydetti.

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'ne avukatları aracılığıyla başvuran Diyanet İşleri Başkanlığı dava dilekçesinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve kendilerine yapılan şikayetler ile 'ala' kelimesinin alkollü bir içecekte marka olarak kullandığının anlaşıldığını anlattı.

Şikayetler üzerine 'Ala 'isminin dini bir değer ve sembol içerip içermediği hakkında araştırma yapıldığı kaydedilen dilekçede bu yönde Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan görüş istendiği ifade edildi. Kurul tarafından 25 Ocak'ta kendilerine gönderilen cevapta "Türkçemizde her ne kadar iyi, pekiyi, anlamında kullanılmış olsa da Cenab-ı Hakk'ın sıfatlarında biri olan 'Ala'yı çağrıştırması Kur'an-ı Kerim'de sure ismi olarak geçmesi, gelenekte dini çağrışımı bulunması ve Allah Teala'nın haram kıldığı bir nesneyi övme, yüceltme anlamı taşıması yönleriyle bahis konusu ismin bir içki türüne ad/marka olarak kullanılmasının dinen uygun olmadığı değerlendirilmektedir" denildiği bildirilen dilekçede Din İşleri Yüksek Kurulu'nun dini konularda en yüksek karar ve danışma organı olduğu vurgulandı.

'HÜKÜMSÜZLÜĞÜNE KARAR VERİLSİN'

Bu doğrultuda markanın dini değer içerdiğinin ortaya çıktığı kaydedilen dilekçede, Sınai Mülkiyet Kanunu'nda yer alan "Dini değerleri ve sembolleri içeren işaretlerin mevcut olması halinde mahkeme tarafından markanın hükümsüzlüğüne karar verileceği" yönündeki ifadeye de atıfta bulunuldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dilekçesinde "Din İşleri Yüksek Kurulu'nun dinen haram kılınan bir nesne için Allah'ın sıfatlarından birinin marka olarak kullanılması doğru değildir. Ala markasının hükümsüzlüğüne karar verilsin" denildi.

ALA SURESİ'NİN MEALİ

Sûre Hakkında

Allah'ın "Yüce" anlamındaki adıyla başladığı için "el-A'lâ" denilen bu sûre 19 (ondokuz) âyet olup, Mekke'de inen ilk sûrelerdendir. Cenab-ı Allah bu sûrede kâinatın esrarını, oluşunu, işleyişini özlü bir anlatımla ifade etmiştir.

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

1. Yüce Rabbinin adını tespih et.

2. O, yaratıp şekillendiren, âhenk veren ve düzene koyandır.

3. O, (her şeyi) ölçüyle yapıp yönlendirendir.

4,5. O, yeşil bitki örtüsünü çıkaran, sonra da onları çürüyüp kararmış çör çöpe çevirendir.

6. Sana Kur'an'ı okutacağız ve sen onu unutmayacaksın.

7. Ancak Allah'ın dilediği başka. Şüphesiz O, açık olanı da bilir, gizliyi de.

8. Biz seni en kolay olana kolayca ileteceğiz.

9. O hâlde, eğer öğüt fayda verirse, öğüt ver.

10. Allah'a karşı derin saygı duyarak O'ndan korkan öğüt alacaktır.

11,12. En büyük ateşe girecek olan en bedbaht kimse (kâfir) ise, öğüt almaktan kaçınır.

13. Sonra orada ne ölür (kurtulur), ne de (rahat bir hayat) yaşar.

14,15. Arınan ve Rabbinin adını anıp, namaz kılan kimse mutlaka kurtuluşa erer.

16. Fakat sizler dünya hayatını tercih ediyorsunuz.

17. Oysa âhiret, daha hayırlı ve süreklidir.

18,19. Şüphesiz bu hükümler ilk sayfalarda, İbrahim ve Mûsâ'nın sayfalarında da vardır

1 Mayıs İşçi Bayramı önemi nedir? Neden kutlanır? AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e tepki! Türkiye Schengen vizesini engelliyor iddiasına yanıt!
Sonraki Haber